Ivanić: Nisam za treći entitet u BiH, Dodika mogu da pobedim na predstojećim izborima

Mladen Ivanić, srpski član Predsedništva BiH, izjavio je da lično nije za formiranje trećeg entiteta u BiH

– Mislim da bi treći entitet teško obezbedio poziciju koju sada ima Republika Srpska. U tim uslovima bi se teško održalo entitetsko glasanje – rekao je večeras član Predsedništva BiH Mladen Ivanić za N1.

Komentarišući odnose između članova Predsedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić je kazao da Predsedništvo u svom formalnom delu neće imati nikakav problem.

– Mi rešavamo stvari, nije to problem. Problem je što se izgubila pozitivna energija sa početka mandata kada je Predsedništvo bilo to koje vuče procese. Izgubio se pozitivni ambijent. Ne pije se tako često kafa kao što se pila, ne susrećemo se kao pre – rekao je Ivanić za N1.

Član Predsedništva BiH iz srpskog naroda je kazao kako smatra da kod Hrvata ne postoji jedinstven stav po pitanju trećeg entiteta.

– Mislim da je ta priča o trećem entitetu malo isforsirana i to se moglo testirati na Izbornom zakonu. Preko Izbornog zakona se to moglo rešiti bez posledica za Federaciju BiH. Ja lično nisam za treći entitet. Mislim da bi treći entitet teško obezbedio poziciju koju sada ima RS. U tim uslovima bi se teško održalo entitetsko glasanje. Došlo bi do drugačije organizacije BiH. Ne isključujem i tu mogućnost, uz uslov da pozicija RS ne bude dirana – rekao je Ivanić.

Ivanić je istakao da mu ne znači ništa ukoliko bi mu Milorad Dodik, lider SNSD, na sledećim izborima bio protukandidat za člana Predsedništva BiH.

– Prošli put sam se borio sa SNSD, a sve je to vodio Dodik. Dakle, ja sam i prošli put indirektno bio u bitci sa Dodikom i pobedio. Ako sam tada pobedio, ne vidim što ne bih mogao opet. Dovoljno je otići na sajt Izborne komisije i pogledati rezultate na nekim mestima. Ja bez glasova SNSD ne bih pobedio. Saberite evo. I ljudi iz SNSD i DNS su glasali. Ja sam političar koji je dobio najviše glasova na prošlim izborima – rekao je Ivanić.

Komentarišući raniju izjavu Milorada Dodika, da ako pobedi u trci za Predsedništvo BiH,  da će zakletvu položiti u Banjaluci, te da neće dolaziti na sednice Predsedništva BiH u Sarajevo, Ivanić je rekao:

– Možda čak nije ni loša ideja da se s vremena na vreme sednica Predsedništva održi negde drugo. Moja koncepcija i način kako ja vidim bh. politiku je da ne želim bh. institucije prepustiti Bošnjacima. Moje je da budem ovde i sedim sa ambasadorima, primam državnike i kažem zaista šta mislim. Nema BiH bez Srba i ja to stvarno mislim. Ja sam bio osporavan i kažnjavan što nisam sa Dodikom u vlasti, jer sam formirao Vladu sa SDS. Generalno, to je uvek bilo lakše uraditi prema srpskim političarima nego bilo kojim drugim. Ja sam 1996. godine rekao da bh. institucije ne treba prepuštati nikome –  rekao je Ivanić i dodao: “Kada kaže nešto Ivanić, to nije rekla BiH, to je rekao Ivanić. Samo ono što sve trojica usaglasimo, to je onda rekla BiH.”

Pročitajte još: KAKO JE PROPALA BORBA PROTIV TRGOVINE LJUDIMA U BIH

SIRIJSKE SNAGE IPAK UŠLE U AFRIN – ASAD NE ODUSTAJE: Počeli okršaji turske vojske i Kurda u Afrinu, SAA dobila pojačanje (VIDEO)

Tužilaštvo protiv puštanja Mladića na lečenje: Rizik od bekstva se povećao

Ruski ministar diplomatije Sergije Lavrov posetio Beograd: Evo šta je rekao na zajedničkom obraćanju sa predsednikom Srbije – Vučić poslao pismo Putinu (VIDEO)

Izvor: N1

Top