NEVIĐENI DIPLOMATSKI PORAZ – OVO IM NEĆE OPROSTITI: Izraelci besni na UN, Generalna skupština glasala protiv Trampa – Bela kuća u šoku! (VIDEO)

Generalna skupština UN danas je na vanrednoj sednici sa 128 glasova „za“ i devet „protiv“ proglasila američko priznavanje Jerusalima kao prestonice Izraela ništavnim.

 

Kako su prenele agencije, 35 zemalja je bilo uzdržano.

”SAD će pamtiti dan u kojem su napadnute u UN”

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli najavila je danas da će “Amerika preseliti svoju ambasadu u Jerusalim”, ponovo zapretivši članicama UN ukidanjem američke pomoći ako Generalna skupština UN večeras izglasa rezoluciju kojom proglašava ništavim odluku predsednika Donalda Trampa da Jerusalim proglasi za glavni grad Izraela.

“To je ono što američki narod želi da uradimo i to je prava stvar. Ovo glasanje će se pamtiti”, rekla je ona na vanrednoj sednici Generalne skupštine UN, sazvanoj na zahtev Palestinaca zbog sporne odluke Trampa o Jerusalimu gde oni žele sedište svoj buduće nezavisne države.

“Nikakvo glasanje u UN neće promeniti odluku SAD da premesti svoju ambasadu u Jerusalim”, rekla je Hejli, istakavši da će Vašington”pamtiti dan u kojem je napadnut u Generalnoj skupštini samo zbog korišćenja svog prava koje ima kao i svaka druga suverena zemlja”.

“Pamtićmo to kada budemo ponovo pozvani da damo najveći svetski doprinos UN. I pamtićemo kada nas toliko mnogo zemalja poziva, kao što često radi, da platimo čak i više, i da utičemo u njihovu korist”, rekla je američka ambasadorka.

Ocenila je da će večerašnje glasanje uticati na to kako Amerikanci gledaju na UN i na zemlje koje ne poštuju SAD – to “glasenje će se pamtiti”.

Predstavnik Jemena započeo je sednicu predstavljanjem nacrta rezolucije koju je predložila njegova zemlja zajedno sa Turskom.

Palestinski posmatrač u svetskom telu Rijad Mansur govorio je potom istakvši da palestinski narod “neće trpeti verska opravdanja za aneksiju”, jer je Izrael istočni Jerusalim okupirao u ratu 1967. godine i potom ga anektirao.

Ambasador Izraela u UN Dani Danon je kritikovao one koji podržavaju rezoluciju: “Vi ste marionete čije konce vuku palestinski eskperti za lutke. Vi ste slepi za laž, slepi na manipulacije baš kao lutke. Palestinci znaju da je rezolucija prevara” i da će predlog teksta “završti na smetilištu istorije”.

Predlog rezolucije o kojoj danas glasa Generalna skupština UN predložili su Turska – nedavni domaćin samita Organizacije islamske saradnje u Istanbulu, i Jemen koji predvodi Arapsku grupu u UN.

Sličan je dokumentu na koji su SAD u ponedeljak stavile veto u Savetu bezbednosti UN.

U predlogu rezolucije se navodi da je Jerusalim “pitanje konačnog statusa” i ponovo se potvrdjuje 10 rezolucija Saveta bezbednosti o tom gradu koje datiraju iz 1967. godine, uključujući zahtev da se konačan status mora odrediti direktnim pregovorima Izraela i Palestine.

U tekstu se potvrđuje da “sve odluke i akcije čiji je smisao da izmene karakter, status, ili demografski sastav svetog grada Jeruaslima nemaju legalne posledice, ništave su i moraju se povući”.

U predlogu rezolucije je i poziv svim zemljama da se uzdrže od osnivanja diplomatskih misija u Jerusalimu.


UN “kuća laži”

Premijer Izraela je rekao da Izrael unaprijed u potpunosti odbacije rezultate glasanja koje bi trebalo da se danas održi.

“Jerusalim je naša prijestonica i nastavićemo tamo da gradimo, a ambasade stranih zemalja, predvođene Ambasadom SAD, će biti preseljene u Jerusalim. To će se desiti”, istakao je Netanjahu.

Odluka predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela ranije ovog mjeseca pokrenula je proteste Palestinaca i izazvala kritike iz međunarodne zajednice.

Palestinci žele da istočni dio grada bude prijestonica njihove buduće države, dok Izrael smatra da je čitav Jerusalim njegov glavni grad.

Generalna skupština UN-a usvojila odluku o Jerusalemu

Na sjednici se ponovo glasalo o nacrtu rezolucije UN-a o povlačenju odluke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

Generalna skupština UN-a donijela je većinom glasova rezoluciju, kojom traži povlačenje odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Za rezoluciju svoj su glas dali predstavnici 128 članica UN-a, protiv je bilo njih devet, a suzdržano je ostalo 35 članica, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Vanredna sjednica održana je na zahtjev pojedinih arapskih zemalja i zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

SAD je u ponedjeljak uložio veto na takvu rezoluciju.

“Zapamtit ćemo ovaj dan. Odluku SAD-a ništa neće promijeniti”, poručila je nakon glasanja američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley.

Iako današnje glasanje nije obavezujuće, očekivalo se da će lako dobiti većinu glasova u tijelu koje ima 193 člana.

Haley zapisivala države koje su bile protiv SAD-a

Ambasadorica Haley upozorila je, prije glasanja, da će “zapisivati imena” država koje budu protiv američke odluke, dok je predsjednik Donald Trump zaprijetio ukidanjem pomoći tim državama.

“Uzimaju od nas stotine miliona, čak i milijarde dolara, a onda glasaju protiv nas. Neka glasaju protiv nas, sačuvat ćemo puno (novca). Nije nas briga”, rekao je jučer Trump novinarima.

Danny Danon, izraelski ambasador pri UN-u, rekao je u obraćanju u Generalnoj skupštini: “Ova rezolucija samo potiče više nasilja i nestabilnosti… Znamo da je Jerusalem sveti grad za milijarde ljudi širom svijeta. Izrael poštuje sve religije i potiče svakoga da posjeti sveti grad i moli se u njemu.”

“Nemam sumnje da će i današnja rezolucija završiti na smetljištu historije. Nemam sumnje da će doći dan kada će cijela međunarodna zajednica napokon priznati Jerusalem kao vječnu prijestolnicu države Izrael.”

Heley je naglasila da SAD daje najveći doprinos UN-u i njegovim agencijama. “Ovo radimo kako bi povećali naše vrijednosti i naše interese… Imamo obavezu da tražimo više za našu investiciju.”

“SAD će se sjećati ovog dana u kojem je izdvojena za napad u Generalnoj skupštini zbog čina provođenja naših prava kao suverena nacija.”

Tursko protivljenje

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu odbacio je raniju poruku Haley.

“Svijet se promijenio. Stav ‘Ja sam moćan, zato sam i u pravu’ promijenio se. Sada svijet ustaje protiv nepravednih. Odsad nijedna časna nacija i časna država neće pokleknuti pod takvim pritiskom”, rekao je on.

Palestinski šef diplomatije Riyad al-Maliki istog je stava kao turski kolega. “Ovo je nova definicija svjetskog poretka u politici i izgleda da američka administracija stavlja svoj pečat na novu političku stvarnost, koju će mnoge države odbaciti”, kazao je.

Današnje glasanje Generalne skupštine dosta je slično onome iz 2012. kad je većina bila za dodjeljivanje statusa države nečlanice Palestini.

Tada je 138 država bilo za taj prijedlog, a protiv je bilo devet – uključujući SAD, Izrael, Kanadu i nekoliko južnopacifičkih država.

Pročitajte još: (UŽIVO) IVANIĆ ODBIO DODIKA – EVO KAKO JE GLASAO U UN: Trampov predlog rezolucije o Jerusalimu pred kolapsom, SAD zapretile UN – ”zapamtićemo vam ovo”

EVO ŠTA PIŠE U DODIKOVOM PISMU IVANIĆU: “BiH da podrži Izrael i američkog predsednika, moramo stopirati sve diplomatske akcije BiH…”

ERDOGAN ODBRUSIO TRAMPU: Ne možeš svojim dolarima kupiti demokratsku volju, TURSKA ZAPRETILA AMERIMA!

Izvor: Al Jazeera i agencije, Srna

Top