DODIK OTKRIO ŠTA PLANIRA U 2018 – RS OTVARA PREDSTAVNIŠTVO U RF: Bakir ove godine završava politiku karijeru, a ja svoju – tek počinjem!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će se u 2018. godini držati svojih osnovnih političkih principa i truditi da Republika Srpska bude što bolje pozicionirana i u političkom i na ekonomskom i bezbednosnom planu.

– U 2017. godini smo napravili dobar osnov za ekonomski rast i razvoj Republike Srpske. Imamo najveći broj zaposlenih od kada je formirana Srpska, rekao je Dodik, navodeći da ima čime da se pohvali.

Dodik je, povodom izjave bošnjačkog člana Predsedništva BiH, Bakira Izetbegovića, da BiH mora da počne da funkcioniše bez stranaca, rekao da poslednjih deset godina priča to što sada govori Izetbegović.

– Može on da priča šta hoće, on ove godine završava svoju političku karijeru. A ja svoju tek počinjem… Za one koji ne znaju, Bakir ove godine završava svoju političku karijeru, neće imati mogućnost da se kandiduje ni za jednu važnu političku funkciju, rekao je Dodik za Kurir.

Istakao je da opozicija u prvim danima nove 2018. godine nema čime da se bavi, pa ga optužuje da je pevačici Svetlani Ceci Ražnatović dao vladin helikopter za novogodišnji nastup u Banjaluci.

– Opozicija je pokušala da spekuliše, ali sve postoji u zvaničnim izjavama. Sve je rečeno u njenoj izjavi, u izjavi službi čija je to nadležnost, rekao je Dodik, navodeći da on nije adresa za takvo pitanje i da je Novu godinu proslavio u krugu porodice sa unucima i da se nije čuo sa Cecom.

– Opozicija je opozicija. Mimo su vlasti. Nemam komunikaciju s njima. Ponovo ću da ih pobedim na izborima, i to ubedljivo. Nisam umoran od pobeda, a oni su umorni od poraza, siguran sam u to. Energije mi ne nedostaje, zaključio je Dodik.

Rusija garantuje Srpskoj bezbednost

 

Šef Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji Duško Perović rekao je da je u toku 2018. godine potpuno realan sastanak predsednika Republike Srpske i Rusije Milorada Dodika i Vladimira Putina.

Prvog kvartala sledeće godine bude otvoreno predstavništvo Republike Srpske i u Sankt Peterburgu.

– Zvanično otvaranje smo planirali u drugoj polovini maja 2018. godine, kada bi predsednik Dodik i gubernator Georgij Poltavčenko na svečanoj ceremoniji promovisali ovu ustanovu – rekao je Perović za portal Insajder.

Kaže da su kancelarije u najelitnijem delu Sankt Peterburga, u centralnom delu Nevskog prospekta, dobili besplatno na korišćenje, a plaćaće samo režijske troškove – struju, telefon i internet.

Perović je rekao da formiranje zajedničke firme GasResa i Gasproma SPG ima veliki značaj za energetsku bezbednost, jer Srpska nema magistralni gasovod i na ovaj način može obezbediti isporuku gasa svakom domaćinstvu ili privrednom subjektu.

– Ovom tehnologijom se prirodni gas hladi do minus 161 stepen Celzijusov i prelazi u tečno stanje, a njegova zapremina se smanjuje 600 puta. Na taj način se može lako transportovati i nije opasan kao, na primer, komprimirani gas koji se pod pritiskom sabija – rekao je Perović.

On kaže da će, što se tiče ekološke komponente, moći u Republici Srpskoj zameniti sve stare toplane koje sada rade na ugalj, mazut, drva i tako značajno smanjiti zagađenje vazduha.

– Tečni prirodni gas ima veliki stepen iskoristivosti energije, na primer, ako se kamion šleper preradi da vozi na ovaj gas, može sa jednim rezervoarom da pređe 1.200 kilometara, a sa istim rezervoarom dizela samo 800 kilometara, tako da se zaključak sam nameće – rekao je Perović.

Perović je istakao da je saradnja Republike Srpske i Ruske Federacije izuzetno dobra, kako sa centralnim organima vlasti, tako i sa oblastima i gubernijama.

– Mislim da imamo veliku šansu, međutim sve najviše zavisi od nas, odnosno od vlasti u Srpskoj, od toga koliko brzo može da odreaguje na ponuđene projekte, zato što na ruskom tržištu ima mnogo novca, a kapital traži sigurno i ozbiljno mesto za investiranje – rekao je Perović.

On je pojasnio da je uloga Predstavništva da kreira projekte i ostvaruje saradnju u oblasti kulture, obrazovanja, sporta, u energetici, turizmu, prizvodnji hrane i drugo.

– Nažalost, mnogi projekti kada se realizuju, u Srpskoj i ne spominju Predstavništvo u Rusiji, odnosno ne kažu da je ono sve i napravilo. Spisak aktivnosti je jako dugačak, a jedan od najvećih uspeha je isplata ruskog klirinškog duga BiH. Tad, takođe, nažalost niko nije ni spomenuo Predstavništvo, a da ne govorim mene lično – rekao je Perović.

Perović je dodao da Predstavništvo u 2018. ima velike planove i obaveze, mnogo tekućih projekata, a najznačajniji je upravo izgradnja LNG postrojenja u Zvorniku.

Pročitajte još: UZNEMIRUJUĆE – PROCUREO SNIMAK HRVATSKIH HULIGANA POSLE KRVAVOG DERBIJA: Evo na šta su ličili kad su stigli u policijsku stanicu! (VIDEO)

Čović: Izmene Izbornog zakona BiH ključni zadatak koji mora da bude završen

SERIJA ZEMLJOTRESA U CRNOJ GORI: Pogledajte kako se danas tresao sever Crne Gore! (VIDEO)

RUSIJA PODRŽALA NOVI DOGOVOR SA PJONGJANGOM: Evo zašto su SAD ODUSTALE OD VOJNIH VEŽBI! (VIDEO)

Izvor: Srna

Top