OTIŠAO NA PUT OKO SUNCA: Kabriolet lansiran u svemir uz pesmu Dejvida Bouvija! (VIDEO)

Američki preduzetnik i milijarder Ilon Mask odlučio je da pošalje crveni kabriolet “Tesla roadster” u svemir. Automobil, model kompanije “Tesla” čiji je Mask koosnivač i izvršni direktor, ukrcan je juče na raketu “Falkon hevi” njegove firme “SpejsX”, na debitnom letu iz Svemirskog centra “Kenedi” na Floridi.

“Roadster” je namenjen da pokaže kapacitet nosivosti od 70 tona koji Maskova raketa može da ponese, preneo je “Njuzer”.

  “Falkon hevi” ušao je u istoriju kao najmoćnija raketa koja je lansirana u svemir otkako je “Saturn V” američke svemirske agencije NASA poneo astronaute misije “Apolo” put Meseca.

Naravno, ujedno je i prva raketa koja je ponela automobil u svemir.

Za volanom automobila bila je smeštena lutka u kosmonautskom odelu firme “SpejsX”, a pesma “Starman” Dejvida Bouvija čula se tokom leta.

Automobil, koji će napraviti krug oko Sunca i približiti se Marsu, “biće u dubokom svemiru milijardu i kusur godina ako ne eksplodira tokom lansiranja”, kako je saopštio Mask u decembru.

Lansiranje je prilika za “SpejsX” da pokaže glatko sletanje svojih raketnih potisnika, jer planira tri istovremena sletanja. Dva potisnika će sleteti u vazduhoplovnu stanicu Kejp Nakaveral, a treći na platformu “SpejsX-a” u Atlantskom okeanu.

Pročitajte još: ZIMSKE ČAROLIJE U ALŽIRU: Sneg ponovo prekrio Saharu (VIDEO)

PUKLA BRUKA U BEOGRADU: Vučić se ODREKAO 15 ODSTO TERITORIJE za dva poglavlja!

EDOGAN ODBRUSIO SAD: Turski predsednik optužio Trampa da je … (VIDEO)

POKUŠALI DA UBIJU ASANŽA: Osnivač Vikiliksa potvrdio, u ambasadu Ekvadora stigao …

Izvor: BBN

Top