ZAVRŠENA SEDNICA SB UN O KOSOVU: Svi ambasadori osudili ubistvo Olivera Ivanovića, SAD i Rusija iznele različite stavove o KiM

Amabsadori zemalja-članica SB UN osudili su danas u okviru debate o Kosovu ubistvo lidera GI SDP Olivera Ivanovića i založzili se za početak rada Specijalnog suda, a kao i obično, ambasadori zapadnih zemalja i Rusije izneli su različita gledišta i procene situacije na KiM. Američka ambasadorka u UN Niki Hejli pozvala je lidere Kosova i Srbije da uzmu budućnost u svoje ruke i što pre se dogovore o sporazumu o normalizaciji odnosa.

 

“Za Kosovo i Srbiju normalizacija je vin-vin predlog. Obe zemlje će profitirati”, rekla je Hejli.

Ponovila je da SAD podržavaju Briselski dijalog.

“Najsnažnije apelujemo na lidere Kosova i Srbije da iskoriste šansu, naredni meseci su ključni. Scena je postavljena, korist je jasna, sve što je potrebno je politička volja da se stvori trajni mir između Srbije i Kosova”, rekla je ambasadorka SAD.

Niki Hejli
NIKI HEJLIFOTO: EPA

Hejli je rekla da je davno prošlo vreme za promenu mandata Unmika i apelovala na lidere članica vode računa o trošenju sredstava UN. Ona je rekla da SAD snažno podržavaju članstvo Kosova u Interpol i Ujedinjene nacije.

“Došlo je vreme da lideri Kosova i Srbije urade ono što Misija ne može, niti joj je bila namera da u saradnji izgrade budućnost uzajamne sigurnosti i prosperiteta”, rekla je Hejli.

Ona je rekla da su SAD osudile ubistvo Olivera Ivanovića i ponudile pomoć kosovskim institucijama, ali da veruju da su one u stanju same da pronađu odgovorne za ubistvo.

Predstavnica Francuske ocenila je da je Kosovo, posle 10 godina od proglašenja nezavisnosti, uspešna priča ali da još posla treba da bude urađeno. Na tom putu Kosovo, kako kaže, može da računa na podršku Francuske, posebno kada je reč o vladavini prava i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Francuska, kako kaže, osuđuje ubistvo Olivera Ivanovića i poziva da se rasvetle okolnosti pod kojima se to desilo.

Takođe, zabrinuta je zbog incijative u vezi sa Specijalnim sudom i nada se da će ona biti odbačena. Predstavnica Francuske podržava napore EU kao medijatora u dijalogu, kao i sam dijalog, a kao pozitivan korak je ocenila unutrašnji dijalog o Kosovu koji je porkenuo u Srbiji predsednik Aleksandar Vučić.

“Svaka strana mora da učini svoj deo posla, da se uzdrži od svih opasnih inicijativa, a trajno rešenje konflikta leži u EU okviru”, rekla je ona.

Ruski ambasador Vasilij Nebeznija ponovio je da je Rusija pre deset godina upozorila na posledice avanture jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Vasilij Nebeznija
VASILIJ NEBEZNIJAFOTO: FONET/AP

“Pre svega, i dalje se saplićemo o suverenitet i teritorijalni integritet jedne zemlje članice što predstavlja kršenje međunarodnog prava”, rekao je ruski diplomata, navodeći da su Kosovu odbijeni zahtevi za članstvo u nekoliko međunarodnih institucija.

 

Prema njegovim rečima, nezakonita secesija je otežala pronalaženje rešenja za kosovsko pitanje, a pokušaji da se na Kosovu uspostavi sistem i država nisu dali rezultata.

“Nejasno je kad će početi da radi sud u Hagu, hoće li se pojaviti optužnice, jer rad suda zavisi od kaprica kosovske skupštine među kojima ima i pripadnika nekadašnje OVK”, rekao je Nebeznja.

Kako je rekao, Priština ne ispunjava svoje obaveze a to se pre svega odnosi na ZSO a međunarodna zajednica na tu stagnaciju gleda prilično ravnodušno.

Ako se budu nastavili pritisci na Srbiju po tom pitanju na njenom putu ka EU onda će biti dovedeni u pitanje nepristrasnost i objektivnost Brisela.

Ubistvo Olivera Ivanovića, pak, predstavlja pokazatelj katastrofalno niskog nivoa bezbednosti i nepostojanje efikasnog sistema reagovanja.

Nebrezja je takode upozorio na “klanovske odnose u kosovskim vlastima, opasnost koju predstavlja povratak radikalnih islamista sa Bliskog istoka, pozive za stvaranje Velike Albanije, te marginalizovanje umerenih političkih snaga u Prištini”.

Predstavnik Kine ukazuje na složenu situaciju na Kosovu koja i dalje postoji i ističe da je neophodno traženje obostranog prihvatljivog rešenja kroz dijalog.

“Kina poštuje teritorijalni integritet Srbije i podržava njene napore za političko rešenje. Očekujemo da će obe strane dobrobit stanovništa staviti ispred svega”, zaključio je on.

Predstavnici Švedske i Holandije takođe su se založili za proređivanje sednica UN o Kosovu sa tri na šest meseci, i smanjenje misije na terenu.

I predstavnici ostalih zemalja-članica takođe su osudili ubistvo Olivera Ivanovića i poručili da je ključno da krivci budu pronađeni, a pravda zadovoljena.

Pročitajte još: LINIJA FRONTA U DONBASU GORI: Sprema se nova klanica, Ukrajinci dovukli tešku artiljeriju! (VIDEO)

LAVROV POBESNEO – RUSI RAZOTKRILI PLAN SAD: Amerikanci prekršili obečanje, evo šta planiraju u Siriji! (VIDEO)

VEROVALI ILI NE! Hercegovac Čedo sam uništio preko 500 mina: “Nisam deminer, ali nemam izbora …” (VIDEO)

OBJAVLJENE FOTOGRAFIJE OSUMNJIČENIH! Ovo su ubice Olivera Ivanovića? (FOTO / VIDEO)

Izvor: Kurir.rs/Tanjug

Top