NEVEROVATNO OTKRIĆE NA OKSFORDU – PRONAĐENO PROROČANSTVO: Naučnici otkrili zabranjene Isusove spise, Prvo otkrovenje opisuje RAJ!? (FOTO)

Kopija jeretičkog biblijskog teksta za koji se tvrdi da opisuje razgovor između Isusa i njegovog brata Jakova otkrivena je u svom najstarijem poznatom obliku.

Zabranjeni spis, nazvan „Prvo otkrivenje po Jakovu“, nije postao deo dvadesetsedmotomnog Novog zaveta, nastalog 367. godine, već je bio deo gnostičkih knjiga otkrivenih u Egiptu 1945. godine. Sve knjige su bile napisane na koptskom jeziku, iako je njihov originalni rukopis najverovatnije bio na grčkom, prenosi B92.

„Nikada nismo sumnjali da su delovi ’Prvog otkrivenja po Jakovu‘ na grčkom preživeli do danas“, ističe profesor Džefri Smit sa Univerziteta Teksasa iz Ostina, koji je sa svojim kolegom Brentom Landauom spis pronašao u biblioteci „Nag Hamadi“ na Univerzitetu u Oksfordu.

​Tekst na grčkom, najverovatnije napisan u 5. ili 6. veku, „značajan je zbog toga što ukazuje na to da su hrišćani u to vreme čitali i proučavali nekanonske spise mnogo pre nego što su ih crkveni oci proglasili jeretičkim“, rekao je Smit u izjavi za „Njuzvik“.

Tekst sadrži Isusova učenja kojima je podučavao brata Jakova, kao što su saznanja o raju, ali i o budućim događajima, među kojima je i Jakovljeva smrt.

Profesor Landau objašnjava da je tekst podeljen na slogove, što je redak slučaj kod starih spisa. To naučnike navodi na zaključak da je spis korišćen za podučavanje čitanja i pisanja.

“Jakovljevo protoevanđelje”, poznato i pod naslovom “Rođenje Marijino”, opisuje Marijino rođenje i djetinjstvo te njenu udaju za Josipa. To je djelo označeno kao izmišljena priča s vjerskom tematikom, što nije neobično budući da mu je glavna svrha veličati Mariju i poduprijeti učenje o njenom vječnom djevičanstvu (Matej 1:24, 25; 13:55, 56).

“Tomino evanđelje o djetinjstvu Isusovu” govori o razdoblju od Isusove pete do dvanaeste godine života. U njemu se Isusu pripisuje niz nadnaravnih, čudesnih djela. (Vidi Ivana 2:11.) Taj spis prikazuje Isusa kao neposlušnog, gnjevljivog i osvetoljubivog dječaka koji je svoje čudesne moći koristio kako bi se osvećivao učiteljima, susjedima i svojim vršnjacima. Kaže se da je neke od njih oslijepio, osakatio, pa čak i ubio.

U nekim apokrifnim evanđeljima, naprimjer “Petrovom evanđelju”, zapisani su događaji koji su se odigrali neko vrijeme prije ili poslije Isusovog suđenja, smrti i uskrsnuća. Neka pak govore o osobama koje se spominju u povezanosti s tim događajima. Takav je primjerice spis s naslovom “Povijest muke”, koji je dio “Nikodemovog evanđelja”. No ti se tekstovi s valjanim razlogom smatraju nepouzdanima i lažnima jer se u njima spominju izmišljene osobe i iznose netočni podaci. “Petrovo evanđelje” opravdava Poncija Pilata, nastojeći ga osloboditi svake odgovornosti za Isusovu smrt, a Isusovo uskrsnuće opisuje na nerealan način.

Pogledajte OVDE nove snimke Antarktika prvi put viđene ljudskim okom, koji pokazuju da nam preti velika opasnost.

Pogledajte OVDE nove snimke Antarktika prvi put viđene ljudskim okom, koji pokazuju da nam preti velika opasnost.

Pročitajte još: IZRAEL PRITEKAO U POMOĆ DŽIHADISTIMA: Napadnut Damask, SAA odgovorila raketama “buk”, teroristi krenuli u kontru na dva fronta!

PROCURELI PODACI! SRPSKA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA DOŠLA DO ŠOKANTNIH SAZNANJA: Evo ko je “pomogao” Praljku…

OBJAVLJENI REZULTATI OBDUKCIJE: Evo čime se general Praljak otrovao…

Izvor: B92, BBN

Top