Američki sud odlučio da se za napade “9 septembra” može suditi Kraljevini Saudijskoj Arabiji

Više od 16 godina nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine su rođaci žrtava osvojili pravnu pobjedu. Prema najnovijoj presudi će za štetu moći tužiti Kraljevinu Saudijsku Arabiju.

Američki sud u New Yorku je u srijedu odobrio zahtjev mnogih članova obitelji i time je zapravo principu da se počinju iznositi dokazi. To bi bio najvažniji detalj presude od 41 stranice.

Saudijska Arabija se sada suočava s mogućom isplatom milijardi dolara odštete, prenosi Reuters.

Tužitelji optužuju Kraljevinu Saudijsku Arabiju da je, između ostalog, podržavala uspon terorističke organizacije Al-Qaede. Grupa je mogla izvršiti napade samo zato što je dobila “financijsku i operativnu potporu od organizacija koje je izravno kontrolirala saudijska država”.

Zahtjev Saudijske Arabije za zatvaranjem ovog slučaja je odbio sudac George Daniels. Ranije je američki Kongresdonio zakon koji omogućuje građanske tužbe protiv prijateljskih država, posebice u ovom slučaju. Međutim, sljedeći korak u procesu je provjeriti uživa li Saudijska Arabija imunitet iz drugih razloga.

11. rujna 2001. su islamski teroristi oteli nekoliko zrakoplova, od kojih su se s dva  zabili u dva tornja Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku. Oko 3000 ljudi je ubijeno. 15 od 19 bombaša samoubojica bili su saudijski državljani. Skupina obitelji žrtava godinama pokušava dobiti pravnu odštetu od navodno stvarnih planera napada, a njih je pronašla u organizacijama iza kojih stoji režim u Rijadu.

Podsjetimo da je ovo pitanje jedno od krucijalnih u Americi, ali bi suđenje moglo otkriti i druge detalje i spregu američkih državnih struktura sa Saudijcima u stvaranju Al-Qaede. U tom smislu pravo sigurno neće biti pravedno do te mjere da se dokaže američka krivnja u usponu i stvaranju ove terorističke organizacije, ali je najnovija presuda svakako važna. Međutim, u slučaju pozitivne odluke, stvara se odrađena kolektivna odgovornost saudijskih organizacija i države, dok se iz vida gube pojedinci.

Prvi pokušaj da se sudi državljanima Saudijske Arabije propao je 2002. godine, jer je američki sud odlučio da pripadnike kraljevske obitelji i državne dužnosnike čuva “neopozivi imunitet”. Tu su odluku jednoglasno poništila sva tri suca američkog Saveznog suda 19. prosinca 2013. i sada imamo odluku da se postupak može nastaviti s iznošenjem dokaza.

Jedini pripadnik Al-Qaede koji je osuđen za terorističke napade 11. rujna 2001. je američkim pravnicima 2015. rekao da su članovi saudijske kraljevske obitelji ’90-ih donirali milijune dolara toj terorističkoj organizaciji.

Saudijska Arabija - sponzor terorizma

FOTO: Ilustracija, Saudijska Arabija

Bivši operativac Al Qaede, poznat i kao  “20 otmičar”, zatvorenik Zacarias Moussaoui, je rekao da su ugledni članovi kraljevske obitelji Saudijske Arabije bili glavni donatori terorističke mreže kasnih ’90-ih i da su djelatnici veleposlanstva Saudijske Arabije u Washingtonu raspravljali o planu da  projektilom  “Stinger ” sruše američki zrakoplov “Air Force One ” prenosi The New York Post.

Moussaoui je 2014. pisao sucu upravo sucu Georgu B. Danielsu, koji je donio najnoviju odluku i predsjeda u predmetu tužbe protiv Saudijske Arabije od strane rodbine poginulih u napadu 11. rujna, te rekao da želi svjedočiti u slučaju. Nakon dugih pregovora je odvjetničkom timu bilo dopušteno ući u zatvor i ispitivati ga dva dana u listopadu 2014. godine.

Saudijsko veleposlanstvo u Washingtonu je tada odbacilo sve optužbe.

Moussaoui je poremećeni kriminalac, čiji su odvjetnici predstavili dokaze da je mentalno poremećen, stoga njegove riječi nemaju kredibilitet”, navodi se u priopćenju Saudijske Arabije.

Međutim, iako je Moussaoui dobio dijagnozu mentalne bolesti, psiholog koji je bio nadležan za suđenje je izjavio da je sposoban odgovarati na optužbe za terorizam. On je 2006. godine osuđen na doživotni zatvor i kaznu izdržava u najsigurnijem američkom federalnom zatvoru “Florence-Colo”.

Optužbe gospodina Moussaouia nije bilo moguće potvrditi, jer su dolazile u osjetljivom trenutku u saudijsko-američkim odnosima i manje od dva tjedna nakon smrti dugogodišnjeg vladara te zemlje, kralja Abdullaha, te stupanja na prijestolje njegova brata, kralja Salmana, pisali su tada mediji.

Zacarias Moussaoui opisuje i sastanak u Saudijskoj Arabiji sa Salmanom, tada krunskim princem, te drugim članovima saudijske kraljevske obitelji, kojima je dostavio pisma Osame bin Ladena.

Sin Osama bin Ladena novi vođa Al-Qaede

FOTO: Ilustracija, Al-Qaeda

Ta su pisma dokaz da su bogati Saudijci pružali podršku Bin Ladenu, sinu saudijskog građevinskog magnata i vođi Al-Qaede, puno prije napada 2001. godine.

Svjedočenje Moussaouia, ako sud te izjave uzme za vjerodostojne, daje nove pojedinosti o opsegu i prirodi te saudijske potpore Al-Qaedi prije terorističkih napada 9/11. U više od 100 stranica svjedočenja Saveznom sudu u New Yorku je Moussaoui mirno i uglavnom jasno opisao punu prirodu odnosa Rijada i Al-Qaede.

Zacarias Moussaoui je uhićen nekoliko tjedana prije 11. rujna 2001. zbog optužnica Imigracijskog ureda u Minnesoti, pa je u vrijeme počinjenja napada bio zatvoren. Prije toga je u Njemačkoj, surađujući s tamošnjom ćelijom Al-Qaede, vježbao pilotiranje i lekcije platio 14 000 dolara, što je bio dokaz da se možda pripremao da postane jedan od otmičara.

U svom iskazu, Moussaoui je rekao da je 1998. ili 1999. vođa Al Qaede u Afganistanu stvorio digitalnu bazu podataka o donatorima skupine. Među onima za koje mu je rekao da su uvršteni u bazu podataka su princ Turki Al-Faisal, zatim bivši čelnik saudijske obavještajne službe, princ Bandar Bin Sultan, dugogodišnji saudijski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, princ i milijarder Al-Waleed Bin Talal, kao i mnogi vodeći klerici u Saudijskoj Arabiji.

“Šeik Osama je htio voditi evidenciju tko nam daje novac, koga treba slušati  ili tko će sudjelovati u džihadu”, rekao je Moussaoui odvjetnicima i dodao “kako je on radio kao kurir Bin Ladena, noseći osobne poruke istaknutim saudijskim prinčevima i klericima”, a opisao je i svoju obuku u kampovima Al-Qaede u Afganistanu. Danas se još uvijek nalazi u saveznom zatvoru “Florence-Colo” i jedan je od krunskih svjedoka optužbe, uvijek ako se ne ispostavi “da Saudijska Arabija ne uživa imunitet iz drugih razloga”.

Pročitajte još: PRELOMNA TAČKA: Vojska Sirije zauzela većinu gradova u istočnoj Guti (video)

Izvor: Logično

Top