ANALITIČAR POSTAVIO PITANJE KO SU RUSOFOBI NA BALKANU: U najdesnijim novinama u Hrvatskoj nema napada na Ruse, a u Srbiji… (VIDEO)

U jučerašnjoj emisiji „Ćirilica“ na TV Hepi gosti su bili narodni poslanik u Srbiji vladajuće SNS i novinar Miroslav Lazanski, istoričar dr Srđa Trifković, istoričar prof. dr Aleksandar Rastović i diplomata Srećko Đukić, a teme su bile predstojeća vojna parada u Moskvi, poguban uticaj britanske antiruske političke histerije na Srbiju, ali je najveći šok izazvala tvrdnja Srđe Trifkovića da se boji da SAD sprema svetski krvavi džumbus, a da Hrvatska može, po njihovom nalogu, udariti na Republiku Srpsku!

 

Govoreći o odnosima Srbije, Slovenije i Hrvatske sa Rusijom, Lazanski je podsetio na sprečavanje ulaska ruskog kapitala u Srbiju od strane bivšeg režima (što nije bio slučaj u Hrvatskoj i Sloveniji, prema njegovim rečima), ali je skrenuo pažnju i na jednu vrlo interesantnu stvar, vezanu za odnos Rusije i Hrvatske.

– U najdesnijim novinama u Hrvatskoj nema napada na Rusku Federaciju, a kod nas ima novina koje idu direktno protiv Moskve, a mi nismo ni u EU, ni u NATO – kaže Lazanski.

Milomir Marić je dodao da „preko Hrvatske i Slovenije Rusi mogu da sarađuju sa EU, te da to te dve zemlje koriste“.

Najveći strah javnosti izazvalo je predviđanje Srđe Trifkovića da će centri moći u SAD, koji sprečavaju Trampove namere da popravi odnose sa Rusima, „krenuti u svetski krvavi džumbus“, jer se „nijedna imperija nije odrekla svoje vodeće uloge“!

Hrvatska bi u budućnosti, prema prof. Trifkoviću, bila udarna pesnica NATO i mogla bi udariti na Republiku Srpsku!

– Strahujem od novih katastrofa, ovaj scenario koji sam izneo nije fantastičan – rekao je istoričar.

I Miroslav Lazanski je potvrdio da je to moguće, ali da će tada Srbija morati da reaguje u slučaju krvoprolića. Lazanski je naveo i da Republika Srpska može proglasiti mobilizaciju, jer će sigurno moći da primeti grupisanje hrvatskih snaga.

Srđa Trifković se zabrinuo da bi se moglo desiti da Srbija ne reaguje i da će možda u ime evropskog puta pokazati uzdržanost i očekivanje da međunarodna zajednica reaguje, „kao što očekujemo da Brisel osudi ustaško i albansko divljanje, pa se to nikad neće desiti“.

Lazanski je tada dao nadu građanima Srbije, podsetivši da je sa našeg državnog vrha rečeno da „Srbija neće dozvoliti novi Bljesak i novu Oluju“.

U emisiji su se učesnici mnogo puta vraćali i na istorijske rasprave, što ipak nije tako loše, jer nema budućnosti bez poznavanja istorije.

Govorilo se o Titu, kralju Aleksandru, Jugoslaviji…

Zaključak je dao Milomir Marić, koji je rekao da je „sanjao da kao mladić uđe u EU, a neće ući ni kao penzioner“.

Ultimatum koji je Tramp postavio Kini pogledajte OVDE.

Izvor: Intermagazin.rs

Top