PLENKOVIĆ: Ustaški pozdrav je neustavan, ali može da se koristi u Hrvatskoj – OGLASIO SE I PUPOVAC!

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, nakon sastanka sa predsednikom “Komisije za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima” Zvonkom Kusićem, izjavio je da je pozdrav “Za dom spremni“ neustavan, ali da će moći da se koristi u “izuzetnim situacijama“.

Vladina Komisija za suočavanje s prošlošću, koju je osnovao Plenković, u zaključcima i preporukama navodi da je povod za raspravu bio i slučaj HOS-ove ploče koja je bila postavljena u Jasenovcu.

– Jasno je da je i Komisija zaključila, a to je čvrst i nedvosmislen moj stav, da je pozdrav koji je na toj ploči i koji je registrovan kao deo statutarnih odredbi određenih udruženja koje se vežu na aktivnost HOS-a u ratu, suprotan Ustavu Hrvatske. Tu nema nikakvih dilema i Komisija je jasno to rekla u svojim preporukama, rekao je Plenković.

Međutim, dodao je, Komisija je uvažila činjenicu da se u, striktno pravno gledajući, propisanim situacijama ustaški pozdrav, ipak, može koristiti kao izuzetak uz prethodno pribavljenu dozvolu kada je reč o grobljima i mestima gde se obeležava pogibija pripadnika HOS-a.

Srbi u Hrvatskoj zabrinuti

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac izjavio je da je preporuka Komisije Vlade Hrvatske za suočavanje sa prošlošću da je pozdrav “Za dom spremni” neustavan, ali da se može koristiti u posebnim prilikama, nije rešila problem, već je zakomplikovala situaciju i da na to gleda sa zabrinutošću i strepnjom.

Komisija Vlade Hrvatske za suočavanje s prošlošću dostavila je premijeru Andreju Plenkoviću zaključke i preporuke za korišćenje simbola totalitarnih režima, u kojima se kaže da je ustaški poklič “za dom spremni” neustavan, ali u izuzetnim situacijama ipak dopustiv, dok zvezda petokraka nije sporna.

– Bolje da nisu napravili ništa nego ovo. Ove neobvezujuće preporuke uneće zabunu i kod policije i kod sudija da je ustaški pozdrav neustavan – rekao je Pupovac za televiziju N1.

Kako je ocenio to je štetno za ustavnopravni poredak Hrvatske.

– To je štetno i uvredljivo za sve narode koji su bili žrtve ustaškog režima čiji je ovo bio službeni pozdrav te će stvoriti teškoće i u unutarnjim i u međunarodnim odnosima kada je u pitanju Hrvatska – rekao je.

Upitan da li će o tome razgovarati sa premijerom Plenkovićem i hoće li mu zbog svega uskratiti podršku u Saboru, Pupovac je rekao da će razgovarati i sa njim i sa drugim instancama.

– O ovome ćemo razgovarati ne samo s premijerom Plenkovićem već i s drugim instancama, ne samo predstavnici srpske zajednice već i predstavnici drugih naroda. Mi na to ne možemo gledati pozitivno već sa zabrinutošću i sa strepnjom. To je naš prvi komentar – rekao je Pupovac.

PADA VLADA U SABORU

Udružena hrvatska opozicija, predvođena dvema najvećim partijama, SDP i Most, spremna je da već naredne sedmice započne dogovaranje zajedničke taktike za rušenje vlade premijera Andreja Plenkovića zbog Agrokora, krhke vladajuće većine i zbog toga jer, kako smatraju vlada ne radi svoj posao.

To su potvrdili danas saboski zastupnik Mosta i član Predsedništva SDP, Nikola Grmoja i Ivo Jelušić, koji su gostujući u TV studiju Večernjeg lista govorili o smeni ministarke privrede Martine Dalić, o tome da vlada još nije predložila novog vanrednog poverenika u Agrokoru i ostavci Ante Ramljaka.

– Svi su skloni mišljenju da opozicija treba nešto da uradi i da reaguje. Isto tako da osoba koja je najviše odgovorna za situaciju oko Agrokora, Martina Dalić, mora da odgovara. Moramo videti jesu li vladajući spremni uložiti svoj politički kapital u nju, rekao je Gromoja.

Upitan hoće li SDP biti jedinstven ako se bude išlo na opoziv Martine Dalić, Jelušić kaže da ta stranka i Most nemaju nikakav pakt, ali i da opozicija može zajednički da istupi oko nekih stvari.

– Taj pakt zvuči kao da radimo nešto što nije dozvoljeno, a nije tako. Svakako ćemo razgovarati s Mostom oko opoziva Martine Dalić. Ali, skupljanje 30-ak potpisa za opoziv biće tehničko pitanje, a ne ono što je bitno. Važna je poruka koju želimo da pošaljemo, a to je da vladajući dobro ne rade svoj posao, rekao je Jelušić.

Na opasku da je Plenković već rekao da je opozicija imala pet neuspešnih inicijativa o opozivu vlade, Jelušić kaže da premijer umesto oozicijom treba da se bavi svojom krhkom vladajućom većinom.

– Ovu vlast tehnički održava tek nekoliko prebega, a premijer je pokazao da se ne ponaša kao premijer, naveo je Jelušić.

Smatra da iz redova HDZ-a teško da može doći dobar kandidat za premijera.

– Kad bi nam građani dali poverenje mi bi u ovom trenutku za petnaest posto bili bolja vlada. Oni su preko Agrokora želeli nešto da ušićare za sebe i svoje partnere, tvrdi član Pedsedništva SDP-a.

Grmoja je rekao da je Most, na primer, predlagao tri poverenika za Agrokor na šta vladajući nisu pristali, a sada su promenili mišljenje i govore o dvojici koja bi mogli stići na tu poziciju.

Na pitanje da li postoji adekvatna zamena za Martinu Dalić, Jelušić kaže da je najgore kada na čelo vlade dođu ljudi koji su sposobni, ali ne gledaju opšti interes već interese svojih prijatelja.

“A mislim da se sad događa upravo to”, rekao je Jelušić.

Jutarnji list je, naime, ranije danas objavio da udružena opozicija sprema novi udar na Plenkovićevu vladu i najavljuju saborske inicijative koje bi trebalo da testiraju vladajuću većinu u Saboru i, veruju, istovremeno da podstaknu raskol u vladajućem HDZ.

Grmoja i Jelušić su sada to potvrdili i gotovo je izvesno da će dve najveće opozicione stranke u Saboru, SDP i Most, insistirati na predlogu za opoziv potpredsednice vlade i ministarke Dalić, nakon što je u njenu odbranu u sredu stao premijer Plenković, jer smatraju da na taj način vladajuću većinu izvode na čistac.

U SDP i Mostu, piše list, misle da bi taktički mudrije bilo ići na rušenje Dalićeve, a ne vlade u celini, jer u tom slučaju postoji šansa da im se u zahtevu pridruže i neki zastupnici vladajuće većine, što je teško zamislivo ako bi se išlo na iskazivanje nepoverenja vladi.

Time, kažu, žele i da vide da li će reagovati oni članovi HDZ-a koji smatraju da je Plenković u paketu s Ramljakovom ostavkom trebalo da smeni i Dalić, jer se moglo pretpostaviti da će se opozicioni napadi na nju nastaviti, što, smatraju, šteti vladi i stranci.

Inicijativu za udruženim opozicionim zahtevom za smenu Dalićeve naredne sedmice će pokrenuti Most, piše Jutarnji i dodaje da će to učiniti nakon što sa ostalim opozicionim partijama dogovore zajedničku taktiku.

Pročitajte još: KAKO SU HRVATI DOBILI PELJEŠAC OD SRBA: Car Dušan im ga je dao pod jednim uslovom, ali to NISU ISPOŠTOVALI

ŽIRAFE, 142 AVIONA, DVE PODMORNICE Kada vidite šta je sve posedovao PABLO ESKOBAR zapitaćete se da li je to REALNO

Veterani blokirali Bosnu

Putin zapretio teroristima: Rusija neće beskonačno trpeti napade terorista iz Istočne Gute

Izvor: Tanjug

Top