Makedonski predsednik Đorđe Ivanov, kao što je najavio, ponovo je odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvaniči jezik u Makedoniji, preneli su makedonski mediji.

Premijer Zoran Zaev ranije je rekao da bi Ivanov trebalo da potpiše pomenuti zakon, nakon drugog usvajanja u Skupštini, kako bi taj dokument mogao da počne da se primenjuje.

                      FOTO: GEORGI LICOVSKI / EPA;

Odbijanje Ivanova da potpiše dekret, Zaev smatra “flagrantnim kršenjem Ustava i kukavičlukom.”

Ivanov, međutim, smatra da je reč o zakonu koji nije u skladu sa Ustavom.

Makedonski predsednik je posle ponovnog izglasavanja zakona, 14. marta, u obraćanju javnosti rekao da neće potpisati dekret o njegovom proglašenju.

I predsednik parlamenta iz reda albanske manjine Taljat Džaferi kritikuje Ivanova zbog odbijanja da potpiše zakon.

FOTO: GEORGI LICOVSKI / EPA;

Na pitanje da li će parlament možda zatražiti sankcije za Ivanova zbog odbijanja da proglasi zakon, Džaferi je rekao da to u ovom trenutku nije moguće jer parlamentarna većina nema dvotrećinsku većinu, koja je potrebna za pokretanje takve procedure.

Prema Džaferiju, zakon o jezicima, donet je u skladu sa Ohridskim sporazumom, te da njegovim donošenjem Makedonija ništa ne gubi u smislu njenog jedinstva.

Pravni stručnjaci smatraju da je Ivanov trebalo da potpiše zakon i da je to može da odbije samo jedom, nakon prvog usvajanja u parlamentu.

Zakon o upotrebi jezika drugi put je usvojen u parlamentu 14. marta sa 64 glasova, zahvaljući pre svega glasovima poslanika iz manjinskih zajednica.

Zakon je usvojen bez rasprve o okko 65.000 amandmana, koje je nakon prvog usvajanja na zakon podnela najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE.

Pročitajte još: POČELO JE: Evropska unija prva povukla ambasadora iz Moskve

Hrvatska pred odlukom: Sankcije Rusiji ili ne

Kremlj: Evo šta je Rusija postigla uz pomoć novog oružja

Postignut dogovor: Teroristi napuštaju Istočnu Gutu

Izvor: Tanjug