Sirijci napravili 500-milimetarskog raketnog „monstruma“ na sovjetskim gusenicama (FOTO)

Novi super-teški samohodni raketni sistem Goulan-1000, proizvod je sirijske vojne industrije, a kao njegova platforma je uzeta šasija sa osnovnog borbenog tenka sovjetske proizvodnje T-72.

Prema izvorima koji nam dolaze iz Sirije, jedinice sirijske armije su dobile super-teški samohodni raketni sistem „Goulan-1000“, koji je očigledno namenjen za rušenje podzemnih tunela i ekstremno utvrđenih objekata u kojima se kriju teroristi. Između ostalog, ovaj sistem se može upotrebiti i po većim koncentracijama neprijateljske žive sile koja se nalazi na širem prostoru.

Na fotografiji se vidi pripadnih 4.mehanizovane divizije, koja je po ovom izvoru dobila jedan ili više ovih sistema.

„Goulan-1000“ se sastoji iz transportno-lansirnog kućišta, koje je integrisano na šasiju osnovnog borbenog tenka T-72. U kućištu se nalaze tri lansirne cevi, u koje se smeštaju rakete kalibra 500 mm. Svaka od ovih raketa nosi bojevu glavu koja je napunjena sa nekoliko stotina kilograma eksploziva. Za sada nije poznat efektivan domet ovog sistema, ali se pretpostavlja da neće biti preterano veliki, s obzirom na „gabarite“ ove rakete.

Inače, posle likvidacije krupne terorističke enklave u Istočnoj Guti, jedinice 4.mehanizovane divizije vrše intenzivne pripreme za uništenje preostalog „džepa“ u Jarmuku, koju se zauzeli teroristi tzv. Islamske države. Ovo naseljeno mesto se nalazi u južnom delu Damaska, a protivteroristička operacija za njegovo oslobađanje treba da otpočne u bliskom vremenskom periodu.

Pročitajte još: Inženjer umesto generala: Kuba dobija novog predsednika Migela Dijas Kanela

Izvor: Ruska reč

Top