DIVLJALI PO ČARŠIJI PA SE POKAJALI: Fudbaleri koji su gađali džamiju priznali, pa dobili lekciju od imama – EVO ŠTA IM JE REKAO!

 Na Čaršijsku džamiju u Kiseljaku u noći srede na četvrtak bačeno je nekoliko pivskih boca i jedna pepeljara. Kako je kasnije utvrđeno odgovorni za ovaj događaj su Dejan Ljubičić i Daniel Sudar, inače fudbaleri i državljani Austrije, koji su posle izvinjenenja dobili sjajnu lekciju od imama, Kenana Bajrića.

Džamijski objekat je pretrpeo minimalnu štetu, dok će najviše štete po rečima Bajrića, inače glavnog imama u Kiseljaku, pretpeti upravo mladi izgrednici. Ljubičić i Sudar su nakon brze akcije policije priznali počinjenje dela te će dalje aktivnosti voditi nadležni organi Austrije i Bosne i Hercegovine.

– Zaista je manjina onih koji se odluče na ovakve ili slične incidente, ali koji nažalost mogu narušiti našu svakodnevnicu. Mi se trudimo da se to ne desi – poručuje Bajrića.

U poslepodnevnim satima mladići su u pratnji lokalnih prijatelja stigli pred Čaršijsku džamiju i suočili se s onima kojima su naneli materijalnu štetu. U iskrenom i otvorenom razgovoru izrazili su žaljenje, dok su im predstavnici Islamske Zajednice poručili kako bi najbolje bilo da se ovakvo delo nikada ne ponovi.

– Ono zlatno pravilo: nemoj činiti drugom ono što ne voliš da tebi uradi neko. Mislim da je to moja poruka i njima i svima – poručio je imam, što je lekcija koju će izgrednici svakako dugo pamtiti – jer nisu naišli na osudu, već na mudru poruku.

– Ja se želim ponovo izviniti svima. Drago mi je da sam mogao doći ovde i razgovarati sa ovako dobrim ljudima. Mogu se samo još jednom izviniti zbog onog što sam učinio. To se sigurno više neće desiti, ja nisam takav karakter – ističe Dejan Ljubičić, prenosi “N1”.

– Ja se isto još jednom izvinjavam. Stid me je ovog što sam uradio. Izvinjavam se takođe mojim prijateljima muslimanima i mojoj familiji. Još jednom izvinite. Ovo nisam bio ja, što sam napravio – dodaje Daniel Sudar.

Predsednik Medžlisa IZ Nermin Merhemić ističe kako ovaj događaj ne sme dovesti do podizanja tenzija u Kiseljaku. Dodaje da se u poslednje vreme aktivno radi na popravljanju međunacionalnih odnosa u ovom gradu. Posebna pažnja se posvećuje upravo radu s mladima.

– Ne treba nikome dozvoliti da ono što gradimo ovde već godinama posle rata da to naruši bilo kakvim činom – apeluje Merhemić.

Zajednička poruka Islamske Zajednice i Katoličke crkve u Kiseljaku je da manjina koja se odlučuje na ovakve napade ne sme da ugrozi suživot u ovom delu Bosne i Hercegovine.

Pročitajte još: NEZAPAMĆENI SKANDAL U BIH: Fudbaleri iz Beča oskrnavili džamiju, osvanuo snimak na internetu – pogledajte kako su divljali u Kiseljaku (VIDEO)

DOČEK UZ SPECIJALCE – POSTAVILI PUNKTOVE PO GRADU: Pojačane mjere sigurnosti za doček Nove godine u Sarajevu, policija će češljati ceo kanton!

ASAD UVEK UZ SVOJU VOJSKU: Predsednik Sirije sa ženom i decom obišao ranjenike (FOTO/VIDEO)

NAPAD KOD KOSOVA POLJA: Provalili u kuću muškarca, pretukli ga, vezali i mučili!

Izvor: N1

Top