EVO KAKO JE REAGOVAO POKOJNI PAVELIĆ KAD JE ČUO: Nemački ministar izgleda nije čuo za Jasenovac – SAD I IZRAEL OŠTRO REAGOVALI!

 Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel ukazao je danas povodom usvajanja spornog zakona o Holokaustu u Poljskoj da istorijsku krivicu za logore smrti snosi samo Nemačka, i da je svest o tome deo današnjeg nemačkog identiteta.

 

„Nema ni najmanje sumnje u to ko je odgovoran za logore smrti, ko je njima upravljao i tamo ubio milione evropskih Jevreja. To su bili Nemci. Ovo organizovano masovno ubistvo izvela je naša zemlja i nijedna druga. Tu ništa ne menjaju pojedinci kolaboracionisti“, rekao je Gabrijel pokušavajući da odbrani komšije.

 Ante Pavelić: ”Dečki, pa ovaj mora biti da je kupio diplomu?”

Vest su propratili komentari protiv uloge Hrvatske, koju su pozvali na suočenje sa istoriskom odgovornošću:

”Bravo. Izuzetno postena i hrabra izjava, gos. ministra Nemacke.E sad da videmo postenje i hrabrost nasih komsija.Hrvatske!Njihovim logorima nisu upravljali Nemci.”

Pored odgovornosti, nedostatak poštovanja drugih rasa, samo su neki od ne tako visokih zadataka koje je Hrvatska propustila da pokaže, navode iz Srbije.

”I hrvatski zvanicnici i javnost da se ugledaju i u ovom primeru na nemacke zvanicnike i preuzmu odgovornost i pokaju se i pokazu pijetet prema zrtvama.Tim pre jer su u tadasnjoj NDH ustase otvarali logore i zverski ubijali Srbe,Jevreje i Rome.”, samo su neki od komentara.

Zarobljenici u logoru u Aušvicu
© SPUTNIK/ RIA NOVOSTI

”Suočavanje”

On je dodao da je sveobuhvatno suočavanje sa sopstvenom istorijom i sopstvenim zločinima večna moralna obaveza Nemaca, s obzirom na zločine koje su počinili Nemci i Nemačka i u Poljskoj.

„Svest o ovoj istorijskoj krivici je deo današnjeg nemačkog identiteta u našoj demokratskoj državi i ključni konsenzus svih demokratskih snaga u našoj zemlji“, naveo je Gabrijel u izjavi objavljenoj na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

On je rekao da je godinama organizovao i vodio mlade u obilazak Aušvica i Majdaneka, te da mu na licu mesta ništa nije bilo jasnije od činjenice da se radi o nemačkim koncentracionim logorima koji ne pripadaju Poljskoj.

„Jer trebalo je uništiti i poljsku kulturu, kao i sav jevrejski život. Tri od šest miliona ubijenih Jevreja bilo je iz Poljske“, rekao je on.

Zbog toga, kako je dodao, Poljaci mogu da budu sigurni da Nemci odbacuju i najoštrije osuđuju svaku vrstu falsifikovanja istorije kao što je upotreba pojma „poljski koncentracioni logor“.

JEVREJI ŠOKIRANI: Izložba o Jasenovcu jedna od najgorih!

Poljski parlament usvojio je nacrt zakona po kojem je kažnjivo iznošenje tvrdnji o eventualnoj umešanosti Poljske u nacističke zločine na njenoj teritoriji, a zabranjuje se i da se nacistički logori smrti nazivaju „poljskim“.

Usvajanje zakona naišlo je na oštro reagovanje Izraela i SAD.

Pročitajte još: Automobil se zakucao u sedište HDZ-a (VIDEO)

KATAPULTIRAO SA PA GA UBILI: Poginuo ruski pilot SU-25 u Siriji, evo kako su im rusi odgovorili! OGLASIO SE I PENTAGON! (VIDEO)

PRESKUPO I ZA AMERIKANCE: Turisti šokirani cijenama u Dubrovniku! (VIDEO)

Skrivena istorija BiH: Da li ste čuli za Daorson? (FOTO)

Izvor: BBN, Sputnjik

Top