KATAPULTIRAO SE, PA GA UBILI: Poginuo ruski pilot SU-25 u Siriji, evo kako su im rusi odgovorili! OGLASIO SE I PENTAGON! (VIDEO)

Više od 30 terorista likvidirano je u grupnom napadu visokopreciznim oružjem na oblast u Idlibu koju kontroliše Nusra front i iz koje je lansirana raketa „zemlja-vazduh“ na ruski avion Su-25, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Prema podacima dobijenim na osnovu radijskog presretanja, u napadu je ubijeno više od 30 terorista Nusra fronta“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je video napada u kojem su likvidirani teroristi u provinciji Idlib. Na klipu koji traje 25 sekundi, a koji je objavio televizijski kanal „Zvezda“, zabeležen je trenutak napada.

Nešto ranije, Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo da je u oblasti Idliba oboren ruski avion Su-25, čiji je pilot uspeo da se katapultira, ali je ubijen u borbi s teroristima.

Prva reakcija Pentagona na obaranje ruskog aviona u Siriji

Pogled na zgradu Pentagona u Vašingtonu

Kurdi izrazili saučešće povodom pogibije ruskog pilota

Kurdske snage samoodbrane iz Afrina izražavaju iskreno saučešće ruskom narodu povodom pogibije pilota, saopštio je portparol ovih snaga Rejzan Hedu.

„Ja kao zvanični predstavnik kurdskih snaga samoodbrane iz Afrina pre svega želim da izrazim saučešće ruskom narodu povodom pogibije pilota oborenog ruskog aviona u Idlib. Čini mi se da je svima jasno ko podržava ove terorističke organizacije. Organizacije u Idlibu opkoljene su i mogu da dobiju podršku jedino iz Turske“, rekao je Hedu.

Prema njegovim rečima, odredi naoružanih grupacija koje se bore protiv sirijske armije u provinciji Idlib istovremeno učestvuju u ofanzivi na Afrin na strani turske armije.

„Ruski pilot je poginuo od ruke terorista, stradanje Kurda na rukama je istih tih terorista. Neophodno je ujediniti se u borbi protiv njih i njihovih pokrovitelja. Zapalili smo sveće u čast ruskog pilota, kao što palimo sveće u čast naših poginulih Kurda“, rekao je Hedu.

Nešto ranije, Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo da je u oblasti Idliba oboren ruski avion Su-25, čiji je pilot uspeo da se katapultira, ali je ubijen u borbi s teroristima.

Kasnije je u grupnom napadu ruskih snaga na oblast u Idlibu pod kontrolom Nusra fronta, iz koje je lansirana raketa zemlja—vazduh na ruski avion Su-25, likvidirano više od 30 terorista, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Sjedinjene Američke Države nisu snabdevale partnere u Siriji oružjem tipa „zemlja—vazduh“. Vašington će analizirati informaciju o tome da je ruski avion Su-25 oboren iz pokretnog raketnog kompleksa ovog tipa, saopštio je predstavnik Pentagona Erik Pehon.

Ruski avion Su-25 oboren je danas u sirijskoj provinciji Idlib, pilot se katapultirao, ali je poginuo u borbi s teroristima.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je avion oboren iz pokretnog raketnog kompleksa. Kasnije je saopšteno da je više od 30 terorista likvidirano u grupnom napadu ruskih snaga na oblast u provinciji Idlib, koja je pod kontrolom Nusra fronta i iz koje je lansirana raketa.

Predstavnik Pentagona je naveo da su SAD usredsređene na borbu protiv DAEŠ-a zajedno s partnerima u Siriji.

„SAD nisu isporučivale partnerskim snagama u Siriji nikakvo naoružanje tipa ’zemlja—vazduh‘ i ne nameravaju to da čine ni ubuduće“, rekao je Pehon.

On je naveo da su u geografskom smislu američke operacije orijentisane na borbena dejstva protiv DAEŠ-a u istočnoj Siriji.

„Procenićemo zasnovanost ovih saopštenja da bismo zaštitili bezbednost svojih partnera iz koalicije“, rekao je Pehon komentarišući incident s ruskim avionom.

”Ide na bolje”

Predsednik Rusije Vladimir Putin  i predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev razgovarali su o pre obaranja značaju realizacije odluka donetih za vreme Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga u Sočiju.

Učesnici Kongresa nacionalnog dijaloga Sirije u Sočiju

„Naglašeno je da će realizacija usvojenih odluka tokom Kongresa postati važan doprinos u postizanju političkog rešenja krize u Siriji pod pokroviteljstvom UN. U tom kontekstu je naglašena potreba za nastavkom rada u ’astanskom‘ formatu“, navodi se u saopštenju jutrošnjem pres-službe Kremlja.

„Data je visoka ocena rezultata foruma ’Digitalna agenda u epohi globalizacije‘, koji je održan u Alma Ati 2. februara 2018. godine“, rekli su iz Kremlja.

Pročitajte još: PRESKUPO I ZA AMERIKANCE: Turisti šokirani cijenama u Dubrovniku! (VIDEO)

OEBS PORUČIO DODIKU: ”Bošnjaci u RS-u po Ustavu imaju pravo na učenje bosanskog jezika”

Skrivena istorija BiH: Da li ste čuli za Daorson? (FOTO)

Izvor: Sputnjik

Top