VELIKO RAZOČARENJE – PUKLA BRUKA U SARAJEVU: BiH naredne godine neće dobiti kandidatski status za EU, ambasadori sa Zapada beže od Ćovića – Bakir nije došao na…! (VIDEO)

– Završili smo evropski put u onim pitanjima u kojima je trebalo. Ostalo je još nekoliko pitanja u vezi sa Upitnikom Evropske komisije – rekao je Čović večeras u Sarajevu novinarima na prijemu koji je organizovao povodom katoličkog Božića.

On je naveo da je razočaran jer nije bilo nijedne prepreke da BiH dobije kandidatski status.

– Morate biti razočarani ako ste imali MAP u rukama, a na kraju ga ne dobijete – istakao je Čović.

On kaže da će u BiH suštinske promene čekati na naredne izbore.

– Mi nemamo više izborni legitimitet onakav kakav smo imali, nemamo parlamentarnu većinu kakvu smo imali. Napravili smo parlamentarnu većinu koje smo se odrekli na pola mandata. Puno je stvari koje su negativne – smatra Čović i dodaje da će naredna godina biti bolja nego ova, da će građani BiH živeti mnogo bolje.

– Siguran sam da će naredna godina biti uspešnija i bolja od ove u svakom smislu i za svakog stanovnika BiH. Ne zbog toga što ćemo se mi posebno potruditi pa nešto napraviti, nego što smo stvorili preduslove da u izbornoj godini svi čine sve da bi se pokazalo da smo uspešni. U narednoj godini očekujte gradnju auto-puteva i energetskih postrojenja koje nismo gradili u poslednje dvije godine – naveo je Čović.

Komentarišući njegove odnose sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, koji nije prisustvovao večerašnjem prijemu, Čović je istakao da su oni jednako dobri kao pre mesec dana.

On je naglasio da su ambasadoru BiH u UN date instrukcije da BiH bude uzdržana prilikom glasanja o odluci predsednika SAD Donalda Trampa da Jerusalim prizna kao glavni grad Izraela.

Predsedavajući Predsedništva BiH, Dragan Čović, organizovao je u zgradi institucija BiH u Sarajevu svečani prijem povodom katoličkog Božića.

Foto: Klix.ba/Davorin Sekulić / RAS Srbija

Mada se pozivu odazvalo desetine zvanica bilo je primetno da među njima nije bilo najuticajnijih zapadnih ambasadora, kao ni visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Valentina Incka.

Naši izvori u Sarajevu kažu da su zapadnjaci juče obavestili Čovića da nisu u prilici da dođu.

Razlog nisu naveli, ali se u diplomatskim i političkim krugovima uveliko spekuliše da su uticajne diplomate odlučile da bojkotuju Čovića zbog njegovih poslednjih radikalnih stavova, poput onih o trećem entitetu i Haškom tribunalu.

Na prijemu je bio srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić i još neki srpski kadrovi u Sarajevu, ali je Čovića bojkotovao i bošnjački član Prededništva Bakir Izetbegović.

Na prijemu su primećeni diplomatski predstavnici Srbije, Hrvatske, Švajcarske, Bugarske i Holandije.

Pročitajte još: SRPSKA MINISTARKA POSETILA MLADIĆA U HAGU – SRBIJA DALA GARNCIJE ZA PUŠTNJE: Sud završio sa radom zauvek, Ratko Mladić se vraća u Srbiju ?

OBJAVLJENI TAJNI SNIMCI: Alija u poseti Trećem korpusu Armije BiH, evo kako je izgledao susret sa mudžahedinima i zarobljenim Srbima! (VIDEO)

ŠIPTARI SLAVE – PALA ODLUKA U SAD: Odjeknula vest iz Prištine, čeka se odgovor Moskve – Tači poručio Srbima da …

NEVIĐENI DIPLOMATSKI PORAZ – OVO IM NEĆE OPROSTITI: Izraelci besni na UN, Generalna skupština glasala protiv Trampa – Bela kuća u šoku! (VIDEO)

Izvor: Blic, Srna

Top