FRAKCIJA AL KAIDE BRUTALNIJA OD ID: Evo ko su Tahrir al Šam, ubice ruskog pilota! (VIDEO)

Teroristička grupa Tahrir al Šam, koja je preuzela odgovornost za obaranje ruskog Suhoja 25 na severu Sirije, spada u najgore od najgorih džihadističkih organizacija.

Ta teroristička grupa bila je deo Al Kaide, ali se pre godinu dana osamostalila.

 

Njeno ime u prevodu znači “Organizacija za oslobođenje Levanta” ili “Komitet oslobođenja Levanta”. Ime podseća na prvobitno ime Islamske države – Islamska država u Iraku i Levantu, jer je Levant širi pojam nego Sirija, što ukazuje na ratničke ambicije džihadista.

Tahrir al Šam se formirala i izdvojila pre samo godinu dana spajanjem više salafističkih grupacija među kojima i Džabhat Fateh al Šam i Nusra front, donedavno ogranak Al Kaide u Siriji.. Sa osipanjem ID, u poslednjih nekoliko meseci postala je najozbiljnija i najjača teroristička grupa koja teroriše u ratu u Siriji.

Džihadisti ove grupe krvoločniji su i brutalniji od pripadnika Islamske države, mada je istina da su najsuroviji džihadisti ID prišli Tahrir al Šamu. Do početka ove godine oni su već imali više od 32.000 boraca.

(UZNEMIRAVAJUĆE) Objavljen snimak borbe ruskog pilota sa teroristima u Siriji (VIDEO)

Njihov vođa zove se Abu Mohamed al Džulani, koji je i objavio osamostaljivanje od Al Kaide i pozvao svoje vojnike da se bore do pobede. Evo njegove izjave za Al Džaziru, koja ga je tretirala kao bilo koju javnu ličnost:

Da su se živog dočepali ruskog pilota čiji su avion u subotu oborili, njegova sudbina bila bi mnogo tragičnija nego što jeste.

Pročitajte još: SKANDAL U NOVOM SADU: Navijač gurnuo hrvatskog sudiju u bazen, on mu oprostio! – ”Dobro je da me nije motkom opalio po glavi!” (FOTO)

PENTAGON U PANICI – KINEZI OVLADALI TEHNOLOGIJOM: Procurile fotografije novog kineskog oružja sledeće generacije! (FOTO)

BEZUMNI HAOS U SAD! Rasturaju celu Filadelfiju: Vatra, eksplozije, sukobi s policijom… (VIDEO)

PREŽIVEO STRAHOTE SISKA: ”Časne sestre nam davale hleb sa tucanim staklom i čorbu sa kiselinom”

Izvor: Kurir.rs/Tanjug

Top