NE STIŠAVA SE BURA U HRVATSKOJ NAKON SAMOUBISTVA GENERALA PRALJKA: Minut ćutanja u Saboru, pa zamalo tuča… (VIDEO)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da će Hrvatska pokušati pravnim i političkim mehanizmima da ospori delove presude ratnim čelnicima bosanskih Hrvata.„Hrvatska će davati snažnu podršku BiH, Hrvatima u BiH i nastojati pravnim i političkim mehanizmama da vidi šta može učiniti u osporavanju delova presude“, rekao je Plenković na početku sednice Vlade.

 

On je naglasio da Haški tribunal sudi pojedinicima, a ne državama i da „s te strane za Hrvatsku nema nikakvih elemenata koji bi uticali na njenu odgovornost“.

Plenković je dodao da presude suda moraju doprineti i procesu utvrđivanja istine i pomirenja.

Hrvatski premijer na početku svog obraćanja ponovo je izrazio saučešće porodici jednog od osuđenih iz šestorke, Slobodana Praljka, koji se juče po izricanju presude ubio popivši otrov u sudnici Haškog tribunala.

„To je događaj bez presedana za sud. On je na neki način uputio poruku šta misli i kako doživljava presudu koja je i po nama nepravedna“, dodao je hrvatski premijer.

Premijer je takođe izrazio saučešće porodicama svih žrtava u BiH, bez obzira na to ko su počinioci zločina.

On je nekoliko puta istakao da je Hrvatska pomagala BiH u vreme rata devedesetih i u vreme „agresije“ na tu zemlju. Naglasio je i da je za Hrvatsku BiH prijateljska susedna zemlja, kao i da uloga Hrvata u BiH ostaje ključna za funkcionalnost i budućnost te države.

Povodom konačne presude bivšim političkim i vojnim zvaničnicima bosanskih Hrvata i samoubistva Slobodana Praljka u sudnici Haškog tribunala, javnosti će se u 11 časova obratiti i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Osim toga, Sabor Hrvatske sednicu je počeo minutom ćutanja za Praljka, a u Saboru bi trebalo da bude pročitana i zajednička izjava parlamentarnih stranaka u vezi s haškom presudom.

Protiv te izjave izjasnili su se poslanici opozicione stranke Glas. Poslanik te stranke Goran Beus Rihemberg napisao je na Fejsbuku da se ta stranka protivi instrumentalizaciji Sabora.

„Samoubistvo je izvršio pravosnažno osuđeni ratni zločinac. Pokušaji koji dolaze iz vrha Hrvatske demokratske zajednice da se Hrvatski sabor instrumentalizuje tako da u nastavku sednice nekom posebnom izjavom odbaci pravosnažnu presudu Haškog tribunala i da se za osuđenog ratnog zločinca održi minuta ćutanja potpuno su neprihvatljivi i skandalozni“, naveo je Beus Rihemberg.

Suđenje šestorici Hrvata u „slučaju Prlić“ prekinuto je nakon što je jedan od optuženih Slobodan Praljak popio otrov nakon što mu je izrečena presuda.

Praljku, koji je bio načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO), izrečena je kazna od 20 godina zatvora, nakon čega je on ustao, rekao da odbacuje presudu i navodno „popio nešto iz male čašice“.

„Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbijam vašu presudu“, kazao je Praljak.

Njegova braniteljka je rekla da je „popio otrov“, a nekoliko trenutaka kasnije su spušteni zastori i prekinut direktan prenos iz sudnice.

Tribunal u Hagu prethodno je potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja delova BiH.
Incident

Tokom pauze u Saboru dogodio se incident – Ivan Pernar iz Živog zida predložio je da nastave sa sednicom, što je iziritiralo HDZ-ovca Damira Felaka.

Felak je počeo Pernara da gađa papirima, a Hrastov Hrvoje Zekanović nazvao ga je glupanom i poručio da treba da se leči.

Potom je ih je okružilo obezbeđenje, ali nije bilo potrebe za intervenciju.

Pernar je potom snimio kratki video u kojem je pozvao HDZ na odgovornost

Kako kaže, vladajuća HDZ pokušava da smisli šta će da kaže i da su im sada potrebi sastanci i pauze.

“ Činjenica je sledeća – prema presudi haškog suda predsednik HDZ-a Franjo Tuđman učestvovao je sa još nekim drugim zvaničnicima iz BiH u zločinačkom poduhvatu. Ono što će HDZ sada verovatno reći je teško licemerno – da ne priznaje presudu. HDZ priznaje haški sud, ali je te iste generale, uključujući i Slobodana Praljka, isporučio Hagu“, naveo je Pernar.

Dodao je da očekuje da će HDZ sada ponavljati mantru da ne prihvataju presudu.

„Aii, nije moguće prihvatiti merodavnost haškog suda, a negirati njegove odluke. Vi možete reći, kao što je svojevremeno govorio Tito – ne priznajem ni sud ni njegove odluke“, naveo je i dodao da HDZ priznaje sud, a ne priznaje odluke.

„Mi u Živom zidu smatramo da je hrvatsko pravosuđe merodavno, da generali nije ni trebalo da budu izručeni Hagu, već da im je trebalo suditi u Hrvatskoj ili BiH“, kazao je Pernar.

Pogledajte još:

Izvor: Tanjug.rs

Top