Američki ambasador u Sloveniji Brent Hartli šokiran je “proruskom orijentacijom većeg dela Slovenaca” i nezadovoljan činjenicom da Ljubljana nije proterala ruske diplomate u vezi sa slučajem Skripalj.

Hartli smatra da Slovenija treba da se priključi diplomatskoj inicijativi većine evropskih država, članica NATO i nekih partnerskih država.

-Ljubljana mora doneti dugoročnu procenu šta je njen interes – demokratske vrednosti Zapada ili ruski model društva, navodi Hartli.

Za razliku od većine članica EU koje su se odlučile za proterivanje ruskih diplomata, Ljubljana je svog ambasadora u Moskvi pozvala na “konsultacije”, ali mediji navode da je on ionako već bio u Sloveniji zbog praznika i da je reč o blagom simboličnom gestu. Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec pojasnio je tu odluku ocenom da je reč o “nerasvetljenom i pomalo bizarnom slučaju”.

U međuvremenu je britanska vojna laboratorija saopštila da nije u stanju da poveže Ruse sa nervnim gasom koji je upotrebljen u britanskom Solsberiju protiv bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije.