OVO JE TEKTONSKI POTRES KOJI JE UZDRMAO CEO BALKAN! HRVATSKA JEDINI AGRESOR U SFRJ: Kolinda u panici prekinula posetu Islandu, evo šta znači jučerašnja presuda!?! (VIDEO)

U konačnoj presudi protiv šestorice lidera Herceg-Bosne konstatovano da je udruženi zločinački poduhvat uspostavio Franjo Tuđman sa ciljem pravljenja “velike Hrvatske”

Hrvatska s nekadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom na čelu organizovala je udruženi zločinački poduhvat od 1992. do 1994. godine s ciljem etničkog čišćenja delova BiH i pravljenja “velike Hrvatske”.

Ovo je juče potvrdio Tribunal u Hagu u konačnoj, drugostepenoj presudi šestorici bivših lidera takozvane Herceg-Bosne, koju su danima sa strepnjom iščekivali u Zagrebu. Time je praktično kao jedini agresor na neku drugu državu na prostoru bivše Jugoslavije označena Hrvatska, čime je otvorena mogućnost da Zagreb bude tužen i primoran da plati ogromnu odštetu.
Konačna odluka
Ostaje ipak kao velika nepravda i dokaz velike pristrasnosti haškog suda to što je Tuđman na neki način posmrtno osuđen za zločin protiv muslimana, a ne i za mnogo veće etničko čišćenje Srba u zločinačkim akcijama “Bljesak” i “Oluja”.

– Udruženi zločinački poduhvat uspostavili su Franjo Tuđman i druge političke vođe sa ciljem uspostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske, odnosno granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine – navodi se u odluci Tribunala.

Kako je saopšteno, sudsko veće je većinom glasova odlučilo da je sukob između HVO (Hrvatsko vijeće odbrane) i Armije BiH bio međunarodni, te da su se vojnici regularne vojske Hrvatske borili zajedno sa pripadnicima HVO.
Zašto ćuti svet?
Sagovornici ocenjuju da se tek sada vidi koliko je važno što Slobodan Milošević i Srbija nisu označeni kao krivci ni u jednoj dosadašnjoj presudi Tribunala.


Advokat Toma Fila navodi da će sad Hrvati morati da objašnjavaju svoju zločinačku istoriju.

– Potvrđeno je da je Hrvatska jedini agresor u ratu na prostoru bivše Jugoslavije, dok je Slobodan Milošević izostao iz presuda Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću u delovima koji se odnose na zajednički zločinački poduhvat. To drastično menja sliku koju su Hrvati već stvorili – da su Tuđman, Gotovina i ostali heroji – ističe Fila.

Haška presuda je za Srbe ipak gorka, navodi lider radikala Vojislav Šešelj:

– Srbi su zbog hrvatskih agresora stradali više nego Bošnjaci, ali se po tom pitanju svet ne oglašava. Satisfakcija za srpske žrtve je i ovog puta izostala iako je važno što je utvrđeno da je Franjo Tuđman bio zločinac.
Kolinda u panici
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović prekinula je posetu Islandu i hitno se vratila u Hrvatsku. Ovo je obrazloženo situacijom koja je nastala nakon presude u Hagu kojom je potvrđen udruženi zločinački poduhvat.
Tuđmanov sin: Ovo je užasno
Sin bivšeg hrvatskog predsednika Miroslav Tuđman rekao je nakon presude da Hrvatska nije proizvodila zlo, već se borila sa zlom.

– Ovo me užasava. Armija BiH je pokušala da protera 150.000 Hrvata iz centralne Bosne, a proglašavaju se krivim osobe koje su to sprečavale. Ovo je duboka moralna nepravda prema hrvatskom narodu. Apsurdno je da ni u jednoj presudi do sada nije utvrđena odgovornost srpskog državnog vođstva.

Dragan Čović, hrvatski član Predsedništva BiH

Mi smo očekivali da ćemo te ljude dočekati na slobodi. Svesni smo da ovo nije sud pravde.
Borko Stefanović, Levica Srbije

Jednim trovanjem je završena veoma neslavna priča o Haškom tribunalu. Pomirenja nema, rovovi su dublji, mržnja veća. Tribunal je saga o greškama i nepravdi.

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak

Drago mi je što su i kolege Hrvati, prema odluci Haškog tribunala, agresori. Osećao sam se usamljeno kao agresor.
Boris Malagurski, novinar

Haška presuda Prliću, koja potvrđuje postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog poduhvata, nikako ne daje Hagu neki novi legitimitet.

Zločinačka šestorka

Slododan Praljak, načelnik glavnog stožera HVO, kazna 20 godina

Jadranko Prlić, predsednik Herceg-Bosne, 25 godina

Milivoj Petković, načelnik glavnog stožera HVO – 20 godina robije

Bruno Stojić, ministar odbrane u Herceg-Bosni, 20 godina

Valentin Ćorić, šef vojne policije, 16 godina

Berislav Pušić, šef komisije za razmenu zarobljenika, 10 godina.

Pogledajte još:

Izvor: Srpski Telegraf.rs

 

 

Top