BURA BEČU I SARAJEVU: Štrahe se zalaže za nezavisnost Republike Srpske

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe izjavio je da poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine, ali i pravo na samoopredeljenje naroda.

 

Tim rečima Štahe je odgovorio na niz kritika zbog svoje ranije izjave o Republici Srpskoj, zbog koje je morala da reaguje i austrijska vlada. Kako piše “Dojče vele”, bura je delom izazvana jer je u pitanju još jedan slučaj “lažnih vesti”, a ovog puta su se “upetljali” poznati, mejnstrim mediji.

– Poštujemo suverenitet države BiH u kojoj žive tri naroda. Od Dejtonskog sporazuma postoji državna struktura bosansko-hrvatske Federacije i RS. Oba dela zemlje biraju svog predsednika i parlament. Deset kantona ima sopstvene zakone i izvršnu vlast. Do današnjeg dana postoji i međunarodni mandat sa visokim predstavnikom. Isto tako poštujemo i pravo na samoopredeljenje naroda, rekao je Štrahe komentarišući kritike na svoj račun.

Austrijska vlada je potom ponovila podršku celovitosti Bosne i Hercegovine, distancirajući se od Štrahea.

Austrija podržava “suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine” i ne meša se “u unutrašnje stvari” drugih zemalja, rekao je Peter Launski, portparol koalicione vlade koju su u decembru formirali desnica i ekstremna desnica.

Opoziciona liberalna partija Neos je objavila da je Štrahe za Televiziju Republike Srpske izjavio da se zalaže da se “Republici Srpskoj da pravo da se odvoji” od BIH.

Ispostaviće se čak i da Štrahe nije baš tako rekao, već da je govorio o “pravu na samoopredeljenje”.

Kako bilo, prenete reči austrijskog vicekancelara, vođe ekstremnodesničarske Slobodarske partije (FPO) koja je ušla u vladu s Narodnom strankom (OVP) konzervativnog mladog kancelara Sebastijana Kurca, izazvale su burne reakcije i austrijske desnice.

“Naš potpredsednik bi pozdravio nov rat u Bosni”, napisao je na Tviteru zvaničnik OVP iz Beča, Muamer Bećirović dodajući da “ko poznaje Balkan zna da je to što radi Štrahe ratno huškanje”, dok je šef opozicione poslaničke grupe opozicionih Socijaldemokrata Andreas Šajder je Štraheovu izjavu nazvao “opasnim potpaljivanjem političkog baruta”.

Nova polemika je izbila nedelju dana pošto je opozicija kritikovala funkcionera FPO-a Johana Gudenusa jer se u Banjaluci ceremonijalno sastao s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Ekološka grupacija Piz je tu posetu parlamentarnog funkcionera FPO ocenila kao “skandaloznu”, a liberalna partija Neos zatražila objašnjenje lidera FPO i austrijskog vicekancelara Hajnca-Kristijana Štrahea.

Šta je zapravo rekao Štrahe

Kako navodi “Dojče vele” u tekstu “Šta Štrahe nije rekao u Banjaluci”, do bure je došlo kada je bečki Standard Štraheove izjave preneo bez provere, oslanjajući se na navode opozicione partije.

Ipak, njegova izjava, koja čak nije ni data u Banjaluci, jer Štrahe tamo nije ni bio, glasi ovako:

„Jedina struktura koja zapravo funkcioniše u Bosni i Hercegovini je Republika Srpska. Stoga i budućnost BiH posmatram kao donekle komplikovanu i nimalo ružičastu. Svakako treba razmisliti o tome da se pravo na samoopredeljenje zaista omogući. Ne može biti da međunarodna zajednica spolja nameće jednu veštačku državu, a da se ne omogućuje princip samoopredeljenja. Da Srbi, ali i Hrvati, naravno treba da dobiju pravo da odluče da li žele da ustanove nezavisna upravna područja u Bosni i Hercegovini na dugi rok ili možda u pravcu drugačijeg samoopredeljenja i odluke o suverenitetu, možda i da se omogući spajanje sa Srbijom ili Hrvatskom uz promenu državnih granica. To bi trebalo da predviđa pravo na samoopredeljenje. Moramo se pitati zašto se BiH međunarodno primorava da bude multietnička država i to tako što je stavljena u ludačku košulju. To nije u duhu slobode i samoopredeljenja“.

Pročitajte još: TURSKA SILA SE OBRUŠILA NA KURDE: Počela operacija u Afrinu! Erdogan svom snagom napao američke miljenike (VIDEO)

RUSI PORUČILI: Američka vojska bez dozvole Damaska ne sme da ostane u Siriji

VAŠINGTON RASKRINKAN – EKSPERTI UPOZORAVAJU: SAD pokušale da prevare svet, Amerikanci poslali specijalni tajni satelit u zemljinu orbitu!

Izvor: Tanjug

Top