Tači: Ove godine „istorijski“ sporazum sa Srbijom

 Takozvani predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da očekuje da Kosovo ove godine postigne „istorijski“ sporazum sa Srbijom.

 

Kako je rekao, taj sporazum ne bi morao da znači priznanje nezavisnosti, ali bi Prištini omogućio mesto u Ujedinjenim nacijama.

Edi Rama i Hašim Tači
© AFP 2018/ ARMEND NIMANI

„Dogovor Kosova i Srbije za koji verujem da će biti postignut 2018. godine biće istorijski sveobuhvatan sporazum koji će rezultirati članstvom Kosova u UN“, rekao je Tači u intervjuu za Rojters.

Tači je rekao da će sporazum sa Srbijom doneti punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, mada neće zahtevati da se međusobno priznaju kao nezavisne države.

Predsednik Kosova je rekao da je osnivanje Specijalnog suda za zločine tzv. Oslobodilačke vojske Kosova „istorijska nepravda“, ali da je Kosovo osnovalo taj sud kako bi zadržalo strateško partnerstvo sa SAD, Evropskom unijom i NATO-om.

„Nikada nismo prekršili kosovski zakon ili međunarodne zakone. Borili smo se protiv diktatora, protiv čoveka koji je počinio genocid“, rekao je Tači, misleći na bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Pročitajte još: INCIDENT U PRIŠTINI: Nekoliko trenutaka pre nego što je trebalo da zemeni albansku, ukradena velika šiptarska zastava (FOTO)

FRABNCUSKI PREDSEDNIK ZAPETIO ASADU – BBC OBJAVIIO: Francuzi prete ratom ako sirijske snage upotrebe… RUSI UPOZORAVAJU! (VIDEO)

”ZA VUČIĆA NEMA PREPREKA” Evo šta je Dodik rekao o poseti predsednika Srbije Hrvatskoj…

Objavljen snimak udara američke koalicije na sirijske snage (VIDEO)

Izvor: B 92

 

Top