EKSKLUZIVNO: Dalibor Jauković, ratni heroj iz Kragujevca iza napada na ambasadu SAD u Podgorici – evo šta ga je nateralo na ovaj čin (FOTO)

Policija sumnja: Jauković bacio bombu na ambasadu, pa se digao u vazduh

 

Policija sumnja da je Dalibor Jauković (43) muškarac koji je sinoć bacio bombu u dvorište američke ambasade, a potom poginuo u drugoj eksploziji, saznaju “Vijesti”.

Policija sumnja: Jauković bacio bombu na ambasadu, pa se digao u vazduh

Na Jaukovićevom facebook profilu se vidi da je nagrađen medaljom za zasluge u oblastima odbrane i bezbjednosti Savezne republike Jugoslavije 1999. godine.

Jauković je nagrađen za “izuzetno zalaganje u obavljanju dužnosti i izvršavanju zadataka u odbrani i bezbjednosti otadžbine”.

Eksplozija, za koju policija sumnja da je Jauković odgovoran, se desila oko ponoći.

“Pola sata poslije ponoći ispred objekta Ambasade SAD jedno lice je izvršilo samoubistvo eksplozivnom napravom. Neposredno prije samoubistva lice je sa raskrsnice kod Sportskog centra ubacilo u krug Ambasade SAD jednu eksplozivnu napravu. Najvjerovatnije je riječ o ručnoj bombi sa kašikom. U toku su uviđaj i identifikacija. Tužilac je na licu mjesta i rukovodi uviđajem. Uprava policije CG”, napisala je Vlada Crne Gore na Twitteru.

Podsekretar Stejt Dipartmenta Stiv Goldstin je kazao da su očevici vidjeli čovjeka kako baca objekat preko zida ambasade, prenosi NewYork Times. Navodi se i da niko u ambasadi nije povrijeđen.

Goldstin je dodao i da su bezbjednosni zvaničnici ambasade pretražili teren i da nisu nađene druge eksplozivne naprave, a da zgrada nije oštećena u napadu.

Ambasada je na svom sajtu saopštila da postoji aktivna bezbjednosna situacija i savjetovani su američki državljani da izbjegavaju ambasadu do novog obavještenja.

Dalibor najavio napad

Prethodnih desetak dana, Dalibor Jauković je prema rečima poznanika i prijatelja na društvenim mrežama najavio da se sprema na ”akciju” i da će se o tome tek čuti.

Dalibora je sudeći po komentarima sa njegovog profila, potresla teška porodična situacija, ali i opšta klima u Srbiji i Crnoj Gori, za koje je verovao da se nalaze u kandžama neprijatelja srpskog naroda.

Neki od komentara jasno su pokazivali njegovo nezadovoljstvo režimom Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića, a naročito ga je pogodila i saradnja sa Haradinajem, zbog koje je naveo da želi da se ”obesi”.


Teška porodična situacija i smrt oca, kao i ukidanje prava Srbima u CG, po svemu sudeći bile su motiv za napad na ambasadu SAD.

Pročitajte još: PANIKA U AMABASADI – AMERI IZDALI UPOZORENJE: Azilant bacio bombu na ambasadu SAD u Crnoj Gori?

Izetbegović: ”Netačne informacije o radikalizaciji i opasnosti od islamskog ekstremizma u BiH”

ODJEKNULE DVE EKSPLOZIJE: Bačena bomba na ambasadu SAD u Podgorici, napadač izvršio samoubistvo! (FOTO/VIDEO)

Ivanić: Nisam za treći entitet u BiH, Dodika mogu da pobedim na predstojećim izborima

Izvor: BBN, vijesti.me

Top