PREMIJERKA RS ZAIGRALA KOLO U SAD: Vladika Irinej poveo, zaigrali i Karađorđevići ! (VIDEO)

Tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović našla je vremena da posjeti i tamošnju srpsku dijasporu i da odigra kolo zajedno sa princem Aleksandrom i princezom Katarinom Karađorđević.

Cvijanovićeva je prisustvovala dobrotvornoj večeri u gradu Potomak u američkoj saveznoj državi Merilend gdje su joj društvo pravili njegovo preosveštenstvo episkop istočnoamerički Irinej, kao i prestolonasljednik Aleksandar, te princeza Katarina Karađorđević.

Na događaju su prikupljena sredstva za crkvu Svetog Luke u tom gradu, a kako srpski običaji često nalažu, odigrano je i kolo.

Premijerka Cvijanović juče je istakla da je Srpska posljednjih godina intenzivirala kontakte i saradnju sa sveštenstvom i udruženjima iz dijaspore, koja djeluju u SAD, a koji su kroz humanitarne aktivnosti nesebično pomagali građanima Srpske, posebno u katastrofalnim poplavama 2014. godine.

Kako je prenijela Srna, obraćajući se gostima na godišnjoj donatorskoj večeri Cvijanovićeva je posebno naglasila značaj postojanja institucionalne veze između dijaspore i Republike Srpske, u kojoj SPC zauzima značajnu ulogu.

Ona je izrazila želju da će ta saradnja u budućnosti biti još bolja i produktivnija.

Kao znak podrške Vlade i građana Srpske, Cvijanovićeva je njegovom preosveštenstvu episkopu istočnoameričkom Irineju uručila rješenje o odobrenju 10.000 dolara srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Luka za duhovnu i kulturnu misiju koju obavlja u SAD, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Pročitajte još: TRAGEDIJA U MOSKVI: Srušio se ruski putnički avion sa 65 putnika i šest članova posade (VIDEO)

Paranoja u SAD: Kina planira da uništi Ameriku strategijom starom 2.500 godina

Velika Rumunija: Bukurešt traži granicu do Dnjestra!

Zemljotres potresao područje Podgorice

Izvor: Vijesti.ba / BN

Top