ISTRAŽIVANJA Građani BiH treći na TOP LISTI PESIMISTA u svetu: “Osamdesetih, u bivšoj Jugi bili smo najsrećniji”

 Građani BiH su treći najpesimističniji u svetu kad je reč o očekivanjima u ovoj godini, pokazalo je to tradicionalno istraživanje svetski poznate agencije „Gallup International“.

Ipak najpesimističniji su građani Italije, zatim Grčke, a na trećem mestu sa rezultatom su građani BiH.

 

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Na pitanje da li će ova godina biti bolja, lošija ili ista kao prošla, tek 20 odsto ispitanih građana BiH izjavilo je da su optimistični i da će 2018. biti bolja, 38 odsto su izrazito pesimistični u svojim očekivanjima i predviđaju lošiju godinu od prethodne. Čak 41 odsto građana BiH smatra da će ova godina biti ista kao i prošla.

Takođe, prema svojim očekivanjima u ekonomskom planu građani BiH spadaju u top deset svetskih pesimista. Na pitanje da li će 2018. biti godina ekonomskog napretka, ekonomskih poteškoća ili će ostati ista, tek 13 odsto ispitanih smatra da će doći do ekonomskog napretka. Čak 40 odsto smatra da će 2018. biti ekonomski teža godina, a 45 posto odgovorila je da ne očekuje promene u odnosu na 2017. godinu. Dok tri odsto ispitanih nije moglo odgovoriti na ovo pitanje.

Sociolog Esad Lukač za „Avaz“ kazao je da se seća 80-tih godina prošlog veka kad su se tek počela raditi ova istraživanja u BiH,  tačnije u Jugoslaviji.

– Tad je Jugoslavija bila jedna od najoptimističnijih u svetu, a posebno se isticala BiH. Ljudi su bili najopušteniji s najmanje stresa, a sad se nalazimo u suprotnoj situaciji i nije čudo da smo među tri najdepresivnije i najpesimističnije nacije u svetu. Nažalost to je odraz realnog stanja u državi i društvu – smatra Lukač.

On dodaje da je pesimizam u BiH odraz stvarnosti jer svi pokazatelji govore da građane čekaju gore godine, a nikako bolje.

Pročitajte još: Američka ambasada: SAD protiv razmene teritorija između Kosova i Srbije

Izvor: Avaz

Top