NEMAČKI MEDIJI BRUJE: SAA stiže u pomoć kurdima, Asadove snage ušle u Afrin (VIDEO)

Predstavnik Narodnih zaštitnih jedinica u Afrinu Brusk Haseke rekao je za Sputnjik da su sirijske vladine snage ušle u Afrin, koji je pod opsadom turske vojske. Međutim, sirijske snage još nisu potvrdile tu informaciju.

 

„Da, to je tačno. Danas je vojska sirijske vlade ušla u Afrin kako bi branila grad od Oružanih snaga Turske i Slobodne sirijske vojske zajedno sa kurdskim snagama Narodnih zaštitnih snaga. Vladine snage došle su da pomognu narodu Afrina. Ne možemo da prijavimo broj vojnika koji je ušao u Afrin. To su vojne informacije“, dodao je Haseke.

​Istovremeno je sirijska državna televizija javila da je konvoj boraca koji maše sirijskim zastavama ušao u severni region Afrina koji kontrolišu Kurdi, a oko koga Turska vodi svoju vojnu operaciju.

Vladine snage snimljene su kako ulaze u selo Nubul u dvadesetak kamiona. Izvor na terenu je potvrdio kretanje trupa u Afrin.

​Razmeštanje dolazi nakon objavljivanja dogovora između Damaska i kurdskih vlasti koje su tražili učešće centralne vlade usled kontinuirane borbe protiv Turske i oružanih snaga koje podržava Ankara.

Turski zvaničnici ranije su upozorili da će njihove snage opkoliti grad Afrin ako se tamo pojave sirijske vladine snage.


Turska agencija: Sirijski ustanici zaustavljeni pred Afrinom

Sirijski ustanici zaustavljeni su pred Afrinom nakon što su Oružane snage Turske otvorile vatru na njih, saopštila je turska agencija „Anadolija“.

Agencija navodi da su borci pobunjeničkih snaga zaustavljeni na udaljenosti od oko 10 kilometara od grada Afrina, našavši se pod vatrom turske artiljerije.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan takođe je izjavio da su se sirijski pobunjenici povukli iz Afrina nakon što je turska artiljerija na njih otvorila paljbu.

„Večeras je desetak kombi-vozila viđeno kako se kreću ka Afrinu. Ali onda se dogodilo granatiranje (sa strane turskih oružanih snaga) i bili su prinuđeni da se vrate. Za sada se sve završilo na tome. Juče sam razgovarao sa (predsednikom Rusije Vladimirom) Putinom i (iranskim predsednikom Hasanom) Rohanijem. Imamo dogovore na tu temu. Nažalost, neke terorističke grupe ponekad donose pogrešne odluke. To je neprihvatljivo i oni će u potpunosti odgovarati za to“, rekao je Erdogan novinarima u Ankari.

Izvor u sirijskim pobunjeničkim snagama ranije je rekao da su oni ušli u Afrin i bili spremni za sukob sa turskom vojskom. Za sada nema zvaničnog odgovora Damaska na izveštaje o dolasku pobunjenika u Afrin.

Ranije su mediji saopštili da bi prema dogovoru sirijske vojske i kurdskih snaga samoodbrane vladine trupe u naredna dva dana trebalo da zauzmu nekoliko položaja na granici sa Turskom i u samom Afrinu. Zvanična sirijska agencija SANA je u ponedeljak saopštila da bi borci sirijskih narodnih snaga već u narednih nekoliko sati mogli da uđu u Afrin.


Kurdima postavljen uslov koji treba da ispune da bi Damask pomogao

Snage sirijske vojske još uvek nisu ušle u region Afrin, uprkos ranijim izveštajima pripadnika Nacionalnih odbrambenih snaga (NDF) preko društvenih medija.

Prema vojnom izvoru iz Alepa, snage sirijske vlade su ostale u gradovima Al-Zahra i Nubl nadomak Afrina. Međutim, nisu dobili naređenje za ulazak. Izvor je dodao da su jedine snage koje su ušle u Afrin sa teritorije koju kontroliše sirijska vojska bile snage YPG iz okruga Šeik Maksud u gradu Alepu.

Izgleda da su glavna pitanja koja “blokiraju” vladine trupe da uđu u Afrin, dogovoreni uslovi između Damaska i YPG-a. YPG ne žele da predaju svoje teško naoružanje sirijskoj vojsci, što bi na kraju dovelo Afrin pod kontrolu Damaska.

Za sirijsku vladu, jedini način na koji će dozvoliti svojim snagama da uđu u Afrin, jeste da YPG preda svoje teško naoružanje.

Pročitajte još: Japanci grade najviši drveni neboder na svetu (VIDEO)

Američki mediji: Teroristi su pobeđeni — u toku je rat svih protiv svih

“SEVERNA ARMIJA” PRETI NA KOSOVU” Kosovska policija objavila, nešto gadno se sprema!

Amerikanac otkinuo prst na skulpturi vojnika vrednoj 4,5 miliona dolara: Kinezi besni, traže…

Izvor: Sputnjik,AMN

Top