MILOMIR DODIK: “Direktan prenos samoubistva, juče u sudnici Haškog suda, opisuje karakter i namere…

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Haški tribunal tokom svog postojanja nije obezbedio pravdu i istinu, nego je postao najveći generator nepomirenja među narodima bivše Jugoslavije, s čim će u budućnosti morati da se nose svi koji žive na ovim prostorima.
Prema njegovim rečima, pravdu Haškog tribunala najbolje su osetili Srbi, što je lako dokazati prostim uvidom u presude i kazne koje su se Srbima izricale, dok istovremeno srpski narod ostaje bez odgovora na pitanje ko je pobio oko 30.000 Srba u građanskom ratu u BiH, od čega je veliki broj civila.

 

„Haški tribunal je politički sud koji je koncentrisan isključivo da ’pokrije‘ već ranije donesene političke naloge o karakteru proteklog rata i raspadu bivše Jugoslavije“, rekao je Dodik, prenela je RTRS.

On je upozorio da nakon Haškog tribunala ostaju četiri istine — srpska, hrvatska, bošnjačka i „haška“, sa kojima svi na prostorima bivše Jugoslavije moraju da se nose u budućnosti.

„I ono malo napora u funkciji pomirenja koji su uloženi u konkretnim lokalnim zajednicama i na prostoru cele BiH, Haški tribunal je svojim odlukama u kontinuitetu srušio“, napomenuo je Dodik u izjavi za Srnu.

Predsednik Srpske je dodao da je važan segment rada tog suda i to što se pokazao kao veoma nesigurno mesto i „postao grobnica za mnoge kojima se tamo sudilo“.

„Direktan prenos samoubistva (hrvatskog generala Slobodana Praljka) juče u sudnici Haškog suda najbolje opisuje karakter, ozbiljnost i namere tog suda. Možda je to i najstrašnija ilustracija funkcionisanja te pravosudne institucije koja je posejala novo seme razdora u BiH i sve nas zajedno dodatno udaljila od pomirenja, koje su i sami proklamovali osnivajući Haški tribunal“, rekao je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše jučerašnju presudu liderima Herceg-Bosne pred Haškim tribunalom, Dodik je ocenio da je sve to rezultat „prekombinovanja“ hrvatskih predstavnika u političkim kalkulacijama i da problem sa Herceg-Bosnom možda i jeste u tome što su hrvatski rukovodioci u to vreme odustali od nje i stvorilo uslove da to bude organizacija iza koje ne stoje ni sami Hrvati, a sada se BiH pokazuje kao najlošije mesto upravo za njih.

„Mislim da su se oni u političkim kalkulacijama od raspada nekadašnje Jugoslavije do danas prekombinovali. Prvo su jasno podržali referendum o samostalnosti BiH, onda su nakon par godina ratovali protiv muslimana, a epilog tog ratovanja vidite u jučerašnjim presudama“, rekao je Dodik.

On je upozorio i da nije korektno što Hrvati ovu presudu koriste kako bi ukazivali na ono što je „samo deo njihove istine“ i odbacio je bilo kakve insinuacije od bilo koga ko presudu „šestorci“ iz Herceg-Bosne pokušava da „prevede na priču o odgovornosti Srba“.

Pogledajte još:

Izvor: Sputnik.rs

Top