KAMIONDŽIJA ŠOKIRAO SVET Nakon 25 godina izašao je iz hangara i poručio: Napravio sam ATOMSKU BOMBU! (VIDEO)

Kamiondžija, koji nikada nije završio fakultet, Džon Koster Mulen (71) u svom hangaru uspeo je da napravi replike dve atomske bombe koje su krajem Drugog svetskog rata bačene na Hirošimu i Nagasaki – Dečačića (Little boy) i Debeljka (Fat man), a svoju strast prema ovom oružju razvio je još u osnovnoj školi, kada je i video prve slike ovih bombi.

A onda je odlučio da otkrije kako one funkcionišu, te je proveo 25 godina razgovarajući sa stručnjacima iz Projekta Meanhetn, ali i s raznim inženjerima, mehaničarima, pa je i tražio vladine dokumente i sam radio svoje proračune, prenosi Jutarnji list.

U sve to je, kako je rekao, krenuo 1993. godine, a jedna od ideja vodilja bila je raditi replike bombi jer se bližila 50. godišnjica od kada su bačene na Japan. Pritom je mislio da zaradi nešto novca sa strane, prodajući ih zainteresiranima. Naime, već su postojale replike te dve bombe, ali je bio vrlo nezadovoljan jer su bile napravljene aljkavo. v

– Ja sam perfekcionista. Sve mora da bude onako kako je bilo – rekao je.

I tako je počelo, da bi završilo izradom prave bombe. “Dečačić” se nalazi u muzeju vazduhoplovstva Vendover u Juti, a potpisali su ga svi preživeli veterani iz 509. združene vazduhoplovne jedinice koja je bacila bombu. Još 2001. godine postao je počasni član njihove skupine.

Misterija je da je atomsku bombu lako napravitiProfesor fizike na Univgerzitetu u Merilendu Džonpier Paglione pozvao je Mulena da održi predavanje o bombama, tokom kojeg je rekao da ništa nije dobio nezakonito, kao i da mu ništa nije “iscurilo” u ruke.

– Otkrio sam da su mi sve te informacije pod nosem- istakao je.

– Njegov pogled na to kako su bombe izrađene i kako deluju je najfascinantniji koji sam dosad video – rekao je ovaj istoričar.

I tu, prenosi Jutarnji, negde počinje problem. Mulen je u svom razgovoru za Njujorker (The New Yorker) da je tajna atomske bombe u tome da ju je lako napraviti.

Pročitajte još: BRITANCI PROBILI BLOKADU – STIGAO PRVI TANKER RUSKOG GASA: Zamalo se osmrzavali, EU očajnički treba gas – poklekla i Ukrajina! (FOTO)

OVO JE KAP KOJA JE PRELILA CAŠU – S 300 SPREČIO NOVI RAT: Teroristi su izveli napad na rusku vojnu bazu uz pomoć SAD!

GRUJIČIĆ POKREĆE PROIZVODNJU U POTOČARIMA: Vlada Srbije donirala Srebrenici milion evra, traže investitora za fabriku…

PANIKA U ZAGREBU – SLOVENIJA ZAVODI NOVI REŽIM U JADRANU! Hoće li Hrvatska danas izgubiti dio teritorija, Hrvati prepušteni na nemilost?

Izvor: Jutarnji, Blic

Top