DNO DNA: Uvrede u Jasenovačkoj knjizi utisaka, ustaški pozdravi, pretnje, psovke… (FOTO)

 

Iako je bio radni dan, u četvrtak rano popodne, pred ulaz u Spomen područje Jasenovac stigla je nekolicina posjetitelja. Dočekuje ih zaštitar, svakog pita za razlog dolaska, zapisuje u blokić, i vodi do ulaza.

Kako kaže ravnatelj Ivo Pejaković, nije to ništa čudno jer svaka kulturna ustanova u Hrvatskoj ima zaštitarsku službu, pa tako i Jasenovac, s tom razlikom što je Ministarstvo kulture zaštitu Spomen području dodijelilo tek prije tri godine.

Pozdrav 'Za dom spremni' i odgovor - 'Smrt fašizmu' i Knjizi utisaka u Jasenovcu | Author: Express.hr

Većina posjetitelja upisuje se u Knjigu utisaka, a od 1999. godine do danas ukupno ih je četiri. Ova četvrta tek čeka da se ispiše, a zanimalo nas je postoje li u tri prethodne poruke mržnje i omalovažavanja žrtava.

Dok stavlja tri Knjige utisaka na stol, Pejaković kaže:

– Znate, Knjiga utisaka vam je kao i ulični zid. Svatko može pisati što god poželi, pa ćete i ovdje pronaći svašta.

 | Author: Express.hr

Na pitanje upisuju li svoje utiske i hrvatski državnici kad dolaze na obilježavanja Holokausta ili godišnjice proboja logoraša 22. travnja 1945., ravnatelj kaže da to ne čine, navodno zbog protokola koji im ne ostavljava dovoljno vremena.

Ipak, listajući prvu od tri Knjige, pronašli smo poruku bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera iz 2005. godine:

“U ime Vlade Republike Hrvatske i u svoje osobno ime došao sam odati počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac, o 60. obljetnici proboja zatočenika i o 60. obljetnici pobjede antifašističke koalicije nad fašizmom i nacizmom.

Antifašizam spada u ”najveće europske i hrvatske vrijednosti”, pa je Europa dan pobjede nad fašizmom izabrala i za Dan Europe, a Republika Hrvatska ga (antifašizam) ugradila u svoj Ustav, prenosi Ekspress.hr.

Ivo Sanader bio je u Jasenovcu 2005. godine | Author: Express.hrEXPRESS.HR

Čestitam gospođi Nataši Jovičić i njezinim suradnicima na samoprijegornom radu u očuvanju institucije, pripremi postave muzeja i slanju poruka mira, tolerancije, dijaloga, vladavine prava. Čestitam gospodinu Slavku Goldštajnupredsjedniku Savjeta Spomen područja Jasenovac na radu u pronalaženju istine i radu na popisu imena i broja žrtava u Jasenovcu.”

Detalj iz Knjige utisaka u Jasenovcu | Author: Express.hr

Tako je ostalo svjedočanstvo o tome koliko se promijenila Hrvatska u posljednjih nekoliko godina i kako se 2005. godine hrvatski premijer nije sramio reći da je antifašizam jedna od najvećih ustavnih vrijednosti Republike Hrvatske.

Nažalost, o tome se u Hrvatskoj sve manje priča, a još uvijek se vode polemike je li pozdrav ‘Za dom spremni‘ prikladan i treba li ga sankcionirati.

U jasenovačkoj Knjizi utisaka ima i psovki | Author: Express.hr

Stoga i ne čudi da Knjige utisaka u Jasenovcu svjedoče o sramotnim pokušajima da se omalovaže tisuće logoraša koji su ovdje prolazili najgore torture i na kraju okrutno ubijani.

Poruka u Knjizi utisaka u Jasenovcu | Author: Express.hr

Uz tisuće emotivnih poruka koje su ovdje ostavili posjetitelji, od kojih veliki broj potomaka ili rodbine bivših logoraša, uz poruke mira i želje da se nikad više ne ponove takvi zločini, bilo je i onih koji su i na ovom mjestu bez imalo pijeteta crtali ustaške simbole i ispisivali psovke.

U Jasenovcu je bio i požeški biskup Antun Škvorčević s 80 svećenika, a poznat je po svojim propovijedima u kojima zaziva pomirenje i oprost.

U Jasenovcu je bilo 80 katoličkih svećenika s mons. Antunom Škvorčevićem | Author: Express.hrEXPRESS.HR

No, uvredi i pokuda nije bila pošteđena ni bivša, a nije ni sadašnja uprava, iako se postav i popis žrtava neprestano nadopunjavaju. Naime, mnoge kritike odnose se na novi postav Memorijalnog muzeja koji je preuređen 2006. godine.

Kritika na postav Memorijalnog muzeja u Jasenovcu | Author: Express.hr

Sve to samo potvrđuje da priča o Jasenovcu nažalost nije završena ni nakon 73 godine. Prešućivanja i manipulacije s brojem žrtava u dnevno-političke svrhe stravično šteti Hrvatskoj i stoga ne čudi da dobivamo pljuske kad to najmanje očekujemo, poput izložbe koja je upravo postavljena u UN-ovoj zgradi u New Yorku – ističe Ekspress.hr.

Osim kritike postava, netko je uvrijedio cijeli hrvatski narod | Author: Express.hr

Hrvatskim povjesničarima ostalo je jako mnogo posla, a hrvatskim političarima da se jasno odrede prema ustaškom režimu, njegovim simbolima, kao i zločinačkoj NDH, ako ni zbog čega drugog, onda zato da uklone stigmu ustaštva s cijelog hrvatskog naroda.

 

Poruka posjetitelja iz Beograda | Author: Express.hr

Pročitajte još: OVO SE NE VIĐA ČESTO – POGLEDAJTE ŠTA JE PREŽIVEO: Šok u DNR, Ukrajinci gađali civilni auto! (VIDEO)

JEVREJI ŠOKIRANI: Izložba o Jasenovcu jedna od najgorih!

BENEDIK XVI SE ”GASI KAO SVEĆA” Biši papa obavestio medije da se priprema za smrt

KAKAV GAF! Nevđeni blam hrvatske novinarke u emisiji sa poznatim svetskim tenorom… (FOTO)

Izvor: BBN, Ekspress.hr
Foto: Ekspress.hr

Top