BALKAN JE KOLEVKA CIVILIZACIJE: Ovo otkriće je to dokazalo (VIDEO)

Iako nas tome nisu učili u školi, Balkan je kolevka civilizacije. Arheloška nalazišta pokazala su da je na ovom prostoru bujala civilizacija mnogo pre Bliskog istoka.

Upravo na teritoriji Balkan otkriven je najstariji hram u istoriji ljudske civlizacije.

Arheološki lokalitet Blagotin nalazi se na brdu Mali Blagotin u selu Poljna, 26 km severoistično od Trstenika. Najstarije, ranoneolitsko naselje na Blagotinu, površine od preko 2 hektara, osnovali su pripadnici starčevačke kulture, odnosno njene najstarije faze-protostarčevo, krajem VII i početkom VI milenijuma p.n.e.

Iako je na Blagotinu istražen samo deo naselja, pokretni arheološki nalazi koji svedoče o načinu života i društvenoj i ekonomskoj organizaciji naselja, svojom brojnošću i raznovrsnošću svrstavaju ga u red najbogatijih i najznačajnijih neolitskih nalazišta na teritoriji Srbije. Stanovnici Blagotina su se bavili stočarstvom i zemljoradnjom, o čemu, između ostalog svedoče i keramička zrna pšenice pronađena na lokalitetu. O planskoj organizaciji naselja svedoči simbolična predstava naselja otkrivena na poleđini zrna. Kao dokaz postojanja duhovne kulture pronađene su tzv.venere — stilizovane ženske figure koje predstavljaju simbol plodnosti i rađanja. Istraživanja je sproveo Centar za arheološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu, pod rukovodstvom profesora Stankovića, a u saradnji sa kulturnim institucijama u Trsteniku i Kruševcu.

U centru naselja pronađen je hram u kome su se nalazile figure “boginja” sa ženskim atributima i glavama jelena. U svetu je ovo najstarije nalazište gde hram postoji kao posebni objekat odvojen od kuće.

Na ovom nalazištu su pronađeni, u svetu, najstariji mlinovi za žitarice tako da je srušen i mit o tome da je prvi hleb pravljen u Mesopotamiji.

Ovo nisu tvrdnje nekih istoričara amatera, nalazište u Blagostinu istraživali su 90-ih arhelozi Beogradskog univerziteta.

Pogledajte ovaj šokantni dokumentarac koji menja istoriju sveta.

Tvrdnje Iranskog generala o planovima SAD i Islamske države koje su sledile Aziju pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Top