Trampov ministar: “Nema više prijetnji kao Jugoslavija”

Američki Senat potvrdio je u četvrtak Mikea Pompea za novog državnog tajnika, čime je dosadašnji ravnatelj CIA-e dobio ključnu ulogu u rješavanju vanjskopolitičkih izazova kao što su Sjeverna Koreja i Iran.

Pompea, bivšeg vojnog časnika i republikanskog kongresnika, smatra se odanim Trumpovim kadrom i jastrebom.

Već je jako angažiran u diplomaciji. Trump ga je prije tri tjedna poslao u Sjevernu Koreju na sastanak s Kim Jong Unom, pred summit s njime posvećen sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Senatori su podržali njegovu kandidaturu s 57 glasova za i 42 protiv, prenijela je Hina.

Pompeu se protive demokrati navodeći zabrinutost zbog njegove reputacije jastreba i stajališta o homoseksualnosti i islamu.

Pompea čeka niz vrućih vanjskopolitičkih pitanja, od sukoba u Siriji, Iraku i Afganistanu, kineske ekspanzije u Aziji i Rusije.Dok je bio u Kongresu, Pompeo se otvoreno protivio međunarodnom sporazumu s Iranom o njegovu nuklearnom programu. No tijekom saslušanja pred potvrdu kazao je da je otvoren prema izmjeni, a ne raskidu tog sporazuma.

Već u petak očekuje ga sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu.

Njegovi pristaše kažu da je dobro odradio svojih 15 mjeseci na čelu CIA-e i ističu da zemlji treba lider u State Departmentu gdje su mnogi dužnosnici smijenjeni, a mnoga mjesta nisu popunjena otkako je Trump preuzeo dužnost u siječnju 2017.

Dok je bio šef CIA-e Mike Pompeo, kao glavnu sigurnosnu prijetnju američkim državljanima iznio je nuklearni program Sjeverne Koreje i “sovjetski san” Vladimira Putina.

Pompeo, u jednom od rijetkih javnih nastupa, rekao je da današnje prijetnje ne dolaze samo od država, navodeći primjer bivše Jugoslavije, ali i iz “nedržavnih subjekata”, organizacije koje nemaju istaknutu zastavu ispred sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku.

“Vas su udžbenici povijesti učili da prijetnje sigurnosti SAD-u dolaze iz zemalja poput Jugoslavije ili neke druge države. Danas su te prijetnje puno raznovrsnije, bez obzira na to jesu li prijetnje od grupa poput Hezbolaha ili Al Qaede, ili prijetnjama našim informacijskim sustavima od strane skupina kao što su Wikileaks. Oni nemaju zastavu ispred UN-a, ali predstavljaju prave prijetnje Sjedinjenim Državama. Stoga moramo osigurati da naše obavještajno razmišljanje bude prikladno za tu situaciju”, rekao je tadašnji čelnik CIA-e Mike Pompeo u posjetu američkom institutu za poduzetništvo (AEI).Kao glavni prijetnju sigurnosti američkih građana, Pompeo je ustvrdio da je to nuklearni program Sjeverne Koreje i sovjetski san Vladimira Putina, planovi ruskog predsjednika da vrati staru slavu ruskog imperija, dodajući da će CIA nastaviti da se bore protiv Rusa, “gdje god ih pronađemo.”

Rekao je i da u agenciji vlada mišljenje da će čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong Un koristiti nuklearno oružje ne samo da bi zaštitio svoj režim nego i za druge ciljeve.

Pročitajte još: REPUBLIKANSKA GARDA POVELA NAPAD: SAA i Palestinci jurišaju na ID na jugu Damaska (VIDEO/MAPA)

BEOGRAD ZAPRETIO HARADINAJU: Uhapsićemo ga ako dođe u Preševo, poternica nije ukinuta već…

GENERAL ARMIJE BIH PAO ZBOG ZLOČINA NAD CIVILIMA! Reakcije na hapšenje Dudakovića: Osude iz FBiH, podrška hapšenju iz RS

Izvor: Express.hr

Top