”NEŠTO ČUDNO SE DEŠAVA” – EVO ŠTA JE REKAO NJEGOV SIN! Ratko Mladić optužio Haški tribunal: ”lekari mute nešto – ne daju mi EKG”

 U Haškom tribunalu su na sve načine opstruisali rad kardiologa Velibora Ristića i neuropsihijatra Gorice Đokić, lekara iz Srbije, koji su juče završili dvodnevnu posetu nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću kako bi obavili detaljne preglede i utvrdili njegovo zdravstveno stanje.

– Nije im bilo dozvoljeno da unesu stvari koje su im potrebne za rad. Doktor je tražio da mu se pregleda srce jer je Ratku pozlilo tokom pregleda, ali nisu im dozvolili da urade EKG. Ratko mi je ispričao da su mu haški lekari, ipak, uradili EKG, ali nakon što su ćeliju napustili naši lekari. Kazao mi je: „Očigledno nešto mute“ – prenosi Mladićev sin Darko.

Situaciju je dodatno zakomplikovao misteriozni nestanak Mladićeve lekarske dokumentacije iz ćelije uoči dolaska dvoje lekara iz Srbije. On se, inače, oseća veoma loše, naročito od kada mu je izrečena doživotna kazna zatvora pre oko mesec dana, i od advokata je ovih dana bukvalno zatražio da „pod hitno preduzmu sve što je neophodno i spasu mu život“.

Inače, predsednik Žalbenog veća u postupku protiv Mladića sudija Teodor Meron imenovao je juče sebe za predžalbenog sudiju u tom postupku, koji treba da se okonča donošenjem pravosnažne presude Mladiću, prvostepeno osuđenom na doživotni zatvor zbog ratnih zločina u BiH.

Srpska ministarka posetila Mladića

Ministarka pravde Nela Kuburović posetila je Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici u Hagu, gde je prethodno prisustvovala ceremoniji zatvaranja

Ona je za RTS rekla da su Mladića pre dva dana posetili i lekari iz Srbije te da će se na osnovu njihovog izveštaja uputiti dopis Mehanizmu, koji nastavlja posao Tribunala, da se Mladiću odobri privremeno puštanje na slobodu i lečenje u Srbiji.
Početkom oktobra Vlada Srbije je dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu radi lečenja, na zahtev Mladićeve porodice i branilaca, medjutim Tribunal tom zahtevu nije udovoljio.

Haški tribunal je Mladića 22. novembra prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog zločina u BIH, a očekuje ga drugostepeni postupak pred Mehanizmom po žalbi koju je najavila njegova odbrana. U pritvoru Haškog tribunala je od maja 2012, pošto je uhapšen nakon skoro 12 godina skrivanja.

Produžen rok za žalbu Ratku Mladiću

Za tri meseca je produžen rok za podnošenje žalbi na prvostepenu presudu, kojom je Ratko Mladić u Hagu osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Prvobitno je rok trebalo da bude danas, odnosno 30 dana od izricanja prvostepene presude, ali u odluci koju je potpisao sudija Teodor Meron navodi se da bi žalbe odbrane i tužilaštva u ovom slučaju trebalo da budu podnete u roku od 120 dana od izricanja prvostepene presude, odnosno najkasnije do 22. marta 2018.

Izricanje presude Mladiću

Izricanje presude Mladiću

Rok za podnošenje žalbe sud je produžio na zahtev Mladićeve odbrane, a tužilaštvo je zatražilo isti rok za žalbu ukoliko se on odobri odbrani.

Mladićeva odbrana je tražila 18. decembra od žalbenog veća Mehanizma za krivične sudove u Hagu da joj rok za žalbu na presudu produži sa 30 za još 150 dana od izricanja presude, a tužilaštvo je navelo da, u slučaju da se odobri produženje roka, to bi trebalo da se odnosi i na tužilaštvo kako bi se uskladio žalbeni proces u svim njegovim fazama.

“Na taj način bi se izbegla situacija u kojoj jedna stranka mora istovremeno da priprema podneske koji se odnose na različite faze slučaja”, zaključilo je tužilaštvo.

Sud je, međutim, odlukom od 21. decembra odlučio da rok za žalbu bude 120 dana od izricanja presude.

Presuda Mladiću sadrži 2.541 stranu sa čak 18.211 fusnota, što tu presudu čini najobimnijom u istoriji Tribunala.

Haški tribunal je osudio 22. novembra Ratka Mladića na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je “značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine”.

Sud je zaključio da je on svojim delovanjem značajno doprineo izvršenju genodica nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, da je terorisao stanovništvo Sarajeva, da je naređivao uzimanje talaca…

Pročitaje još: OBJAVLJENI TAJNI SNIMCI: Alija u poseti Trećem korpusu Armije BiH, evo kako je izgledao susret sa mudžahedinima i zarobljenim Srbima! (VIDEO)

VELIKO RAZOČARENJE – PUKLA BRUKA U SARAJEVU: BiH naredne godine neće dobiti kandidatski status za EU, ambasadori sa Zapada beže od Ćovića – Bakir nije došao na…! (VIDEO)

​GENOCID PRED OČIMA CELOG SVETA – CNN OBJAVIO: Milion građana zarazeno kolerom, deca u Jemenu umiru u tišini – OVO JE KATASTROFA! (VIDEO)

ŠIPTARI SLAVE – PALA ODLUKA U SAD: Odjeknula vest iz Prištine, čeka se odgovor Moskve – Tači poručio Srbima da …

Izvor: Kurir.rs/Tanjug

Top