PANIKA U SLOVENIJI – HRVATSKA MINISTARSKA ZAPRETILA KOMŠIJAMA: ”Naše službe prate šta radite, uzvratićemo ako pokušate da … ”

Hrvatska ministarka poručila da će ta zemlja upotrebiti sva raspoloživa sredstva protiv Slovenije.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić izjavila je da je granična linija sa Slovenijom utvrđena 1991. i da bi svaka promena naslnim sredstvima bila kršenje međunarodnog prava na šta bi, kako je rekla, Hrvatska odgovorila svim raspoloživim sredstvima kako bi se zaštitila.

“Granična linija je ona linija utvrđena 1991. godine i prema tome na terenu se ništa nije desilo. Radi se nesporno o hrvatskoj teritoriji i nikakvi slovenački zakoni se ne mogu implementirati na teritoriji Hrvatske”, rekla je Pejčinović u emisiji “RTL Danas”.

To bi, kaže, značilo “promenu ili pokušaj promene nasilnim sredstvima na terenu, a to prema međunarodnom pravu svakako nije dozvoljeno”, kazala je.

Na pitanje kako bi Hrvatska odgovorila na to, ministarka je rekla da će se Hrvatska zaštititi svim sredstvima s kojima raspolaže.

“Sve naše službe kontrolišu našu državnu teirtoriju prema svojoj jurisdikciji, a policija (….) brani naše ribare”, kazala je.

Ocenila je da su slovenačke pretnje visokim novčanim kaznama za hrvatske ribare, koji ne budu poštovali granicu u Piranskom zalivu, “potpuno neprimerene, besmislene i nemoguće”.

Ona je podsetila na hrvatski poziv Sloveniji da otvoreno granično pitanje u Piranskom zalivu, koji Hrvati zovu Savudrijska vala, reši dijalogom, bez jednostranih poteza.

Pejčienovićeva je istakla da Hrvatska i dalje smatra da arbitražna odluka o granici sa Slovenijom ne može biti sprovedena jednostrano i ponovila zvaničnoj Ljubljani poziv da se vrati dijalogu.

Za četvrtak je najavila sastanak sa ribarima i nadležnim ministarstvima u Ministarstvu poljoprivrede na kojem bi, kako je rekla, ribare trebalo umiriti i raspraviti sva pitanja koja ih zabrinjavaju.

“Mi verujemo da nema drugog rešenja nego da se vratimo za sto, da razgovaramo. Dijalog je jedini način da se ovo otvoreno granično pitanje reši”, kazala je i ponovila da je jednostrana primena arbitražne odluke protivna međunarodnom pravu.

Slovenačke pretnje visokim novčanim kaznama hrvatskim ribarima, koje bi mogle iznositi i do 40.000 evra, ocenila je “potpuno neprimerenim, besmislenim i nemogućim”.

“Mislimo da u ovoj fazi nije dobro izazivati incidente. Mi nećemo preduzimati ništa jednostrano, molili smo i tražili od slovenačke strane da postupi isto. Nadamo se da će na tome ostati”, kazala je, napomenuvši da se još ništa nije dogodilo što bi se moglo proglasiti jednostranim incidentom.

Ministarka je izrazila nadu da će spor sa Slovenijom biti rešen do hrvatskog predsedanja EU 2020.

Pročitajte još: PREMINUO OSNIVAČ I DUGOGODIŠNJI UREDNIK BBN NERMIN BAHTIĆ – Neka mu Allah podari Džennet

POČEO GRAĐANSKI RAT – PREDSEDNIK OPTUŽIO SAD I IZRAEL ZA KRVOPROLIĆE: Desetine mrtvih u Iranu, ”demonstranti” pokušali da zauzmu policijske stanice i vojne baze! (VIDEO)

MILO PROGOVORIO: Rekao sam Putinu zašto moramo u NATO, Srbi su živnuli jer osećaju da …!

Dodik: Do Sretenja deklaracija o opstanku Srba

Izvor: Tanjug

Top