​GENOCID PRED OČIMA CELOG SVETA – CNN OBJAVIO: Milion građana zarazeno kolerom, deca u Jemenu umiru u tišini – OVO JE KATASTROFA! (VIDEO)

Broj verovatnih slučajeva kolere u Jemenu dostigao je milion, a čak 80 odsto stanovništva nema hranu, čistu vodu, gorivo i pristup zdravstvu, saopštila je danas Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Jemen, jedna od najsiromašnijih arapskih zemalja, uvučena je u rat između Huti pobunjenika i koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, prenosi Rojters.

Kako se navodi, Ujedinjene nacije saopštile su ranije da se ta zemlja nalazi u najgoroj humanitarnoj krizi na svetu.

Deca u Jemenu umiru u tišini

Glad je oduvek problem Jemena, ali je dvoipogodišnji rat koji besni tu zemlju doveo na ivicu gladi. Nema ni vode, a broj obolelih od kolere rapidno raste.

U reportaži o Jemenu CNN navodi da se pred očima javnosti odvija najveća humanitarna katastrofa koja je zadesila neku zemlju u poslednjih nekoliko decenija. Slike koje stižu iz glavnog grada Jemena i bolnice u kojoj se leče deca najbolje odslikavaju razmere katastrofe.

Najugroženija su deca i to su pokazali brojni do sada objavljeni snimci na kojima su izgladnela deca, na ivici smrti.

Život u Jemenu je pun straha i neizvesnosti, svakoga dana eksplodiraju bombe, meci pljušte sa svih strana i ubijaju civile, ali sve to nije glavni uzrok umiranja ljudi. To je humanitarna kriza, koja raste iz dana u dan i preti da Jemen pretvori u totalnu katastrofu.

Snimci najveće bolnice u glavnom gradu Jemena, ali i onoga što se nalazi ispred nje govore sve. Na vrelim temperaturama smeće i medicinski otpad su svuda i zaraza se širi. Ni unutar bolnice situacija nije ništa bolja. Nema klima-uređaja, higijenski uslovi su više nego diskutabilni i osoblje vapi bukvalno za svim sredstvima. Nema ni osnovnih antibiotika, navodi CNN.

Na neonatološkom odeljenju nema ni sapuna, a novorođene bebe moraju da dele inkubatore i tako od samog starta rizikuju da dobiju infekciju. Zalihe lekova i sredstava i na tom odeljenju su na izmaku.

“Mi svakoga dana upozoravamo na ovo, ali nas niko ne čuje”, kazala je jedna doktorka pedijatrije.

Mnoga deca ni ne stignu do bolnice jer je ona daleko od njih, nemaju novca za put koji je inače opasan zbog oružanih sukoba. Mnoga tako i umru u tišini, ležeći na prašnjavom podu, dok muve lete oko njih.

Toliko su neuhranjena da nemaju snage da se kreću i toliko su mala da im se uzrast ne može pogoditi. Majke dece su neuhranjene takođe, jer nema ni hrane ni vode po selima, pa one gube i mleko, jedini izvor hrane za novorođenčad.

CNN podseća da je već oko tri miliona Jemenaca izbeglo i nalazi se u prekrcatim izbegličkim kampovima u kojima takođe postoji veliki problem sa higijenskim uslovima i širenjem infekcija. U tim kampovima ima hrane, ali niko nema novca da je kupi i to je ono što njihov život čini još težim.

Danas je Međunarodni komitet Crvenog krsta objavio podatke da je broj verovatnih slučajeva kolere u Jemenu dostigao milion, a da čak 80 odsto stanovništva nema hranu, čistu vodu, gorivo i pristup zdravstvu.

Jemen, jedna od najsiromašnijih arapskih zemalja, uvučena je u rat između Huti pobunjenika i koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, prenosi Rojters. Kako se navodi, Ujedinjene nacije saopštile su ranije da se ta zemlja nalazi u najgoroj humanitarnoj krizi na svetu.

Pročitajte još: ŠIPTARI SLAVE – PALA ODLUKA U SAD: Odjeknula vest iz Prištine, čeka se odgovor Moskve – Tači poručio Srbima da …

NEVIĐENI DIPLOMATSKI PORAZ – OVO IM NEĆE OPROSTITI: Izraelci besni na UN, Generalna skupština glasala protiv Trampa – Bela kuća u šoku! (VIDEO)

(UŽIVO) IVANIĆ ODBIO DODIKA – EVO KAKO JE GLASAO U UN: Trampov predlog rezolucije o Jerusalimu pred kolapsom, SAD zapretile UN – ”zapamtićemo vam ovo”

ERDOGAN ODBRUSIO TRAMPU: Ne možeš svojim dolarima kupiti demokratsku volju, TURSKA ZAPRETILA AMERIMA!

Izvor: Tanjug, B92, CNN

Top