ZLO U TABLETI – TAJNO ORUŽJE TERORISTA! ”Džihad” droga stigla i na narko-tržište u BiH – ”KAPTAGON” SEJE SMRT!

Bezbednosne agencije u BiH informisane su o sve češćim zaplenama sintetičke droge “kaptagon” poznatije pod nazivom džihad droga u zemljama regiona, pa ne isključuju bojazan da je ova droga već stigla na ulice BiH.

Izvor “EuroBlica” blizak bezbednosnim agencijama u BiH otkriva da je “kaptagon” po svom sastavu sličan ekstaziju, ali da se radi o daleko jačem narkotiku.

– Poznato je da su ovu vrstu droge koristili borci takozvane Islamske države zbog čega je i dobila naziv džihad droga. Za sada ova droga nije zaplenjena u policijskim akcijama na području BiH, a u toku su detaljne provere da li je dospela na narko tržište – objasnio je izvor blizak bezbednosnim agencijama.

Zahvaljujući dojavi američke Agencije za suzbijanje droga (DEA) prošle sedmice je u Tetovu u Makedoniji, pronađena do sada najveća laboratorija za proizvodnju sintetičke droge “kaptagon”.

Tokom akcije policija je zaplenila više od 300 kilograma ove opasne droge koju su koristili borci ISIS.

Iako su ranije informacije govorile da se laboratorije za proizvodnju ove droge nalaze u Češkoj, ovo je prvi put da je jedna velika laboratorija za proizvodnju džihad droge otkrivena i na Balkanu.

Istražioci ne isključuju mogućnost da su organizovane kriminalne grupe već rasprodale određenu količinu narkodilerima u zemljama regiona, te da se ova droga već prodaje na ulicama Srbije, Hrvatske i BiH.

Droga u Tetovu je otkrivena u laboratoriji kojeg je vodio Milan Zarubica, takozvani balkanski kralj sintetičke droge.

Utvrđeno je da “kaptagon” nije nova vrsta droge, već se radi o sintetičkoj drogi sličnoj ekstaziju, čija je baza amfetamin, a ujedno spada u grupu psihostimulatora centralnog nervnog sistema.

“Kaptagon” je stvoren početkom šezdesetih godina prošlog veka u svrhu lečenja psihijatrijskih bolesti, ali je u međuvremenu ova droga postala popularna kod terorista, o čemu svedoče podaci da su ovu drogu pronašli kod osumnjičenih za napade u Parizu.

– Ovu drogu nazivaju još i drogom za super – ratnike i upravo zbog svoga dejstva da podiže borbenost, hrabrost, pobošljava budnost, a smanjuje umor, postala je sastavni deo terorističkih akcija – navodi izvor blizak bezbednosnim agencijama.

Dodaje kako usled predoziranja “kaptagonom” dolazi do agresivnog i suicidalnog ponašanja, ubrzanog rada srca i povišenog pritiska.

Sintetička droga sve jeftinija

Obzirom da su sintetičke droge poput ekstazija sve jeftinije i na crnom tržištu u BiH, zauzele su značajno mesto među zavisnicima.

– Kada uporedite cene sintetičkih droga sa jedne strane i marihuane sa druge strane, vidi se velika razlaka u ceni, zbog čega se mlađi naraštaji sve više okreću sintetičkim drogama – objasnio je izvor “EuroBlica”.

Droga koja pokreće rat u Siriji

“Kaptagon” je lek za hiperaktivnost, a zabranjen je osamdesetih godina prošlog veka. Dobija se mešanjem fenetilina, kofeina i nekoliko drugih sastojaka.

Na Bliskom istoku “kaptagon” je vrlo popularan. U Saudijskoj Arabiji zaplene 55 miliona tableta godišnje, a pretpostavlja se da je deset odsto njih, ipak, prokrijumčareno u zemlju.

Prema izvještajima UN iz 2013. godine, 64 odsto svih zaplena amfetamina na svetu dogodi se na Bliskom istoku, a većina u vidu “kaptagon” tableta.

-Podsećamo, u privatnom avionu princa iz vladajuće porodice Al Saud libanska policija pronašla 40 torbi punih “kaptagona” 2015. godine – ukupno dve tone droge.

 

Top