KRIMINALNA DRŽAVA MILA ĐUKANOVIĆA NEMA GRANICE: Ovakva diskriminacija se dugo nije videla u Evropi! (FOTO)

U Osnovnom sudu u Danilovgradu, pred sudijom Ninom Radunović, održan je glavni pretres po tužbi Milene Mijović protiv Ministarstva prosvete Crne Gore za utvrđivanje diskriminacije po političkoj osnovi. Ni na pripremnom ročištu, kao ni na pomenutom glavnom pretresu, zastupnici države Crne Gore se nisu pojavili.

“Ta činjenica jasno ukazuje na nezainteresovanost i odnos države Crne Gore i njenu nespremnost da se uhvati u koštac sa rješavanjem i sudskim epilozima prijava za diskriminaciju pri zapošljavanju po političkoj osnovi”, rekla je Mijović.

Advokat Nikola Martinović, koji zastupa Ministarstvo prosvete, takođe se nije pojavio na suđenju.

“Angažovanje advokata uprkos tome što državu po sili zakona zastupa zaštitnik imovinsko-pravnih odnosa, ukazuje i na nepotrebno i bahato trošenje državnih resursa”, ističe Mijović.

Posle izvođenja dokaza i izjave Milene Mijović, koju je dala u svojstvu one koja tuži, sudija je našla da u spisima nema dokaza da je zakonski zastupnik države obavešten o rešenju sa pripremnog ročišta, odnosno da nema dokaza da mu je dostavljena overena kopija raspravnog zapisnika sa pripremnog ročišta.

Tada se donosi rešenje da se glavna rasprava odlaže za 28. februara 2018., u devet časova.

“Kako je za samo započinjanje procesa u ovom predmetu bilo potrebno 4 mjeseca (predmet je prvo bio dodeljen Osnovnom sudu u Podgorici, pa posle dva meseca delegiran Osnovnom sudu u Danilovgradu), smatramo da se radi o klasičnoj zloupotrebi i manipulacijama, te da Ministarstvo prosvjete sa namjerom odugovlači proces i donošenje odluke”, rekla je Milena Mijović.

Mijović je tužila državu jer je na konkursu za direktora JPU “Đina Vrbica” u Podgorici, na koji se prijavila, izabran kandidat koji je, kako tvrdi, imao slabije kvalifikacije. Tužbom se traži uklanjanje posledica odluke koju je doneo ministar prosvete Damir Šehović, da se presuda objavi u jednom dnevnom listu i da se tužiocu nadoknade troškovi postupka.

Pre odluke o izboru direktora podgoričkog vrtića “Đina Vrbica” kandidatkinji za tu funkciju Mileni Mijović sugerisali su da se učlani u Demokratsku partiju socijalista (DPS) ili Socijaldemokrate Crne Gore (SD), što je odbila. Mijovićeva je to ispričala u sudnici danilovgradskog Osnovnog suda, pred sudijom Ninom Radunović.

Objasnila je da je te savete dobijala od bivše direktorke vrtića (Nataše Tomović) i još nekoliko osoba bliskih vrhu DPS-a i SD-a.

Tvrdi i da joj je ministar prosvete Damir Šehović nezakonito, na sastanku, nudio mesto pomoćnika direktora vrtića ili da izabere radno mesto u njegovom ministarstvu.

“Rekao mi je da su mi reference takve da mogu da biram radno mjesto, ali da ne mogu biti direktor i ne mogu biti na mjestu na kom se odlučuje. Pitala sam ga da li mi zakonito nudi mjesto pomoćnika direktora, jer on o tome ne odlučuje. Odgovorio je da sa svoje pozicije može sve. Kada sam odbila, predložio mi je da odem na odmor mjesec dana i izaberem radno mjesto kad se vratim. Rekla sam mu da sam htjela biti direktor vrtića, ali da mi on to nije dozvolio. Bila sam šokirana njegovom odlukom”, rekla je ona.

Dodala je da je izveštaj o analizi kompletne dokumentacije sva tri prijavljena kandidata, koji služi kao logistika ministru pri donošenju odluke, bio suprotan Šehovićevoj odluci da za direkora imenuje Vuka  Stanišića. Tvrdi da je Stanišić izabran, jer ona nije bila poslušna, a i zbog toga što je otvoreno govorila o tome šta na valja u toj obrazovnoj ustanovi.

Objasnila je da je nepravilnosti primetila dok je bila pomoćnik direktora te ustanove, a da je nakon imenovanja za v.d. direktora krenula da ih ispravlja.

“Trudila sam se  da se ljudi ne sklanjaju sa posla samo zato što je neko čuo da su glasali za neku partiju, da na njih ne prave političke pritiske, ne ucjenjuju ih ugovorima na određeno. Takođe, analizom stvarnog stanja otkrila sam da pojedinci godinama, u kontinuitetu, neosnovano primaju prekovremene. To sam ukinula. Otkrila sam da su zaposleni po automatizmu učlanjeni u Sindikat i da ih niko o tome nije pitao. Kada sam tražila da se izjasne ko želi dobrovoljno da postane član Sindikata, kako im ne bi zavlačili ruke u džepove, dobila sam poruku iz Ministarstva. Rekli su mi da je dolazio Zvonko Pavićević da se žali ministru Šehoviću, i poručili mi da se ne miješam u to, jer nije moj posao”, tvrdi Mijovićeva.

Istakla je da misli da su tokom tri mesca, dok je bila v. d. direktora, pretpostavljeni iz Ministarstva testirali njenu političku poslušnost.

Ministarstvo prosvete Crne Gore je na mesto direktora podgoričkog vrtića 5. jula 2017. godine izabralo Stanišića, protivno većinskoj volji Upravnog odbora i roditelja dece.

Fotografija sa Bečićem loša za karijeru

Milena Mijović je sudiji ispričala i da su pre odluke o izboru direktora vrtića “Đina Vrbica” na nju vršili pritisak zbog njenog supruga Saše Mijovića.

“Moj suprug je javna ličnost. Sa pozicije na kojoj se nalazi i zbog svog posla, u kontaktu je sa gotovo svim političarima iz svih partija, ali i predstavnicima državnih institucija. Dok je trajao konkurs dobila sam fotografiju skinutu sa njegovog Fejsbuk profila, na kojoj se vidi kako se rukuje sa Aleskom Bečićem. To mi je stiglo na viber, uz poruku –  ‘što je ovo, ovo nije dobro za tvoju karijeru’”, kazala je Mijović.

Nije htela da otkrije ko joj je poslao poruku koju je shvatila kao opomenu, ali je rekla da je taj čovek uticajan, kao i čitava njegova porodica.

“Ta osoba je zaista mogla da utiče na moju karijeru”, rekla je ona, dodajući da njen suprug ima fotografije sa gotovo svim političarima, pa i sa Duškom Markovićem.

“Migovi prekobrojni kuvari”

Milena Mijović je istakla da je, dok je bila pomoćnik direktora, na stolu direktorke videla spiskove na kojima je bilo upisano ko je od zaposlenih i članova njihovih porodica simpatizer, a ko član DPS-a, ali i da su nju pitali za koga će glasati.

“Zamjerila sam se pretpostavljenima kada sam javno obećala prekidanje prakse pritisaka na zaposlene i ukidanje ugovora na određeno, jer oni imaju sistematizovano 150 radnih mjesta, a te ljude drže pod ugovorima na određeno i svima 30. juna prekidaju ugovor na po dva mjeseca. Na taj način ih drže u neizvjesnosti i pod kontrolom. Kada sam otkrila da imamo četiri prekobrojna kuvara, angažovana na ugovore od po 30 dana, nisam im produžila ugovore. Rekli su mi:  ‘ne miješaj se, njih je Migo (Slavoljub Stijepović) doveo’”, rekla je Milena Mijović.

Odgovarajući na pitanje svog punomoćnika, advokata Sergeja Sekulovića, rekla je da je sa pozicije v.d. direktora javno obećala zaposlenima da će prekinuti praksu pritisaka na zaposlene za koga da glasaju.

“Mišljenja sam da bih danas bila direktor Ustanove da sam u vrijeme dok sam bila v. d. direktora, prihvatila savjete za učlanjenje u vladajuće političke partije”, zaključila je Milena Mijović.

Bratislav Dikić, koji je optužen za pokušaj terorizma u Crnoj Gori, otkazao je punomoćje braniocima Milanu Petroviću i Goranu Petronijeviću, a više o tome saznajte OVDE.

Top