ALARMANTNO! STRAH SE ŠIRI AMERIKOM: Lider Severne Koreje, ovog puta, ima u dometu celu teritoriju SAD, uključujući i Belu kuću… (VIDEO)

Severna Koreja testirala novu interkontinentalnu balističku raketu “hvasong-15”, najjaču dosad. Lider te zemlje kaže da je sada cela teritorija SAD u dometu njegovih projektila, uključujući i Belu kuću..

 

Severna Koreja je testirala svoju najnoviju interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), najsnažniju dosad, koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu. Lider te zemlje Kim Džong Un tvrdi da projektil može da pogodi celu teritoriju SAD, a pretpostavlja se da su mu meta Vašington i Bela kuća.

Pretnja imperijalista
On je naveo da je u pitanju raketa “hvasong-15”, nazvana po planeti Mars, koja ima domet veći od 13.000 kilometara.

– Severna Koreja je konačno ostvarila veliki istorijski cilj i upotpunila svoje nuklearne snage, zbog čega je i gradila raketnu moć. Naša zemlja je interkontinentalnom balističkom raketom, koja je pala u more u blizini Japana, celokupno američko kopno stavila u domet svog nuklearnog oružja – naveo je Kim u saopštenju, koje je pročitala čuvena severnokorejska TV voditeljka Ri Čun He.

Kako je dodala, Severna Koreja je odgovorna nuklearna sila, koja je svoje strateško naoružanje razvila da bi se odbranila od “politike nuklearnog ucenjivanja i nuklearne pretnje američkih imperijalista”.

Prema navodima Pjongjanga, nova raketa je prilikom testiranja dostigla visinu od oko 4.475 kilometara, što je 10 puta više u poređenju sa visinom na kojoj se nalazi Međunarodna kosmička stanica (MKS). Ona je preletela 950 kilometara za 53 minuta i pala u more kod Japana.

Stručnjaci kažu da je raketa “hvasong-15”, prema karakteristikama koje je objavio Pjongjang, naprednija verzija severnokorejskog projektila “hvasong-14”, koji je dvaput testiran u julu. Dizajnirana je s ciljem da ponese superveliku, tešku bojevu glavu i ima mnogo više prednosti u svojim taktičkim i tehnološkim karakteristikama u poređenju s ranijim raketama.

Kad je reč o nuklearnoj bombi, koju bi ICBM trebalo da nosi, eksperti su skeptični. Oni kažu da Severna Koreja tek treba da dokaže da je ovladala tehnikom koja uključuje ispaljivanje teške nuklearne bojeve glave montirane na ICBM. Međutim, stručnjaci veruju da će Pjongjang uskoro i to učiniti.

– To ne mora da nam se dopada, ali ćemo morati da naučimo da živimo s tim da je Severna Koreja sposobna da nuklearnim oružjem pogodi SAD, na primer Belu kuću u Vašingtonu – upozorio je Džefri Luis, direktor programa za neširenje nuklearnog oružja u istočnoj Aziji na Institutu za strateške studije u Midlberiju.

Odgovor na sankcije
Severna Koreja je, inače, najnoviji raketni test izvela samo nedelju dana nakon što je američki predsednik Donald Tramp tu zemlju stavio na listu država koje podržavaju terorizam, što Vašingtonu omogućava uvođenje dodatnih sankcija.

Pre toga Pjongjang je izveo šest nuklearnih proba, od kojih je najveća bila 15. septembra. Takođe, ispalio je desetine balističkih raketa pod mandatom Kim Džong Una, prkoseći međunarodnim sankcijama i reagujući na američke pretnje i prisustvo vojske SAD u blizini severnokorejskih granica u Aziji.

Havaji testiraju sistem upozorenja
Nakon nove raketne probe Pjongjanga, Havaji će testirati sirene, prvi put od završetka Hladnog rata. Svrha testa jeste da građani nauče kako izgleda upozorenje na napad nuklearnim raketama.

Prvog radnog dana svakog meseca signal upozorenja će se čuti sa zvučnika u trajanju od 50 sekundi, nakon čega će uslediti pauza od 10 sekundi, a zatim sve iz početka.

Sistem za upozorenje ključan je za havajska ostrva, koja se nalaze 7.400 kilometara od Severne Koreje. Ta država ima samo 20 minuta vremena da se pripremi za napad.

IZRAEL U PANICI: Sirijske snage oslobodile brdo iznad Bejt Džina! Sledi neminovno uništenje džihadista na Golanu! (MAPA) Više o tome pročitajte OVDE

Pogledajte još:

Izvor: Pravda.rs

Top