U KIJEVU BESNI RAT: Razularena rulja oslobodila Sakašvilija iz policijskog vozila- drama je nastala kada je … (UŽIVO VIDEO)

Mihail Sakašvili, lider ukrajinskog opoziconog Pokreta novih snaga, kog su njegove pristalice oslobodile iz policijskog automobila, stigao je pred ukrajinsku skupštinu, Vrhovnu radu, i traži svrgavanje s vlasti predsednika Ukrajine, Petra Porošenka.

 

13.30 – Ispred Vrhovne rade, gde pristalice opozicije bukvalni kampuju od 17. oktobra, podignuta je improvizovana bina, a samo zdanje skupštine čuvaju trostruki redovi specijalne policije.

Nekoliko demonstranata je povređeno u okršaju sa snagama bezbednosti, javljaju lokalni mediji.

13.23 – Jedna žena je uhapšena jer je razbila šoferšajbnu policijskog kombija, javlja RIA Novosti.

Demonstranti podižu barikade od automobilskih guma, kontejnera za đubre i drva, javljaju lokalni mediji.

13.18 – Usred ovog rata sa policijom, Sakašvili je viknuo da ide u skupštinu da obori Porošenka i “njegovu bandu”. On je pozvao demonstrante da zauzmu čuveni Trg nezavisnosti u Kijevu, pozat po tome što je na njemu 2014. započela krvava majdanska pobuna, koja je rezultirala ratom na istoku Ukrajine i samootcepljenjem Donjecke i Luganske oblasti.

Policajci pokušavaju da potisnu demonstrante, a ovi nastoje da razbiju policijski kordon, pa sve izgleda kao velika tuča.

Sakašvili je počeo da provocira još jutros, kad se popeo na krov svoje kuće i pretio da će da skoči. Policajci su ga skinuli odatle i uhapsili, a onda je počeo opšti haos. Bivši gruzijski predsednik uspeo je da podigne pristalice opozicije, nezadovoljne vlastima, i izazvao je ogromne proteste u centru Kijeva.

Sakašvili, bivši guverner ukrajinskog regiona Odese, a sadašnji lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga, uhapšen je dva dana pošto je organizovao miting u centru Kijeva sa kojeg je pozvao Ukrajince da “uklone diktaturu oligarha” i umesto toga uspostave “diktaturu srednje klase”. On je organizovao “Maršu za opoziv” Petra Porošenka, na kom se, prema proceni lokalne policije, okupilo oko 2.500 ljudi. Njima se toplo preporučio za novog premijera.

Na Sakašvilijev poziv, demonstranti od 17. oktobra kampuju ispred ukrajinskog parlamenta, tražeći usvajanje zakona o oduzimanju imuniteta poslanicima, uspostavljanju suda protiv korupcije, izmene i dopune izbornog zakona i usvajanje zakona o opozivu predsednika.

Porošenko je 20. oktobra izjavio da je istinski cilj organizatora protesta da destabilizuju situaciju u Ukrajini, a ukrajinski javni tužilac Jurij Lucenko je ranije ukazivao na to da Sakašvili i njegove pristalice pripremaju državni udar i da primaju finansijska sredstva iz inostranstva.

nače, Sakašvili i Porošenko bili saveznici u jeku rata u Donbasu, na istoku Ukrajine, pa je bivšeg predsednika Gruzije Porošenko u maju 2015. godine postavio za guvernera Odese.

 

Pogledajte još:

Izvor: Kurir.rs

 

 

 

Top