Izrael objasnio zašto je gađao sistem „Pancir“ u Siriji

 Pres-služba izraelske vojske objasnila je zašto je gađan protivvazdušni sistem „Pancir S1“ u Siriji.

Kako je saopštila pres-služba, protivvazdušni raketni sistem je „gađao izraelski avion kako bi ga oborio“.

Protivvazdušni raketno-topovski sistem „Pancir-S“
© SPUTNIK / JEVGENIJ BIJATOV

Vojska Izraela je izjavila da će napasti svakoga ko pokuša da nanese štetu izraelskoj državi i njenim stanovnicima.

Pritom, nije želela da odgovori na pitanje kojom raketom je pogođen protivraketni kompleks i kako su uspeli da odrede da se radi upravo o „Panciru S1“.

Podsetimo, izraelska avijacija je tokom napada na iranske snage na teritoriji Sirije uspela da pogodi kompleks protivvazdušne odbrane „Buk-M1-2“, S-200 i S-75 i „Pancir S1“.

Izrael u stanju povećane borbene gotovosti 

Hiljade izraelskih vojnika poslate su na granicu sa Pojasom Gaze i na teritoriju zapadne obale reke Jordan, dok su u Jerusalimu povećane mere bezbednosti u okviru priprema za otvaranje nove američke ambasade u ponedeljak, piše „Ediot ahronot“.

Prema podacima lista, južna komanda vojske se priprema da zadrži desetine hiljada Palestinaca koji će, kako se očekuje, pokušati da se probiju preko granice Pojasa Gaze na teritoriju Izraela. Izraelska vojska očekuje da među nenaoružanim demonstrantima budu i naoružani članovi palestinskog pokreta Hamas, koji mogu otvoriti vatru ili aktivirati eksplozive.

Izraelska vojska smatra da postoji rizik da Palestinci probiju granicu, ali da će uspeti da zadrže demonstrante jedan-dva kilometra i ne dozvole da uđu u izraelska naselja.

Takve mere bezbednosti su pojačane zbog obeležavanja 13. maja, Dana Jerusalima. Svečanost će biti organizovana u čast objedinjavanja Jerusalima nakon Šestodnevnog rata.

Osim toga, 14. maja će u Jerusalimu biti obeležena 70. godišnjica jevrejske države.

Uništeni sirijski „Pancir-S1“ nije bio naoružan

Protivvazdušni sistem „Pancir-S1“, koji je uništila izraelska vojska, nije bio naoružan u trenutku kada ga je raketa pogodila, zaključeno je na osnovu fotografije koju je na Tviteru objavio novinar Aleksandar Koc.

Kako prenose ruski mediji, to se može zaključiti i na osnovu izgorelih cevi na mašini koje su bile prazne.

Pored toga, ni radar „Pancira“ nije se nalazio u položaju neophodnom za otkrivanje meta.

U četvrtak je pres-služba Vojske Izraela objavila video-snimak raketnog napada na protivvazdušni raketni kompleks „Pancir-S1“ u Siriji.

Pročitajte još: Najopasnije obećanje Donalda Trampa: Ključni test za američku dominaciju

Izvor: Sputnjik

Top