Nemačka uhapsila Pudždemona: Počinje ”Katalonsko proleće” (VIDEO)

I dok nadležni organi ispituju slučaj, nemački mediji spekulišu da li je reč samo o pravnom pitanju.

 

Takođe, u prvi plan ističu da je Nemačka u obavezi da ispuni evropski nalog za hapšenje koji je izdala Španija, ali i da nemački krivični zakon ne poznaje termin pobuna” – za šta Španija optužuje Pudždemona.

Ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je za “Bild” da je reč o pravnom pitanju i da ne postoje opcije političkog delovanja.

O slučaju Pudždemona će, kako je najavljeno, razgovarati nadležni u ministarstvima spoljnih i unutrašnjih poslova i pravosuđa.

Više hiljada ljudi odazvalo se pozivu pristalica nezavisnosti Katalonije na protest u centru Barselone protiv hapšenja Pudždemona u Nemačkoj.

Separatističke stranke Katalonska nacionalna asambleja (ANC) i radikalno levičarska Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) pozvali su svoje pristalice da izađu na ulicu i pruže podršku Pudždemonu.

Oni su najavili marš od prostorija delegacije Evropske komisije do nemačkog konzulata u Barseloni.

CUP je, takođe, ranije pozvala svoje pristalice na građansku neposlušnost, najavljujući, kako su naveli, “katalonsko proleće”.

Pitanje je sada da li je Nemačka zaista u obavezi da izruči Pudždemona. Prema okvirnom sporazumu o evropskim nalozima za hapšenje privedena osoba se izručuje članici koja je izdala nalog, bez proveravanja postojanja osnova kažnjivosti samo u slučaju teških krivičnih dela kao što je terorizam, piše “Bild”.

Ralf Deper, zamenik tužilaštva države Šlezvig-Holštajn, na čijoj teritoriji je Pudždemon uhapšen, kaže da nadležni ispituju koliko Pudždemon na osnovu evropske poternice može da ostane u pritvoru i da će odluka o tome biti doneta u ponedeljak.

FOTO: TANJUG/AP

Begunci uhapšeni po evropskom nalogu, moraju se najkasnje u roku od 60 dana izručiti zemlji koja ih traži.

“Kiler nahrihten” javlja, pozivajući se na izvore iz sudskih krugova, da Pudždemon razmatra mogućnost da zatraži azil u Nemačkoj.

“Ako to učini, taj zahtev za azil, kao i svaki drugi, razmatra Savezna služba za migraciju”, rekao je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Šlezvig-Holštajna za ovaj list.

Međutim, kako se dodaje, šanse da Pudždemon dobije azil nisu velike, “jer krivično gonjenje odnosno izvršenje evropskog naloga za hapšenje ima prednost zad procedurom azila”.

Madrid nije imao uspeha u Belgiji sa svojim zahtevom za izručenje Pudždemona, piše “Špigel”. Njegovi advokati su ukazivali da krivično delo pobune koje mu se stavlja na teret u Belgiji i drugim evropskim zemljama ne postoji i zbog toga ne može da bude osnova za njegovo izručenje.

Moguće je da španski tužioci polažu nade u paragraf nemačkog krivičnog zakona koji se odnosi na veleizdaju, koji podrazumeva nasilje, pretnju nasiljem ili ugrožavanje zemlje i ustavnog poretka.

Pudždemon se nije koristio nasiljem, niti je nasiljem pretio, a nije na njega ni pozivao. Time se postavlja pitanje da li se može primeniti paragraf o veleizdaji, piše “Špigel” navodeći da reč “pobuna” i u španskom krivičnom zakonu predviđa upotrebu nasilja.

“Za delikt pobune nije jednostavno dovoljno samo proglasiti nezavisnost Katalonije”, kaže Dijego Lopez Gamido, profesor ustavnog prava univerziteta Kastilja la Manča za “Špigel” i dodaje da bez nasilja nije ispunjena definicija pobune.

“Zidojče cajtung” konstatuje: “Nemačka sada ima svog prvog političkog zatvorenika”.

Pročitajte još: Papa pozvao mlade da ne ćute

IRAK DEMANTUJE ERDOGANA Nema stranih snaga u Sindžaru

Crna Gora: Bojanić predao 18.500 potpisa za kandidaturu

Fenomen na istoku Evrope: Pao NARANDŽISTI sneg

Izvor: Agencije

Top