Na barikadi je u ovom trenutku više stotina Srba, a njihov broj se povećava. Ovaj deo puta za Srbe je veoma važan, jer je direktna veza između Prištine i administrativog prelaza Jarinje. Srbi strepe od novih upada albanskih specijalaca na Sever.

 

U severnom delu Mtrovice u ovom trenutku je mirno, nema okupljanja građana, nije vidljivo ni prisustvo Kosovske policijske službe, a gradom patroliraju pripadnici KFOR-a, odnosno italijanski karabinjeri u oklopnim voziima.

Kako javlja izveštač Informera, na Jarinju iz pravca Raške stoji najmanje 50 kamiona, a od Jarinja do Kosovske Mitrovice, najmanje 15 policijskih patrola zaustavljaju automobile i legitimišu putnike.

Izveštač Informera je kod Leposavića razgovarao sa više od 150 okupljenih Srba, koji su kamionima i teškom mehanizacijom držali blokadu puta.

Anel Grbović

– Parkirali smo kamione i buldožere na put i držali saobraćaj u prekidu. Tužno je što moramo opet kao nekad podizati barikade, ali šta da radimo kada vidimo da drugačije ne može – rekli su okupljeni građani neposredno po normalizaciji saobraćaja.

Informerov izveštač zatiče u mestu Rudare, novu barikadu. Više od 200 Srba kamionima je blokiralo put. Kako ističu za sada nemaju nameru da blokadu podignu.

Anel Grbović


– Bićemo ovde ne samo večeras nego dokle god bude trebalo. ROSU mogu upasti svakog trenutka. Srbi su spremni i zato smo podigli barikade na više putnih pravaca- rekao je jedan od mladića sa barikade kod Rudara.

Kako javlja Informerov izveštač, okupljeni Srbi očekuju dolazak Nikole Selakovića kod barikade, dok je u Seveernoj Mitrovici relativno mirno. Na ulicama se primećuje pojačano prisustvo oklopnih vozila KFOR-a.     

Pročitajte još: Makedonija proteruje jednog ruskog diplomatu

Dodik: Srbi da suspenduju učešće u kosovskoj policiji (video)

Izvor: Kurir, Informer