ŠOKANTNO OTKRIĆE – KARADŽIĆ PROGOVIRIO: U šoku sam zbog Praljka, bili smo prijatelji… – isplivali užasni zločini !

Vest o smrti osuđenog hrvatskog generala Slobodana Praljka potresla je nekadašnjeg predsednika RS Radovana Karadžića, koji je sa njim provodio vreme u haškoj ćeliji.


– U šoku sam zbog Praljka. Bili smo prijatelji pre rata. Kada sam išao u Zagreb, spavao sam u njegovoj kući. A Praljak je uvek bio moj gost kada bi došao u Sarajevo. Prijateljstvo smo potvrdili i u ratu, 1993. dogovorili smo se da se Srbi i Hrvati ne tuku. U Hagu smo bili nerazdvojni – priča Karadžić.

 

– U šoku sam zbog Praljka. Bili smo prijatelji pre rata. Kada sam išao u Zagreb, spavao sam u njegovoj kući. A Praljak je uvek bio moj gost kada bi došao u Sarajevo. Prijateljstvo smo potvrdili i u ratu, 1993. dogovorili smo se da se Srbi i Hrvati ne tuku. U Hagu smo bili nerazdvojni – priča Karadžić.

Kako navodi, Praljak nikada nije pominjao mogućnost da se ubije.

– Bio je intelektualac koji je većinu kazne odležao. Svi koji su sada u Hagu ne mogu da veruju šta je uradio. Šalili su se da je jedini kome prija Hag jer se jedini ugojio – dodaje Karadžić.

Holandska tužiteljka Merilin Fikinešer potvrdila je juče uzrok smrti Praljka.

– Sproveden je preliminarni test supstance u bočici i sve što mogu da kažem za sada je da je postojala hemijska supstanca koja može da izazove smrt – rekla je Fikinešerova i ponovila da će autopsija tela preminulog Praljka, uključujući toksikološke testove, biti uskoro izvršena.

Holandsko tužilaštvo, kako je dodala, ispitaće i kako je Praljak uspeo da unese bočicu otrova u sudnicu Tribunala, gde vladaju jake mere bezbednosti.

Novinar opisao stravične prizore iz logora kojim je komandovao Praljak! Više o tome čitajte OVDE.

“PRESTRAVLJENI ZATVORENICI SU SE GUŠILI U SMRADU”

U članku za Gardijan, Viliami je opisao taj susret sa Praljkom iz septembra 1993. u samoproglašenoj „republici“ Herceg-Bosni, kada mu je bilo dozvoljeno da sa još dvojicom stranih novinara poseti koncentracioni logor Dretelj kod Čapljine, u kojem su, kako kaže, bosanski muslimani bili zatočeni, maltretirani i ubijani.

– Uz svu pažnju javnosti koju je privukla presuda Ratku Mladiću, generalu bosanskih Srba, mnogi su zaboravili da se u Bosni vodio još jedan rat, u kojem su bošnjački Hrvati pokušali da stvore svoj “etnički čistu“ teritoriju – piše Viliami, koji je prvi novinar od čuvenog suđenja u Ninbergu koji je svedočio na nekom međunarodnom sudu za ratne zločine, prenose agencije.

Zagrebački portal Index je preneo da je Viliami, kao iskusni reporter iz ratne BiH svedočio, između ostalog, na suđenjima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, ali i Slobodanu Praljku.

On je, kako se navodi, tom prilikom na sudu ispričao da je 1993. godine bio u Bosni i Hercegovini istražujući informaciju prema kojoj su uslovi u logorima u kojima su hrvatske snage držale zatočene bošnjačke muslimane nisu bili u skladu sa Ženevskom konvencijom.

Novinarima među kojima je bio i Viliami više puta je zabranjen ulaz u logor Dretelj, a onda je general Praljak, iz razloga koji su bili poznati samo njemu, potpisao odluku da se novinari ipak puste u Dretelj, navodi Gardijan, prenosi zagrebački portal.

– Onda je general Praljak iz samo njemu poznatih razloga, potpisao naređenje da se novinari ipak puste. Kad smo došli do bivše baze JNA i pokazali Praljkovu dozvolu upravnik logor je bio zgranut, ali je ispoštovao naređenje i pustio nas unutra. U jednom skladištu videli smo stotine uplašenih ljudi koji su sedeli i čučali. Neki su iza zatvorenih vrata bili 72 sata, a stražari su ih ostavili da se guše u vrućini i smradu. Pili su vlastiti urin. Potom smo otišli prema dva hangara koja su bila ukopana u brdo. Vrata su bila otvorena, ali unutra je bilo mračno.

Opisujući do detalja tu posetu logoru, Viliami piše da su zatvorenici bili „mršavi poput kostura, oči su im bile nefokusirane, a mnogi su imali problema s kožom“.

– Ispričali su nam kako su vrata bila često zaključana i da su jedne noći pijani stražari zapucali kroz njih, pri čemu je nekoliko zatvorenika bilo ubijeno i ranjeno. Videli smo rupe od metaka u vratima… Zatvorenici su bili muslimani, a mnogi od njih su se borili u sklopu HVO-a pod Praljkovom komandom protiv zajedničkog srpskog neprijatelja, a sada su bili u zatočeništvu svojih bivših saboraca – posvedočio je Viliami.

Novinar „Gardijana“ ističe da je bio svedok sveobuhvatnom i zastrašujućem masakru u muslimanskoj enklavi Istočni Mostar, koji je bio pod zaštitom Praljkove vojske. Osim toga, naveo je i da ga je Praljak ispitivao kao svedoka pred Haškim tribunalom 2006. godine.

Kako navodi, „poput vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, Praljak se sam branio, vrlo rečito, te je odbio advokata – delio je Karadžićevu avanturističku ludost, koja bi se mogla smatrati ekscentričnom da nije bilo toliko smrtonosna“.

Vučić se gušio u suzama dok čita oproštajno pismo Srbina koji se ubio zbog Haga! Snimak možete pogledati OVDE.

Pročitajte još: PRONAĐENO OPROŠTAJNO PISMO GENERALA PRALJKA: Bilo je zapečaćeno do njegove smrti, sadrži samo dve želje…

OPASNO PREKOMPONOVANJE U VRHU AMERIČKIH INSTITUCIJA: Moguće smene u Stejt departmentu i CIA – priprema za rat sa Iranom?

OPASNO PREKOMPONOVANJE U VRHU AMERIČKIH INSTITUCIJA: Moguće smene u Stejt departmentu i CIA – priprema za rat sa Iranom?

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Arkan šamarao Mladićeve vojnike! Šišao ih na ćelavo… (VIDEO)

Izvor: index.hr, blic.rs,Srpski Telegraf

Top