OVO NISTE ZNALI O MAKEDONIJI: U Bibliji se spominje čak 37 puta!

Makedonija se u Bibliji pominje trideset sedam puta. Između ostalog i u delu gde je apostol Pavle u misiji širenja hrišćanstva.

 

Taj događaj je opisan u Novom zavetu u „Delima apostolskim 16.13”. Apostolu Pavlu se jedne noći pojavio privid; pred njim je stajao jedan čovek, Makedonac, i molio ga je govoreći mu: „Pređi u Makedoniju i pomogni nam”. Apostol Pavle je uslišio molbu, posetio je Makedoniju, obišavši između ostalog Stobi i Ohri

Jedan od najslavnijih puteva u Rimskoj imperiji, Vija ignacija najvećim delom protezao se teritorijom današnje Makedonije. Njegovi ostaci su vidljivi i danas a grupa zanesenjaka iz Bitolja najavljuje njegovu rekonstrukciju

Bolonjski psaltir je napisan ćirilicom u ohridskom selu Ravne a u Ohridskom muzeju se i danas čuvaju notni zapisi 14 muzičkih rukopisa koji potiču i 11. i 14. veka.

Na planini Kožuv na jugu Makedonije, tik uz grčku granicu, je rudnik „Alšar” jedinstven u svetu po tome što se u njemu nalazi talijum u čistom obliku. Rudnik je od 2004. godine deo mreže „Emerald” koja štiti prirodne retkosti na našoj planeti.

U Makedoniji u njenom centralnom delu i danas se gaji najkvalitetniji mak iz kojeg se dobija najčistiji opijum. Za poređenje, pakistanski opijum sadrži sedam morfijumskih jedinica a makedonski čak 14.

Na tlu današnje Makedonije , u blizini Kumanova nalazi se jedna od najstarijih megalitskih opservatorija na svetu. Rangirana je na četvrto mesto i ispred nje su: Abu Simbel u Egiptu, Stounhendž u Velikoj Britaniji i Angkor Vat u Kambodži. Makedonija se može pohvaliti i svojom Đavoljom varoši. Reč je o lokalitetu Kuklica kod Kratova sa sto dvadeset kamenih figura (lutaka) starih oko 10 miliona godina. Ohridsko jezero je jedno od najstarijih i najlepših u Evropi, a u Ohridu još vegetira Platanusorientalis, poznati četinar zasađen u devetom veku kad je tamo boravio Kliment Ohridski. U Makedoniji se proizvode vina vrhunskog kvaliteta zato što je u njoj 280 sunčanih dana u godini.

U Skoplju se nalazi najstariji zoološki vrt na Balkanu, a braća Manaki prvi filmski snimatelji na Balkanu i osvajači zlatne medalje za kolekciju fotografija na svetskoj smotri održanoj 1906. godine u Rumuniji. U Skoplju nalazi grob Grka Zorbe, junaka istoimenog romana slavnog grčkog pisca Kazanzakisa, a u Bitolju školovao Kemal Ataturk, otac moderne turske države…

Makedonac Stojko Dodolovski jedan od preživelih u brodolomu čuvenog„Titanika”, da je njihov sunarodnik, novinar i pesnik iz Bitolja, Pande Manojlov autor palestinske himne.

Pročitajte još: HAOS U NEMAČKOJ: Masovna tuča Turaka i Kurda na aerodromu u Hanoveru (VIDEO)

VEROVALI ILI NE : Kinezi za devet sati sagradili železničku stanicu (VIDEO)

Evo kako je Severna Koreja pre 50 godina ponizila Ameriku! (VIDEO)

Makedonija podeljena na 4 dela — grčki, srpski, bugarski i albanski

Pukla bruka u Montrealu, razarač od 118 metara ostao zaleđen! (FOTO)

 Mektić otkriva: Vučić slagao o Dodikovom slučaju!

Izvor: BBN

Top