Putin prikazao najnovija dostignuca: Rusko lasersko oružje više nije samo teorija ili projekat (VIDEO)

Obraćajući se Federalnoj skupštini Vladimir Putin je izjavio da se od 2017. godine u Oružanim snagama Rusije pojavljuju borbeni laserski sistemi.

 

Mnoge države stvaraju perspektivno oružje koje radi na novim fizičkim princima. Rusija ne samo da razrađuje takvo oružje, već ima i gotove proizvode, rekao je predsednik Putin. Domaće lasersko oružje „nije samo teorija ili projekat“. To su završeni sistemi kojima je naoružana ruska armija.

Vladimir Putin nije govorio o detaljima, ali je naglasio da to oružje daje Rusiji veće mogućnosti u planu bezbednosti. Tokom njegovog nastupa emitovan je snimak rada jednog borbenog laserskog sistema.

Putin je ponudio svima koji se interesuju vojnom tehnikom da predlože ime za novo oružje.

Rusija pravi nebalistički sistem kome nijedan raketni odbrambeni kompleks neće moći da se suprotstavi, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin u godišnjem govoru o stanju nacije.

– Počeli smo sa stvaranjem nove vrste strateškog naoružanja koje neće pratiti balističke putanje dok se kreće ka ciljevima, što znači da će kompleksi protivraketne odbrane biti beskorisni i besmisleni u borbi protiv takvog oružja – istakao je Putin

Rusija je spremna da započne serijsku proizvodnju nove superrakete RS-28 “Sarmat”, kojeg je NATO već prozvao “Satan 2”, a takođe i “voza smrti”, odnosno železničkog raketnog sistema “Barguzin”. “Sarmat” će, prema najavama, biti najveći nuklearni projektil na svetu, sposoban da sravni sa zemljom teritoriju

Nova balistička raketa bi trebalo da zameni legendarnog “Vojvodu” RS-20V (po klasifikaciji NATO-a SS-18, mod. “Satana”), koji već četvrt veka čini osnovu nadzemne grupe strateških nuklearnih snaga i koji se proizvodio u ukrajinskom “Južmašu”.

Planirano je da raketa bude testirana u četvrtom kvartalu ove godine.

– Svi naši interkontinentalni raketni kompleksi mogu da neutrališu protivraketnu odbranu. Čak ni napredni sistemi protivraketne odbrane nisu smetnja za ruske komplekse “Sarmat” – dodao je Putin.

Predstavljen je i novi sistem “Kinžal”

Predstavljen je i novi sistem “Kinžal” što u prevodu znači bodež, koji je prema rečima ruskog predsednika uspešno testiran i već se nalazi u sastavu ruske vojske na jugu zemlje. Kako je prikazano na video simulaciji, radi se o raketi koja se lansira iz aviona i koja je namenjena uništavanju protivničkih brodova, dok je u isto vreme nemoguće da je uništi sa PRO (protivvazdušnom odbranom), kako je rekao Putin.

Putin je rekao i da se u sastavu morske grupe sistema američke protivraketne odbrane nalazi pet krstarica i 30 razarača koji su u blizini ruskih granica.

Tokom govora Putin je predstavio brojnu rusku vojnu tehnologiju novije izrade, među kojima su neke još nemaju ni imena. Predsednik Rusije pozvao je građane da šalju predloge, dok su na velikom ekranu koji se nalazio iza njega puštane kompjuterske simulacije modernih proketila.

Predsednik Rusije Vladimir Putin obraća se pred federalnom skupštinom, oba doma ruskog parlamenta, godišnjem govoru koji je privukao veliku pažnju medija. Pred više od 1.000 članova parlamenta i predstavnika medija, ruski predsednik ocenjuje rad državnih organa, iznosi predloge i ukazuje na realizaciju projekata u Rusiji.

Među oružjem koje tek treba da dobije ime našao se i torpedo koji izbegava odbrambene linije, dok je Putin istakao da Rusija raspolaže i sa brojnim drugim naoružanjem kojem su informacije još tajna.

– Nisam predstavio sve, ali je za danas dovoljno – rekao je Putin na kraju govora.

Na društvenim mrežama brojni korisnici su istakli da su na simulacijama koje su puštane tokom Putinovom govora, rakete letele ka SAD. Brtanski “Gardijan” takođe je istakao da je najavom novog oružja Putin zapretio Americi.

“Rusija će odgovoriti na nuklearni napad”

– U našoj vojnoj doktrini se nalazi pravo korišćenja nuklearnog oružje, samo kao odgovor na upotrebu protiv nje i njenih saveznika nuklearnog ili nekog drugog oružja za masovno uništenje. Ili u slučaju agresije protiv nas korišćenjem konvencionalnog oružja, kada je u pitanje doveden opstanak države. U vezi s tim smatram svojim dugom da kažem sledeće: Svaka primena nuklearnog oružja protiv Rusije ili njenih saveznika male, srednje bilo kakve druge snage smatraćemo kao nuklearni napad na našu zemlju. Odgovor će biti momentalan i sa svim posledicama koje proističu – rekao je Putin.

Pročitajte još: (UŽIVO) Obraćanje Vladimira Putina Federalnoj skupštini – ”Sami ćemo određivati svoju budućnost i ništa nas neće usporiti! ” (VIDEO)

SIRIJSKI DŽEMS BOND: Godinama bio komandant terorista, vodio ih iz poraza u poraz, sve vreme radio za SAA (FOTO)

RAT JE PREŽIVEO, ALI NEPRAVDU NIJE MOGAO: Majka napadača na ambasadu u Podgorici o činu svog sina

Praljkovo pismo supruzi otkriva motiv samoubistva

Izvor: Agencije, Ruska reč

Top