OČAJNIČKI POTEZ – RAKETIRALI NUKLEARNU ELEKTRANU: Huti izazvali rat u prestonici?! Saleh poziva Saudijce na primirje i pregovore! (VIDEO)

Žestoki oružani sukobi izbili su u Sani, prestonici Jemena, pre tri dana između revolucionarnog pokreta Hiti i pristalica najvišeg političkog autoriteta i njihovog saveznika u borbi protiv saudijske agresije u toj zemlji, bivšeg predsednika Alija Abdulaha Saleha.

Oružani sukobi u prestonici i dalje izbijaju sporadično, a do sada su odneli nekoliko života na obe strane, javili su lokalni izvori.

Da stvar bude još gora pobranioce Jemena, sukobi između saveznika danas su se proširili i u provinciju Hadža, ali se javljaju i na drugim tačkama.

Pogledajte snimak uličnih borbi dojučerašnjih saveznika u jemenskoj prestonici:

Prema navodima lokalnih izvora, sukobi su započeli 29. novembra, upadom Hutija u džamiju koja je služila kao glavni štab Salehovih pristalica. Prema pretpostavkama upućenih, pošto se sami Huti nisu oglašavali po ovom pitanju, ovakav njihov potez bio je samo “pokazivanje mišića” u unutrašnjem poretku, na šta upućuje i činjenica da su se oni iz džamije povukli nakon nekoliko sati.

Lokalni aktivisti objavili su snimke večerašnjih borbi između hutija i salehovaca u Sani:

Sam Ali Abdulah Saleh kritikovao je Hutije i čak rekao da je spreman za pregovore sa Saudijcima, što se sada tumači kao kraj saveza koji je branio Jemen od 2015.

– Pozivam našu braću u susednim zemljama da zaustave agresiju i podignu blokadu i mi ćemo okrenuti novi list. Zaklinjemo se našoj braći i susedima da ćemo, nakon postizanja primirja i podizanja blokade, održati dijalog direktno kroz legitimni autoritet koji predstavlja naš parlament, rekao je Saleh, prenela je katarska Al DŽazira.

Kako je prenela saudijska agencija SPA, vrh saudijske koalicije je “sa radošću prmio Salehovu izjavu”, najavivši da je ovo “početak oslobođenja Jemena od Irana”.

Nakon toga, Huti su optužili Saleha za “puč” u Sani i osudili njegov poziv saudijskoj koaliciji.

– Salehov govor je puč protiv našeg saveza i partnerstva i razotkriva prevaru onih koji tvrde da se suprotstavljaju agresiji, rekao je portparol Huti pokreta, prenela je Al Masira.

Huti su nakon ovog saopštenja tenkovima blokirali prestonicu i izazvali paniku u već izmučenom gradu:

O razmeri zločina saudijske koalicije koja izgladnjuje milione, ne da ni lekovima da uđu u Jemen, dok Amerika podržava, a svet ćuti, pročitajte OVDE.

O najnovijem napadu Izraelskih snaga u Siriji, pročitajte OVDE.

Pročitajte još: ”BOJ U REONU DEPO” – POBUNJENICI U DNR VODE BITKU OKO NEKOLIKO SELA: Donjecki izviđački bataljon udario na Ukrajince u Avdijevki, pobunjenici zapretili Kijevu – ako ne prestanete biće ”OKO ZA OKO”! (VIDEO)

 BRUJE BRITANSKI MEDIJI – HAG U STRAHU: Istražitelji iz Haga upozoravaju, očajnički pokušavaju da spreče…

EU IZNELA PREDLOG NA 12 STRANA: Evo zašto traže sporazum Srbije i ”Kosova” do 2019, ako Vučić prizna nezavisnost – ući će u EU do….

BITKOIN PROBIJA REKORDE – NAUČNICI UPOZORAVAJU: Bitkoin postaje najveća pretnja čovečanstvu, nobelovci traže da se ukine jer …!? (VIDEO)

VEDRANA RUDAN UPOREDILA PRALJAKA SA HITLEROM: Evo šta je rekla o njegovom samoubistvu- ” SRETNA NOVA 1991. ”

Izvor: Pravda

Top