Japanci grade najviši drveni neboder na svetu (VIDEO)

 Japanske arhitekte otkrile su svoje planove za izgradnju najvišeg nebodera od drveta na svetu. Izgradnja kule visoke 350 metara, koja će se nalaziti u centru Tokija, koštaće 5,9 milijardi dolara.

 

U projektantskom birou „Niken Sikei“ kažu da je glavna ideja da se izgradnjom ove zgrade, kao i celog naselja od drveta, do 2041. godine japanska prestonica transformiše u ekološki grad — šumu.

Projekat, pod oznakom V350, imaće 70 spratova i 90 odsto konstrukcije izrađene od drveta, dok će deset odsto biti od čelika. U objektu će se nalaziti kancelarijski prostor, hotel, radnje i rezidencijalni deo. Krov će biti uređen kao bašta, a i terase će biti ispunjene zelenilom.

„Nove tehnologije su omogućile da drvo postane idealan materijal, pošto je obnovljivo i može da se reciklira“, ističe arhitekta Rikardo Tosani.

Iako aktuelni propisi o izgradnji u Tokiju zabranjuju upotrebu drveta, najavljena je promena zakona. A kada konačno bude završena, ova zgrada će biti najviša drvena građevina na svetu.

Taj rekord trenutno drži zgrada „Brok komons tolvud haus“ u Vankuveru, visoka 53 metra. U Beču je u toku izgradnja tornja „HoHo“, drvene građevine ukupne visine 84 metra.

Pročitajte još: Amerikanac otkinuo prst na skulpturi vojnika vrednoj 4,5 miliona dolara: Kinezi besni, traže…

“SEVERNA ARMIJA” PRETI NA KOSOVU” Kosovska policija objavila, nešto gadno se sprema!

Američki mediji: Teroristi su pobeđeni — u toku je rat svih protiv svih

Izvor: Sputnjik

Top