OVO JE KAP KOJA JE PRELILA CAŠU – S 300 SPREČIO NOVI RAT: Teroristi su izveli napad na rusku vojnu bazu uz pomoć SAD!

Ministarstvo inostranih poslova RF ocenilo je da je raketni napad na rusku avio-bazu Hmejmim, koja se nalazi pored sirijske luke Latakija, „provokacijs terorista”.

Međutim, iz Moskve se čuju i mnogo oštriji zvanični tonovi. Sa nešto nižeg nivoa nego što je MIP RF, ai takođe – zvanični.

Ruska vojna baza Hmejmim (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Uticajni funkcioner gornjeg doma parlamenta RF, Franc Klincevič, povodom toga napada je izjavio:

„Apsolюtno sam ubeđen da je napad na našu avio-bazu bio nemoguć bez učešća Sjedinjenih Država. A sasvim je nebitno da li je napad izveden uz neposredno učešće SAD ili pri njihovom blagonaklonom neutralitetu”.

„Ne tvrdim, nastavio je Klincevič, da su Hmejmim teroristi napali neposredno  iz američkih vojnih baza u Siriji. Ali, veoma je verovatno da su ga izveli teroristi koje su Amerikanci i obučavali i naoružali”.

Klincevič dodatno naglašava:

„Napad na Hmejmim potvrđuje saopštenja da teroristi iz Islamske države prolaze kroz vojne pripreme u američkim vojnim bazama u Siriji”.

Ruski general: Američki piloti nervozno reagovali na S-300 u Siriji

Lansirni protivraketni sistem S-300V4, koji je razmešten u Siriji, više puta je pratio avione-izviđače i bombardere američkog vazduhoplovstva, izjavio je u intervjuu za list „Izvestija“ komandant Protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Rusije, general-pukovnik Aleksandar Leonov.

Američki vojnik u helikopteru

„Radi proširenja zone kontrole vazdušnog prostora u istočnoj Siriji, kako bi se sprečio napad neprijatelja na aerodrom Hmejmim i punkt logističke baze ’Tartus‘, u oktobru 2016. godine je na toj teritoriji u vojnu upotrebu ušao sistem protivvazdušne odbrane S-300V4. Tokom izvršavanja borbenih zadataka više puta su otkrivani i automatski praćeni strateški avioni za izviđanje i bombarderi američkih vazduhoplovnih snaga. Ciljevi su pronalaženi i dosledno praćeni“, istakao je Leonov.

Prema njegovim rečima, posade američkih aviona „prilično nervozno“ su reagovale na njihovu stalnu pratnju sredstvima PVO na rastojanju od 200 do 300 kilometara.

„Posada i tehnika divizije dobro su ispunili svoje zadatke i u junu ove godine vraćeni su u mesto stalnog raspoređivanja“, dodao je on.

Ranije je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio da su sistemi S-300 i S-400, zajedno sa avijacijom, obezbedili potpunu nadmoć Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na nebu Sirije. On je takođe istakao da „nije bilo nikakvog kršenja zona bezbednosti ruskih baza u Tartusu i Hmejmimu.“

Pročitajte još: ZAHAROVA ZAPRETILA JAPANCIMA! MOSKVA TRAŽI HITNO ODGOVOR OD SAD: Šta će Japanu ovo oružje?

DANKE SURINAM: Evo kako su se odužili Surinamu za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova!

RUSKI MINISTAR OBJAVIO ”UPOZORENJE” JAPANCIMA: Imali smo pune ruke posla u Crnoj Gori, Makedoniji – još samo da se rešimo cara!

POČELO JE: SLOVENCI PRESRELI HRVATSKE RIBARE U PIRANSKOM ZALIVU Ušli ste u slovenačko more, vratite se!

Izvor:sPUTNJI,  fakti.org

Top