Lavrov: Nema smisla govoriti o stolici Kosova u UN

 Besmisleno je sada govoriti o mestu Kosova u UN, dok ne bude postignut dogovor koji bi zadovoljio i Prištinu i Beograd, na snazi je rezolucija SB UN koja priznaje autonomnu pokrajinu Kosovo kao deo Srbije, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu agenciji „Beta“.

„Smatram da je sada besmisleno govoriti o stolici Kosova u UN. Već govore o stolici Kosova u EU. Može se govoriti o stolici Kosova gde hoćete. Međutim, sve dok se ne postigne dogovor koji zadovoljava i Prištinu i Beograd, na snazi je rezolucija 1244 SB UN koja priznaje autonomnu pokrajinu Kosovo delom Srbije“, rekao je Lavrov.

On je dodao da NATO želi da uvuče Balkan u proces približavanja vojne infrastrukture granicama Rusije.

„Nakon što se završio Hladni rat, bila su tri talasa širenja Organizacije, i sa svakim talasom vojna infrastruktura Alijanse se sve više približavala ruskim granicama. Sad u tu igru žele da uvuku i Balkan, postavljanjem balkanske države pred izbor: ili ste sa Zapadom ili ste sa Rusijom“, rekao je ruski diplomata.

Po njegovim rečima, „isti takav izbor je trebalo da napravi i Ukrajina“, gde je na kraju došlo do sloma društva i države. Kako je naveo Lavrov, sve to je na kraju dovelo do „neustavnog državnog puča, naglog povećanja uloge ekstremista, uključujući neonaciste u državi.

Ministar spoljnih poslova Rusije rekao je da se Moskva ne protivi približavanju Srbije i zemalja regiona Evropskoj uniji (EU), ali da je izbor pred koji Brisel stavlja zemlje kandidate — ili Rusija ili Zapad veoma pogrešna politika.

U intervjuu uoči posete Srbiji 21. i 22. februara, Lavrov je rekao da je Zapad pogazio džentlmenski dogovor o neširenju NATO-a prema granicama Rusije, a da sada u tu igru želi da uvuče i Balkan.

Šef ruske diplomatije govorio je i o političkom, vojnom i ekonomskom prisustvu Rusije u regionu, naglasivši da je Moskva zainteresovana za očuvanje istorijskih, duhovnih, kulturnih veza sa prijateljima na Balkanu, kao i da ne odustaje od namere da reši problem imuniteta svojih saradnika u Humanitarnom centru u Nišu.

Lavrov će u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, šefom diplomatije Ivicom Dačićem, a predviđeni su i kulturni događaji, posvećeni 180. godišnjici rusko srpskih odnosa, kao i poseta Hramu Svetog Save.

Na dnevnom redu su, kako je naveo, bilateralni odnosi u svim aspektima, a glavnu pažnju sagovornici će posvetiti međunarodnim pitanjima, situaciji u Evropi i na Balkanu i rešavanju kosovskog problema.

Pročitajte još: ASAD U VELIKOM PROBLEMU: Počinje konačni obračun u Siriji, dve najveće frakcije pobunjenika se ujedinjuju! (FOTO)

SLOBIN UNUK DOBIO NAJVEĆI APLAUZ: Pogledajte kako izgleda Marko Milošević junior, koji je sa majkom došao da podrži SPS!

ORBAN OBJAVIO RAT SOROŠU: Mađarska preseca lanac švercovanja migranata i kreće u obračun sa stranim plaćenicima!

Izvor: Sputnjik

Top