MITROPOLIT ODBRUSIO VUČIĆU! Vradžbine su kad Brnabićku postaviš za premijera, kakav bre dijalog? – ŠIPTARI SU SILOVALI MONAHINJE!

Izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će izdati Kosovo i Metohiju žestoko su optužili srpski zvaničnici.

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da se neće zasad oglašavati povodom Amfilohijevih napada, mitropolit crnogorsko-primorski ne odustaje, već ponovo provocira.

Nakon što je generalni sekretar Predsedništva Srbije Nikola Selaković rekao da se mitropolit bavi vradžbinama i nečim što nije duh pravoslavlja, Amfilohije je poručio da se nameće pitanje ko se bavi vradžbinama on ili predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ako je Vučić prvi put u istoriji srpskog naroda postavio jednu takvu osobu za premijera da navodno bude ugled srpskih majki i sestara, to su vradžbine, a ne ono što govori mitropolit i što je govorio još od 1981. godine, kada je upućen prvi apel, kada je spaljena Pećka patrijaršija. Taj apel su pokrenuli vladika današnji umirovljeni Atanasije Jevtić i sadašnji mitropolit Amfilohije u ono vreme kada je na kolac nabijen Đorđije Martinović, kada je spaljena Pećka patrijaršija i kada su silovane monahinje na Kosovu. I kada je ubijen Milinčić u Samodreži, a zamalo i njegova majka. Mučenica i izgnanica sada živi u Beogradu bez hljeba. E, to bi trebalo da pomenu i Vučić i Selaković”, rekao je za podgorički “Dan” mitropolit Amfilohije i dodao da ga čudi Selakovićeva izjava i priča koju je ispričao.

Mitropolit je naglasio da su oni još 1981. godine počeli da brane Pećku patrijaršiju i Kosovo, zbog čega su se i tada neki ljutili.

“Da su nas onda poslušali, ne bi se dogodilo ono što se dogodilo 1988. godine i 1989. godine, to nasilje. Prema tome, neka ta gospoda malo smanje svoje priče i neka ne traže sada u ovo vrijeme od uglednih ljudi u Srbiji nekakav dijalog. Kakav dijalog? Ako je njega narod izabrao za predsednika Srbije, onda je on na sebe preuzeo odgovornost. Ne može je sa sebe skinuti i prenijeti je na bilo koga drugog, što on očito i pokušava“, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je naglasio da se ne može tražiti rešenje za Kosovo od onih koji su nas bombardovali i prognali narod sa Kosova i Metohije, jer bi oni trebalo da se pokaju, a ne da ih slušamo.

“Vučić na jedan bezuman način danas traži rešenje za budućnost Kosova od onih koji su izvršili nasilje na Kosovu i Metohiji, koje je gore i od današnjeg nasilja tamo, gore i od onog za vremena sultana Murata. Takvi koji su bombardovali i prognali narod sa Kosova i Metohije, izvršili takve zločine, oni bi trebalo da se pokaju, a ne da ih mi slušamo”, istakao je mitropolit Amfilohije.

On smatra da to mogu da čine samo bezumni ljudi.

“Nadam se da Vučić ne spada u takve, kao ni oni koje je danas izabrala Srbija i koji su na njenom čelu”, istakao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On je objasnio da je 2013. godine održao opelo Ivici Dačiću, koji je tada bio predsednik Vlade Srbije, a ne Vučiću.

“I on je sada, kaže, vaskrsao. Ja sam mu odgovorio da ćemo videti. Hvala Dačiću, jer kada sam bio u Buenos Ajresu on je došao u našu sabornu crkvu i tamo je bio naš gost”, kazao je mitropolit Amfilohije.

Amfilohije: Bojim se da Vučićeva politika vodi izdaji Srbije

Mitropolit crnogorski-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije izrazio je bojazan da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića vodi “izdaji Srbije i Kosova”, preneli su crnogorski mediji.

“S Vučićem nisam imao nikakav sukob. On je prvi predsednik Srbije koji je bio na Saboru.… Sada se bojim da njegova politika vodi izdaji Srbije i Kosova i da se zato promenio”, kazao je Amfilohije u intervjuu hercegnovskoj televiziji TV Novi.

Mitropolit SPC je saopštio da je “Apel za odbranu Kosova I Metohije”, a čiji je on jedan od potpisnika, napisan “zbog nepoverenja i kombinacija koje se prave”.

“Sadržaj apela je podsetnik za one koje je sada dopala prilika da vladaju Srbijom da se ne odreknu sebe. Već od 1998. i 1999, vremena bombardovanja, zna se kakav je stav tih koji su naši glavni prijatelji, američkog NATO pakta i Amerike, i prema Crnoj Gori i prema Srbiji… Uspeli su od vlasti u Crnoj Gori da dobiju da se ona odrekne izvorne Crne Gore. To sada traže i od Srbije i Vučića. I kako je, nažalost, krenuo Vučić sa svojim kombinacijama, to nepoverenje koje vlada uslovilo je apel”, objasnio je Amfilohije.

Na pitanje kako gleda na Vučićev potez da se o Kosovu konsultuje sa intelektualcima, Amfilohije je odgovorio da smatra da predsednik Srbije želi da smanji svoju odgovornost.

Amfilohije: Ništa lično protiv Vučića, nisam mu služio opelo

Komentarišući kritike srpskih zvaničnika, mitropolit Amfilohije je za portal in4s podvukao da je za Srpsku pravoslavnu crkvu neprihvatljiv bilo kakav “dogovor” koji bi ugrozio teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Oštre osude Amfilohija zbog komentara o Vučiću

“Tako nešto neće prihvatiti niko razuman u srpskom narodu, a siguran sam ni u albanskom, jer se ničija budućnost ne može graditi na otimačini i zločinu”, ocenio je mitropolit.

On je odbacio navode da je dva puta držao opelo Vučiću.

“Nikada Vučiću nijesam držao opelo. Uradio sam to ondašnjem premijeru Ivici Dačiću i ondašnjoj Skupštini Srbije. Međutim, ako Vučićevi saradnici to opelo prihvataju, onda ja tu ne mogu ništa”, poručio je mitropolit Amfilohije.

On je naglasio da nema ništa lično protiv Aleksandra Vučića, te da je pitanje KiM pitanje sudbine naroda.

“Gospodin Vučić je predsednik Srbije i velika je odgovornost na njegovim plećima. Ipak, tu odgovornost nema pravo da skida sa sebe, kakva je sada tendencija. Kosovo jeste pitanje svih nas, a da nije bilo jezika crkve, ne bi smo imali ni oslobođenje KiM 1912.godine, niti bismo očuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane”, izjavio je mitropolit Amfilohije, uz opasku da je prihvatanjem Briselskog sporazuma krenulo i odricanje od Kosova i Metohije.

Mitropolija: Amfilohije rekao istinu, nećete ućutkati Crkvu

Ni mitropolitu Amfilohiju, ni patrijarhu Irineju, a ni Crkvi ne pripada pravo da vode državnu politiku, ali im pripada neotuđivo pravo da čuvaju obraz Crkve i dušu ovoga naroda od svakog pokušaja izdaje Kosova i Metohije i čitavog srpskog naroda, navodi se u saopštenju Arhijerejskih protoprezvitera Mitropolije crnogorsko-primorske.

Arhijerejski protoprezviteri Mitropolije crnogorsko – primorske: cetinjski Obren Jovanović, podgoričko-kolašinski Velibor Džomić, podgoričko-danilovgradski Dragan Mitrović, barski Slobodan Zeković, budvanski Boris Radović, bokokotorski Momčilo Krivokapić i hercegnovski Radomir Nikčević saopštili su da je mitropolit Amfilohije svojim stavom o odnosu prema Kosovu i Metohiji rekao istinu koja je “razjarila” Aleksandra Vučića.

“Mi, naravno, nemamo ambiciju i ne možemo da utičemo na politiku i odluke Aleksandra Vučića, ali imamo pravo da u svojoj Crkvi, kojoj služimo i čiji identitet čuvamo i jedinstvo svedočimo u Crnoj Gori, slobodno, odgovorno i javno kažemo svoju reč o Kosovu i Metohiji, posebno kad je Vučić uputio javni poziv da svako iznese svoje razmišljanje o Kosovu Metohiji. Ta reč neće i ne može biti ugušena, niti će Crkva biti ućutkana bez obzira na sve napade koji dolaze i koji će doći”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da “neućutno stoje na stanovištu da je unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji nepotreban i sa mogućim štetnim posledicama na koje je sa pastirskom brigom ukazao mitropolit Amfilohije”.

“Nepokolebivo podržavamo očinsku reč našeg patrijarha Irineja da državnici Srbije ne smeju nikada da daju svoju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to se i vrati, a ono što se pokloni nekome je za svagda izgubljeno, a to Srbi i Srbija ne smeju dozvoliti”, navodi se u saopštenju.

Navodi se da “mitropolitova reč od koje se kao od groma trese politički vrh Srbije nije ni naručena, niti je opoziciona, a ni politikantska, kako neistinito tvrdi Marko Đurić, nego je isključivo pastirska reč egzarha Sveštenog trona Pećkog”.

“Danas, prvi put na ovakav način, stajemo u zaštitu svog arhipastira, ali pre svega zbog zaštite svoje Crkve koja je, kroz ličnost mitropolita Amfilohija, bezočno napadnuta od najbližih saradnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića i to Nikole Selakovića, Marka Đurića, Zorane Mihajlović i Aleksandra Vulina”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da “od hajke na mitropolita i bezbožnih uvreda Vučićevih saradnika, a posebno Nikole Selakovića”, bitnije je što se na ovom primeru pokazuje intencija da se kosovsko-metohijsko pitanje isključivo predstavi i rešava kao “srbijansko ili, zašto ne reći, beogradskopašalučko, a ne kao svesrpsko pitanje”.

“Nikako ne možemo da shvatimo i prihvatimo tako koncipiran ‘unutrašnji dijalog’ o Kosovu i Metohiji, koji su odmah svojski pohvalili Edi Rama i Bedžet Pacoli”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se zaključuje da poruku potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović mitropolitu Amfilohiju danas, kao i sličnu patrijarhu Irineju ranije, da “Amfilohije neće voditi državnu politiku” shvataju kao pretnju i poruku Crkvi “kad bude morala da svedoči svoj jedan, jedini, nepromenljivi, vekovni, svetosavski i svetolazarevski stav o Kosovu i Metohiji”.

Pročitajte još: ”KASNO STE SE SETILI” Dodik upozorava Hrvatsku: BiH se može očuvati samo dogovorom tri naroda!!

Vašington menja plan: Hojt Ji novi ambasador SAD u Sarajevu?

HISTERIJA U SAD – MASAŠUSEC KAO ”DAN POSLE SUTRA” Amerikanci u panici, ovo se ne viđa često – „Putinovo oružje“ ledi kola u Americi! (VIDEO)

”FTP1”: Egipat je samo usmeno priznao “državu Kosovo”

Izvor: Agencije

Top