Osnivač Vocapa: Obrišite svoj profil na Fejsbuku (FOTO)

Fejsbuk ovih dana trese velika kriza. Vrednost najpoznatije svetske društvene mreže pala je za 37 milijardi dolara, a njen vlasnik Mark Zakerberg izgubio je šest milijardi dolara.

Usprkos velikom padu, Fejsbuk je ostao jedna od najvrjednijih svjetskih kompanija s vrednošću od 500 milijardi dolara, ali problemima se ne nazire kraj.

Suosnivač „Vocapa“ Brajan Akton na Tviteru je objavio jednostavan status: „Vreme je. Obrišite Fejsbuk“.

For details, visit:https://t.co/1vAL1hcvPk

— ­B­­r­­­i­­a­n ­A­c­t­o­n­ (@brianlacton) March 21, 2018

​Fejsbuk je 2014. godine kupio Vocap za 19 milijardi dolara.

Vocap je danas najraširenija svetska mobilna aplikacija za razmenu poruka, fotografija i video-zapisa s 1,5 milijardi korisnika.

Akton je napustio Vocap prošle godine i osnovao neprofitnu organizaciju Signal faundejšon, čiji je cilj razvijanje tehnologije koja štiti slobodno izražavanje i omogućava sigurnu globalnu komunikaciju.

Osim Aktona, Fejsbuk je „prozvao“ i Zakerbergov bivši mentor Rodžer Maknami. On je izjavio da je Fejsbuk suočen s krizom poverenja javnosti koja bi mogla da uništi kompaniju. Brisanje profila na Fejsbuku možda nije opcija za svakoga, ali oni koji žele da se odvoje od te platforme moraće da izbrišu aplikacije koje su u vlasništvu Fejsbuka, Vocapa i Instagrama.

Fejsbukov pad deonica posledica je skandala u vezi sa američkim predsedničkim izborima 2016. godine.

Naime, otkriveno je kako je „Kembridž analitika“, kompanija specijalizovana za stratešku komunikaciju, prikupila podatke o 50 miliona korisnika Fejsbuka bez njihovog dopuštenja kako bi ih koristila za izradu softvera koji bi omogućio predviđanje i uticaj na glasanje birača.

Ti podaci su prikupljeni putem aplikacije za psihološko testiranje koju je preuzelo 270.000 korisnika društvene mreže, a razvio ju je ruski psiholog Aleksandr Kogan, koji ih je potom ustupio „Kembridž analitici“.

Iz Fejsbuka su istakli da je aplikacija mogla da ima pristup i podacima „prijatelja“ korisnika koji su preuzeli aplikaciju i potvrdili da su zatvorili račun kompanije i da su angažovali stručnjake za digitalnu reviziju kako bi se razjasnila afera.

Pročitajte još: Pentagon priznao: SAD bespomoćne pred ruskim hipersoničnim oružjem (VIDEO)

Trideset tri hiljade stopa nad zemljom — ovaj Rus je učinio nešto nemoguće (video)

“TO JE BILA PORUKA NEPRIJATELJIMA” Izrael priznao da je gađao nuklearni reaktor u Siriji

Izvor: Sputnjik

Top