ŠOK KOD GOLANA: SAA oborila izraelski F-16, jedan pilot podlegao povrdama – Teheran odbrusio Izraelcima (VIDEO)

Avion F-16 izraleske vojske oboren je danas na jugu Sirije nadomak Golanske visoravni. Avion je pao na teritoriju Golana koju kontroliše Izrael

Izaraelski piloti uspeli su da se katapultiraju nakon udara protivavionskog projektila u njihovu letelicu. Oni su se navodno bezbedno spustili na teritoriju koju kontrolišu izraelski vojnici.

Izraelski mediji tvrde da je avion oborio iranski dron koji je leteo uz granicu, dok Sirija tvrdi da je to učinio njena PVO

SAA je više puta ranije saopštavala da je pogodila izraelske avione tokom napada na Siriju ali je ovo prvi put da je potvrđeno da se jedan od njih srušio. Avion je predhodno napadao ciljeve SAA kod Damaska.

Nakon obaranja i SAA je saopštila da je podigla borbenu gotovost svoje PVO i da očekuje kontraudar Izraela.

Izrael je podigao vazdušnu uzbunu i zatvorio vsazdušni prostor na severu zemlje, a oglasile su se i sirene za uzbunu u naseljima.

PODLEGAO ZADOBIJENIM RANAMA

Iako su se, prema prvim izveštajima, oba izraelska pilota “bezbedno katapultirala i prizemljila”, naredne objave izraelskih snaga opovrgle su ovu tvrdnju. Ispostavilo se da je nišandžija prošao “sa lakšim povredama”, dok je pilot zadobio teške povrede, nakon čega je objavljena i njegova smrt.

Kakve su prirode bile povrede kojima je podlegao izraelski pilot i kako ih je zadobio, za sada, nike razjašnjeno, a na mrežama se pojavio amaterski snimak na kom se vidi samo jedan padobran nakon katapultiranja:

Nakon obaranja aviona, libansko i nebo iznad Golanske visoravni bilo je poprište žestoke borbe izraelske avijacije i sirijske protivvazdušne odbrane, koja je trajala satima.

Tokom borbi, u kojima su izraelski avioni napadali “iranske i režimske” baze na zapadu pokrajine Damask, prema izveštaijma sirijskih i izraelskih medija, razmenjeno je na desetine raketa sa obe strane.

Nakon optužbi Izraela da je izraelska avijacija krenula u vazdušni napad na ciljeve u Siriji zato što je Sirija dozvolila da sa njene teritorije puštaju iranske dronove u izraelski vazdušni prostor, oglasio se i zvanični Teheran.

”Izjave o lansiranju iranskog drona su presmešne da bi se na njih odgovorilo jer iz Irana u Siriji borave samo savetnici po molbi zakonite vlade”, rekao je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Irana Bahram Kasemi tokom gostovanja na kanalu Press TV.

U toku prepodneva izraelska vojska je izdala saopštenje da je izvela vazdušni napad na teritoriju Sirije zato što je sa sirijske teritorije lansiran dron u izraelski vazdušni prostor.

Pročitajte još: SENZACIONALNO OTKRIĆE: Osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića je poznati sendvičar! (FOTO)

ERDOGAN ŠIRI OFANZIVU U SIRIJI: Turska vojska posle Afrina ide u Idlib (VIDEO)

NEZAPAĆENI MASAKR U SIRIJI: Američka avijacija ubila najmanje 100 Asadovih vojnika (VIDEO)

Izvor: Pravda, Agencije, BBN

Top